Projekti 2020/2021.

Happy the Planet Earth Day

Happy the Planet Earth Day poručuju učenici lV-1 i lV-2. Obilježili su Dan planete poklonivši nam po jednu elektronsku knjigu koju su kreirali tokom projekta Scout Challenge na engleskom jeziku. Učenici su dobili zadatke koje su trebali uraditi da bi dobili određeni bedž. Skupljajući bedževe ovi mali virtualni izviđači su poručuju da je od svega najbolje:

Biti aktivan;

Biti svjestan prirode,  čuvati je i uživati u njenoj ljepoti;

Biti empatičan prema ljudima i životinjama.

Planeta Zemlja će biti sigurna u njihovim rukama jer oni su mali ljudi ali veliki izviđači.

Uživajmo u njihovim prvim knjigama i sjajnim avanturama koje su pripremili u čast Dana planete Zemlje.

Scouts will keep the planet clean. Be prepared! 

Let's Change the World

LET'S CHANGE THE WORLD je projekt koji već nekoliko generacija šestih razreda OŠ Pofalići radili. Ove godine rezultati projekta su drugačiji zbog online nastave, ali ništa manje vrijedni i uspješani. 

Cilj projekta je podizanje svijesti učenika o aktuelnim problemima današnjice u našem okruženju , ali i u cijelom svijetu. Zagađenje zraka i prirodnog okoliša, društvena odgovornost prema starijim osobama i osobama sa invaliditetom, vandalizam, vršnjačko nasilje i grafiti, teme su o kojima se razgovaralo tokom nekoliko časova. Nakon upoznavanja sa tematikom I potrebnim vokabularom na engleskom jeziku, učenici su pokušali doći do razloga navedenih problema, mogućim rješenjima kao i ishodima koje ćemo dobiti. Radionice su uključivale mapiranje problema i rješenja putem online alata , tehniku crtanja "drvo problema ali I diskusije naengleskom jeziku.

 Uslijedila je i radionica na kojoj su učenici naučili koristiti aplikaciju Canva for Education, StoryJumper I Pixon.edu i dobili su zadatak da kreiraju svoju elektronsku odluku i poruku pomoću koje će mijenjati svijet i učiniti ga boljim mjestom za život.

Zanimljivo je da su svi učenici iz tri odjeljenja došli do jedinstvene poruke, a to je da ako želimo promijeniti svijet prvo moramo početi od sebe pokazujući svojim primjerom.

 Na ovom elektronskom panou vidjet ćete proces cijelog projekta kao i učeničke radove u tri različita alata. Učenicima su alati bili lahko dostupni i otvarali su ih pomoću jednog klika jer su imali već formirane učionice u sva tri alata. 

 Svi ciljevi projekta su ispunjeni, uz unaprijeđenje govornih vještina, savladavanju upotrebe raznih elektronskih alata, ovi jedanaestogodišnjaci su zasigurno nova generacija ekološko osviještenih građana koji će imati visok nivo empatije prema osobama sa invaliditetom, starijim generacijama ali i životinjama. Ja u to čvrsto vjerujem jer su napravili nevjerovatne video poruke, prezentacije i stripove. 

Ponosna sam I na ovu mladu generaciju Pofalićana i sigurna sam da će oni promijeniti svijet! 

Sarajevo Tour

Sarajevo Tour je naziv projekta provedenog tokom online nastave na engleskom jeziku u kojem su učestvovali učenici osmih razreda. Prva faza projekta je bio virtuelni obilazak nekoliko svjetskih gradova poput Londona, Meksika i Norviča, te upoznavanje sa kulturno-historijskim znamenitostima navedenih gradova. Razgovaralo se o svim pozitivnim i negativnim aspektima života u velikim gradovima, javnom prevozu, kriminalu, vandalizmu, zagađenju, kao i svim ostalim resursima. Čitajući dojam jednog turiste koji je posjetio Sarajevo obratili smo pažnju na sve pozitivne strane našeg grada, a koji nam često promaknu u svakodnevnici. Naravno, osvrnuli smo se i na sve negativne komponente grada Sarajeva i pokušali uporediti sve pozitivne i negativne činjenice. Pored glavnog cilja projekta, razvijanje ljubavi prema rodnom gradu, upoznavanje sa svim pozitivnim i negativnim stranama života u gradu, dodatni ciljevi su razvijanje kreativnosti i pobjeđivanje straha od javnog govora. Ukoliko prelistate knjigu uvidjet ćete da su se učenici i dobro zabavili kreirajući svoje prve filmove.