Kreativni kutak

Ramadan tradition in Sarajevo by Lamija Šić i Majra Pršeš.

Spoj engleskog jezika, vjeronauke, historije i velike posvećenosti ove dvije učenice 7-3 razreda OŠ "Pofalići" da od svake zadaće i projektnog zadatka naprave izuzetno umjetničko djelo.

Sudeći po ovom videu Majru i Lamiju čeka svijetla budućnost ukoliko se odluče baviti filmskom umjetnošću, a mi ćemo biti ponosni na činjenicu da su svoje prve korake napravile baš u našoj školi.

Uobičajen školski dan prekinula je nesvakidašnja pojava - kraljica Zanovijetalo, poznata i kao školska bibliotekarka, Saliha. Doperjala je pravac iz školske biblioteke. Svim razredima, od prvog. do šestog,, pripovijedala je o čudesnoj zgodi što ju je zadesila prošli petak - priču o zlatnoj jabuci. Ipak, njen dolazak nije bio slučajan. U mjesecu aprilu, obilježavamo dva bitna dana - Međunarodni dan dječije knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava, pa je kraljica Zanovijetalo odlučila da nas podsjeti na čaroliju knjiga i mašte. 

Učimo engleski jezik upotrebljavajući nove riječi u svakodnevnim aktivnostima. Ovog puta, lekcija o hrani učenicima trećih razreda poslužila je da pripreme  iftar za svoje ukućane i to na engleskom jeziku.

Pored činjenice da su pokazali veliko znanje iz engleskog jezika i snimili gotovo profesionalne kuharske tutorijale,  beskrajno smo ponosni jer su naši mali đaci već uveliko spretni u kuhinji i uvijek spremni pomoći svojim roditeljima.

Ramadan mubarak by 3-1 & 3-2

Bibliotekarka Saliha Kaliman i članovi sekcije "Klub kreativnih čitalaca" postavili su izložbu "Apoteka poezije" u holu škole, povodom Svjetskog dana poezije. Izložili su raznovrsne poetske lijekove: Alisin napitak za ubrzan rast i razvoj, poetske čajeve, flastere, zavoje, kutiju prve pomoći te lijekove za: suočavanje s usamljenošću, opuštanje, hrabrost i povećanje samopouzdanja. Također, moguće je dobiti i poeziju na recept te uputnicu specijalisti za poeziju. 

Restauracija knjiga

Učenici sekcije "Klub čitalaca" su vrijedno radili na restauraciji knjiga iz naše školske biblioteke.

Cilj je prije svega produžiti vijek knjiga koje su bile u lošem stanju, ali i skrenuti pažnju učenicima na važnost očuvanja knjiga.

Čuvajmo knjige iz naše biblioteke jer one ostaju na korištenje budućim generacijama.

0-02-05-8c4dd320cd73fc0e7660c73cdd96da8dd7ca31f463de2551ffac4cbffcf10fdd_44c312286da80c38.mp4

Na jednom od oline časova, učeći o Present Continuous Tense, učenici šestih razreda su obradili pjesmu The Lemon Tree, Fools Garden,  i uvidjeli da stihovi pjesme oslikavaju njihovo trenutno stanje tokom Pandemije i online nastave.

"Isolation is not good for us!"

"When life give you lemons, sing about them."

"This is our yellow lemon blues" su neke od ideja koje su ovi dosjetljivi učenici napisali i zaželjeli napraviti zabavu pjevajući o dosadi.

Svjetski dan knjige.pptx
JU OŠ Pofalići.pptx