2022/2023

Obavještenje roditeljima-starateljima - upis u prvi razred 2023.pdf

SIGURNA ŠKOLA, NULTA STOPA TOLERANCIJE NA NASILJE

Na časovima odjeljenske zajednice članovi Vijeća učenika od IV do IX razreda realizirali su temu "Sigurna škola, nulta stopa tolerancije na nasilje".

Kroz vršnjačku edukaciju, učenici su ukazali na pojavne oblike i vrste vršnjačkog nasilja, te zajednički donijeli zaključke o posljedicama koje sa sobom nosi nasilje, odnosno na koji način prevenirati i spriječiti vršnjačko nasilje.

ODRŽANA SMOTRA FOLKLORA I MODERNOG PLESA

Za više informacija kliknite na link:

SMOTRA FOLKLORA I MODERNOG PLESA

NAŠE ODBOJKAŠICE - "SPORT ZA SVE"

Općinsko takmičenje u odbojci održano je u srijedu, 21. 12. 2022. godine.

Čestitamo našim djevojčicama na osvojenom III mjestu.

NAJBOLJI UČENICI U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

Među najboljim učenicima u Federaciji Bosne i Hercegovine je i naš učenik Tarik Dacić.

Za ostvarene rezultate u školskoj 2021/2022. godini Tarik je u srijedu, 21. 12. 2022. godine, u Mostaru dobio diplomu i nagradu, a naša škola priznanje.

HUMANITARNA AKCIJA "JEDAN PAKETIĆ - JEDAN OSMIJEH"

Učenici, roditelji i uposlenici JU OŠ „Pofalići“ podržali su akciju solidarnosti „Jedan paketić- jedan osmijeh“ koju organizira Crveni križ Novo Sarajevo. Akcija je trajala od 2.12. do 20.12.2022.godine.

Cilj akcije je bio obradovati djecu, korisnike Centralne kuhinje Crvenog križa.

U našoj školi je bio, kao i uvijek, velik odziv i prikupljena je znatna količina grickalica, slatkiša, školskog pribora, igračaka i sl.

TOPLI POZDRAVI IZ ŠKOLSKE BIBLIOTEKE

TOPLI POZDRAVI IZ ŠKOLSKE BIBLIOTEKE.mp4

HUMANITARNA AKCIJA "NIJEDNO DIJETE BEZ PAKETIĆA"

Naša škola podržala je humanitarnu akciju “Nijedno dijete bez paketića” 2022. koju organizuje Udruženje "Ruku na srce" sa ciljem da se osiguraju novogodišnji paketići za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

Po želji i mogućnostima, učenici i uposlenici naše škole, donirali su igračke, slatkiše i školski pribor kako bi podijelili novogodišnju radost sa drugom djecom.

OPET SMO PONOSNI NA NAŠEG TARIKA DACIĆA, UČENIKA IX2 RAZREDA

www.mreza-mira.net/vijesti/takmicenja-nagrade/prvo-hub-stem-takmicenje-scienceisin/

POVODOM 3. DECEMBRA REALIZOVANA JE RADIONICA "ZOOMIRAJ DISKRIMINACIJU"

Sa učenicima VI3 razreda, realizovana je radionica pod nazivom „Zoomiraj diskriminaciju“ a povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Prikazivanjem kratkog filma „Leteća Anne“, autorice Catherine van Campen, te vođenom diskusijom o poteškoćama u razvoju, posebnim potrebama, ponašanjem prema drugačijima od sebe, stereotipima i predrasudama, doprinijelo se jačanju tolerancije, izgradnji pozitivnih stavova i eliminiranju predrasuda prema posebnim potrebama, a posebno prema djeci sa teškoćama u razvoju.

Zaključak današnje radionice je jasan.

Diskriminacija nije "in" , stereotipi i predrasude nisu i ne trebaju biti modeli našeg ophođenja prema drugima i drugačijima. Svako nosi svoju posebnost i jedinstvenost.

Radionicu su vodile pedagogica Maida Šahinagić i psihologinja Elma Glamoč.

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine žele vam učenici i kolektiv JU OŠ "Pofalići"!

U povodu obilježavanja ovog bitnog datuma, a pored mnogo realiziranih aktivnost, pripremili smo i video u kojem možete pogledati sljedeći sadržaj:

"Himna - Domovino pozdravljam te!",

"Historijski čas",

"Filmoteka - Zasjedanje ZAVNOBIH-a" i

"Slovo o Bosni - Putešestvije kraljice Bosne".

Dan drzavnosti 2022.mp4

PONOSNI SMO

Učenik naše škole, VII-3 odjeljenja, Tarik Džaka, na taekwondo takmičenju BALKAN OPEN CUP održanom u Rumuniji, grad Sibij, u periodu od 17. 11. do 20.11. 2022. godine u veoma jakoj konkurenciji takmičara iz šest balkanskih zemalja, osvojio je dvije zlatne medalje.

Radi se o dvije taekwondo discipline FORME I BORBE dječaka do 35 kg.

Ovo je do sada najveći ostvareni rezultat ovog mladog sportiste Kluba borilačkih vještina "Tornado" i učenika OŠ "Pofalići".

U isto vrijeme Tarik trenira i fudbal gdje također ostvaruje vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim turnirima.

MEĐUNARODNI DAN DJETETA - 20. NOVEMBAR

Međunarodni dan djeteta – 20. novembar, obilježava se svake godine širom svijeta aktivnostima usmjerenim na promociju i zaštitu prava djeteta.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1989. godine je usvojila Konvenciju o pravima djeteta, koja je međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelom svijetu.

Ovaj bitan datum obilježen je i u našoj školi. Učenici i učenice IX razreda su na časovima engleskog jezika učestvovali u radionici izrade panoa o glavnim ciljevima i projektima UNICEF-a. Također, nakon projekcije audio-vizuelnog materijala, diskutovali su o aktuelnim temama prava djece u svijetu i BiH.

MUZEJ RATNOG DJETINJSTVA

U četvrtak, 10. novembra 2022. godine, učenici 9-2 su imali priliku posjetiti Muzej ratnog djetinjstva u pratnji nastavnice Maslo Kimete i psihologinje Glamoč Elme.

Prije same posjete, realizovana je radionica čiji je cilj bio prepoznavanje sudionika procesa izgradnje mira i načina na koji se gradi mir, razvijanje svijesti o složenosti ljudskih potreba u kontekstu mira i oružanih sukoba te razvoj sposobnosti rješavanja konflikata kroz nenasilnu komunikaciju.

Tokom posjete Muzeju ratnog djetinjstva, učenici naše škole i škole iz Fojnice, imali su priliku pogledati izložbu te učestvovati u interaktivnoj radionici. Učenici su dobili još jednu priliku da razvijaju empatiju, kritičko mišljenje i razumijevanje a sve kroz upoznavanje, razmjenu iskustava i diskutovanje o prilikama koje im sredine u kojima odrastaju nude.

U nastavku slijedi realizacija završne radionice tokom koje ćemo upoznati učenike sa idejom da kroz aktivno učešće u društvenoj zajednici u kojoj žive stvaraju stabilan lanac podrške jedni drugima u svakodnevnom životu, ali i u situacijama koje iziskuju podršku zajednice, solidarnost i pomaganje.

OPĆINA NOVO SARAJEVO OBEZBIJEDILA 1219 ŠKOLSKIH LEKTIRA ZA OSAM NOVOSARAJEVSKIH OSNOVNIH ŠKOLA

Općina Novo Sarajevo je i ove godine izvršila nabavku lektira s ciljem popunjavanja fonda školskih biblioteka.

I naša škola je obuhvaćena ovom vrijednom donacijom.

Općinskom načelniku dr. Hasanu Tanoviću se neizmjerno zahvaljujemo na podršci radu naše škole. Naša školska biblioteka je bogatija za nova lektirna izdanja, a mi se radujemo novim čitateljskim avanturama!

Više informacija na sljedećem linku:

https://novosarajevo.ba/opcina-novo-sarajevo-obezbijedila-1-219-skolskih-lektira-za-osam-novosarajevskih-osnovnih-skola/

NARODNO POZORIŠTE U SARAJEVU

U utorak, 8.11.2022. godine Narodno pozorište u Sarajevu ugostilo je učenike 8-1, 8-2 i 8-3 Osnovne škole "Pofalići". Na repertoaru je bila baletna predstava Pepeljuga.

Učenici, kojima je ovo bio prvi susret sa ovom formom umjetnosti, uživali su u moderniziranoj bajci, gdje su baletski plesači svojim pokretima bez izgovorene riječi i uz zvuke Sarajevske filharmonije, ispričali priču o ljubavi, sujeti, dobrim i lošim ljudima.

U spontanom, ali brzom izmjenjivanju scena, baletskih plesača i predivnih kostima, odvijala se priča začinjena humorom i savremenim društvenim formama zabave, oplemenjena Štrausovom kompozicijom u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije, učenici su doživjeli nevjerovatno iskustvo.

Ono što nas posebno raduje jeste da je u ovoj baletskoj predstavi učestvovala Hena Omerović, učenica VI-1 OŠ "Pofalići" i uz velikane baleta pokazala svoj raskošni talenat.

Nadamo se da će posjete Narodnom pozorištu našim učenicima postati njihova svakodnevnica, a ova baletna predstava samo jedna u nizu koje će pogledati. Sigurni smo da će ovaj večernji izlazak sa svojim razrednicima dugo pamtiti kao jednu od lijepih uspomena iz osnovne škole.

ZEMALJSKI MUZEJ BOSNE I HERCEGOVINE

U petak, 4.11. 2022. godine učenici šestih razreda posjetili su Zemaljski muzej u pratnji nastavnika (Ernela Bajramović, Mirela Avdibegović, Kimeta Maslo, Selma Muzaferija, Adina Kurtović, Jasmin Bojadžija).

U odjelu za arheologiju učenici su obišli stalne postavke muzeja:

  • Bosna i Hercegovina u antičko doba,

  • Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba i

  • Bosna i Hercegovina u srednjem vijeku.

U prirodoslovnom odjelu učenici su mogli vidjeti životinjski svijet na ovim prostorima od ledenog doba do današnjih dana.

Učenici su bili posebno oduševljeni svijetom ptica, divljih i domaćih životinja.

NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O BIBLIOTEKAMA

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama obilježili smo časom pripovijedanja u školskoj biblioteci, a kojem su prisustvovali učenici i učenice II-1, II-2 i II-3 razred.

Specijalna gošća bila je profesionalna dubrovačka pripovjedačica narodnih bajki i priča, Jasna Held.

Jasna Held 22-23.mp4

VIJESTI IZ UČIONICE

Tokom mjeseca oktobra na časovima Prirode, učenici i učenice su se, kroz različite radionice i praktične vježbe, zabavili usvajajući znanje koje je predviđeno novim predmetnim kurikulumom.

Pokazali su veliku zainteresovanost za samostalan rad te kreativnost i snalažljivost.

SVJETSKI DAN JABUKE

U našoj školi obilježen je još jedan značajan datum - "Svjetski dan jabuke".

Na času prirode i u sklopu Ekološke sekcije, vrijedni učenici i učenice 5. razreda su zajedno sa nastavnicom prirode, uz prigodne materijale i radionice, obilježili ovaj značajan datum.

Poslali su važne poruke o neophodnosti voća u prehrani i zdravim životnim navikama.

VIDEO.mp4

NAJAVLJUJEMO!

"DAN DJEČIJE RADOSTI" U OŠ "POFALIĆI"

Danas su učenici četvrtih razreda na svoj način obilježili "Dan dječije radosti".

Zajedno sa učiteljicama su pjesmom, glumom, recitacijom uzeli učešće i uživali u ovom posebnom danu.

Priredbi su prisustvovali i predstavnici Općine Novo Sarajevo, te su zajedno doprinijeli slavlju dječije radosti. Učenicima i učenicama su najviše radosti i osmijeha izmamili pokloni, a koji su za njih obezbijeđeni od strane Općine. Paketići su sadržavali zdrave i ukusne proizvode za sve generacije.

PRIČAM TI PRIČU

Pricam ti pricu.mp4

UČENICI OŠ "POFALIĆI" POSJETILI FINE FOOD

UČENICI ČETVRTIH RAZREDA OŠ "POFALIĆI" U POSJETI "BH POŠTI"

Povodom obilježavanja 9. oktobra - Svjetskog dana pošte učenici četvrtih razreda osnovne škole "Pofalići" su sa učiteljicama i asistentima u odjeljenju posjetili JP "BH Pošta" doo Sarajevo.

"Dani otvorenih vrata" su bili prilika da se učenici u okviru jednog školskog časa upoznaju sa tehničko-tehnološkim procesima od prijema do uručenja pošiljaka te ostalim uslugama koje pruža BH Pošta.

Svrha ovog projekta je i upoznavanje sa važnom ulogom poštanskih usluga kod nas i u svijetu.

Mališani su uživali u sadržajima koji su im pripremljeni od strane uposlenika, a na kraju su se i zasladili prigodnim poklonima.

MJESEC KNJIGE

Mjesec oktobar poznat je kao „Mjesec knjige“.

Širom svijeta, ovaj praznik knjige i pisane riječi, obilježava se u školama, bibliotekama, knjižarama, na ulicama, sajmovima.

Učenici OŠ „Pofalići“, sa svojim nastavnicima, podsjetili su nas koliko je proces čitanja važan za razvoj ličnosti i karaktera svakog pojedinca.

Čitanjem, osim što učimo, bogatimo svoj rječnik i kulturu ophođenja.

Spašavamo se od dosade i neznanja, te razvijamo svoje mentalno zdravlje.

Knjiga jača empatiju,opušta nas, popravlja nam raspoloženje i otkriva nove svjetove.

Uz knjigu spoznajemo mnošto emocija uz koje postajemo emocionalno inteligentni i zadovoljniji.

JESEN U „POFALIĆIMA“

Učenici petih razreda naše škole, ovoga mjeseca su uživali u ljepotama pisane riječi, književnika Ismeta Bekrića.

Zbirku poezije „Jesen u gradu“, osim klasične analize lektirnog djela, obogatili su svojim kreativnim idejama, te dizajnirali knjigu sa motivima jeseni.

Inspirirani stihovima jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika, zaključili smo da je književnost neiscrpna riznica ljepote, baš poput jeseni.

Zahvalni smo što živimo u zemlji koja svojim prirodnim ljepotama slika najljepše pejzaže.

Udružili smo se, zamislili ideju, razvili je i objedinili u projekt na koji smo ponosni.

"DJEČIJA NEDJELJA" I "OKTOBAR - MJESEC KNJIGE"

Ove smo godine “Dječiju nedjelju” i „Mjesec knjige“ obilježili uz čaroliju i pripovijedanje u školskoj biblioteci.

U periodu od 3. do 10. oktobra, svi učenici i učenice od 1. do 4. razreda, imali su priliku da učestvuju u radionicama „Čarobna kutija“ i „Kako je nastao mjesec – pripovijedanje uz logorsku vatru“.

Pripovijedanje, maštanje i doticaj sa prirodom, neizostavni su dijelovi svakog sretnog odrastanja.

Stoga, pripovijedati zajedno sa djecom, nije samo najveća radost za njih – oduševljenje putovanjem i otkrivanjem neistraženih svjetova, nego i najbolja investicija za njihovu budućnost i obrazovanje.

VID_20221004_094745(0).mp4

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA UČITELJA U DOMU ORUŽANIH SNAGA

U organizaciji Udruženja učitelja KS upriličena je svečanost povodom Dana učitelja.

Među najboljim predstavnicima struke, kojima su uručena priznanja i nagrade, bila je i naša učiteljica Emina Dervić.

Tom prilikom uručeno je priznanje i učiteljici Zineti Vejzović koja je krajem školske 2021/2022. godine otišla u zasluženu penziju.

PANEL - DISKUSIJA POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA

Povodom Svjetskog dana učitelja, u prvom univerzitetskom HUB-u u BiH, Homework HUB-u, održana je panel–diskusija pod nazivom #LetMeLearn i promocija knjige/vodiča studenata Filozofskog fakulteta na Odsjeku za historiju.

U panel-diskusiji su učestvovali direktorica Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje, Senada Salihović, Elvira Zahiragić, predstavnica Općine Novo Sarajevo, ispred Službe za obrazovanje, kulturu i sport, Mirela Avdibegović, predstavnica OŠ „Pofalići“ i savjetnica u pogramu kurikularne reforme, Merima Bečarević, Dijana Parla, Maida Agić, predstavnice Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, te učenica Prve gimnazije Merjema Delić.

Učenici naše škole koji su bili aktivni sudionici panel-diskusije su: Tarik Dacić, IX-2, Tarik Karić, Almina Ahmetović, Ilma Dacić, Amar Terzić, Emina Šabotić i Amila Šabotić učenici VI-1 razreda.

Nakon odgledane prve epizode Netflix serije “Chair”, koja se bavi promjenom obrazovnog sistema jedne visoke škole u SAD-u, odnosima između studenata i profesora te uticajem koji privatni život profesora ima na njihov rad i nastavni process, napravili smo kratak osvrt.

U sklopu panel-diskusije razgovarali smo o budućnosti obrazovnog sistema, upoznali se sa UN izvještajem sa posljednje sjednice i #YouthDeclaration, o odnosima i onim demokratskim vrijednostima, mentalnom zdravlju svih aktera u obrazovnom procesu, primjerima dobre prakse, online nastavi, STEM časovima, ulozi lokalne zajednice u ovom slučaju Općine Novo Sarajevo, ali i ulozi Instituta preduniverzitetskog obrazovanja za dalja djelovanja i sprovođenje reformi u obrazovnom procesu.

Ova se panel-diskusija razlikovala od svih prethodnih jer su u njoj direktno učestvovali i učenici/ce, gdje smo čuli i njihova viđenja, primjere dobre i loše prakse.

Zaključci panel-diskusije su:

Vratiti poštovanje prosvjetnim radnicima/ama, te ozbiljnije shvatiti njihovu ulogu u društvu

Lahko je napraviti mašinu, ali je teško napraviti čovjeka koji će napraviti mašinu

Lokalna uprava, Općina Novo Sarajevo će zasigurno stajati na raspolaganju obrazovnim akterima u ovoj zajednici za sve njihove potrebe, u skladu sa mogućnostima i nadležnostima

Vratiti knjigu učenicima/ama, te podići svjesnost o čitanju

Razumijevanje potreba novih generacija!

Nakon prvog dijela, studenti/ce Faris, Adna, Amina i Enver prezentovali su “Vodič kroz kulturno-historijsko naslijeđe Ilidže”, koji je otkrio nova blaga i historijska znamenja područja Ilidže koja će se itekako koristiti u turističke svrhe, ali i bolje poznavanje historije naše domovine.

DAN UČITELJA – SVEČANOST U VIJEĆNICI

“Uloga prosvjetnog radnika nezamjenjiva je na putu svakog djeteta.”

U Vijećnici je povodom 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, upriličena svečanost u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje te Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

Svečanosti je prisustvovala i naša učiteljica Vahida Kovač.

POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA

Najdraže priznanje i najvredniji dar

HISTORIJSKI ČAS

U petak, 30.09.2022. godine, naši učenici IX razreda, a u pratnji svojih razrednika, bili su dio ekipe koja je posjetila Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

Posjeta je realizirana u organizaciji Općine Novo Sarajevo.

ATLETSKI KUP

Naši sportisti sa svojim nastavnikom Dinom Džudžom donijeli su prvi pehar u školskoj 2022/2023.godini.

Za osvojeno II mjesto (na općinskom nivou) zaslužna je ekipa učenika:

Mirza Kajmović, Adi Kustura, Ernad Karkelja, Faris Čaušević, Adi Balbozan,

Emel Ljubuškić, Damir Džudža, Rijad Priganica, Rejhan Repuh, Ali Babić,

Lamija Karadža, Hana Sarač, Hana Isaković, Merjem Hurić, Sara Mušanović,

Tajra Šurković, Adisa Kajmović, Hena Karo, Berina Tihić i Nela Balbozan.

Učiteljica Emina Dervić održala je radionicu u našoj školi 22.9.2022. godine

NAKON UGRADNJE NOVE STOLARIJE OŠ "POFALIĆI" DOBIJA I NOVI KOTAO ZA SISTEM GRIJANJA

Učenike Osnovne škole “Pofalići” početkom nove školske godine dočekala je nova školska stolarija, čime su znatno poboljšani uslovi za rad i odvijanje nastave.

Općina Novo Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS pokrenula je navedene aktivnosti na zamjeni školske stolarije kako bi se obezbijedili što kvalitetniji uslovi za rad i boravak u školi, imajući u vidu činjenicu da će gradnja novog objekta OŠ “Pofalići” trajati više godina, jer se radi o velikom i kompleksnom projektu.

Tim povodom, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov obišli su danas OŠ “Pofalići”, te potpisali i Ugovor o izvođenju radova za ugradnju kotla za grijanje u objektu škole sa odabranim izvođačem firmom “E+E+E-ENERGY” Ilidža. Vrijednost navedenih radova je oko 95.000 KM, a projekat finansira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS u saradnji sa Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Općinom Novo Sarajevo.

Nakon ugradnje kotla, planirana je i realizacija projekta djelimične rekonstrukcije plafona u OŠ “Pofalići”. Trenutno je u toku priprema raspisivanja Javne nabavke, a ukupna vrijednost ovog projekta je oko 90.000 KM, od čega će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Općina Novo Sarajevo sufinansirati sa po 45.000 KM.

PRVI DAN ŠKOLSKE 2022/2023. GODINE

U četvrtak, 1. septembra, upriličen je svečani prijem naših prvačića.

Nakon prijema u holu Škole, naši đaci prvaci su sa svojim učiteljicama Muneverom Ćatović i Esminom Husomanović otišli u svoje učionice, gdje su ih čekali ruksaci i udžbenici koje je obezbijedila Općina Novo Sarajevo na čelu s načelnikom dr. Hasanom Tanovićem.

Svečanom prijemu naših prvačića prisustvovala je i predstavnica Općine gospođa Emina Rovčanin.

Prijem učenika od drugog do devetog razreda

RASPORED SMJENA I SATNICA


Prva smjena (smjena „A“) – učenici I-1, I-2, III-1, III-2, V-1, V-2, V-3, VI-3, VIII-1, IX-1, IX-2, IX-3 razreda

1. čas: 08:00 – 08:45

2. čas: 08:50 – 09:35

3. čas: 09:50 – 10:35

4. čas: 10:40 – 11:25

5. čas: 11:30 – 12:15

6. čas: 12:20 – 13:05


Druga smjena (smjena „B“) – učenici II-1, II-2, II-3, IV-1, IV-2, IV-3, VI-1, VI-2, VII-1, VII-2, VII-3, VIII-2, VIII-3 razreda

1. čas: 14:00 – 14:45

2. čas: 14:50 – 15:35

3. čas: 15:50 – 16:35

4. čas: 16:40 – 17:25

5. čas: 17:30 – 18:15

6. čas: 18:20 – 19:05


NAPOMENA: Učenici mijenjaju smjene svake sedmice.