Ogledni časovi

OGLEDNI ČAS: MOJA OKOLINA I  ENGLESKI JEZIK


U četvrtak, 26. 10. 2023. godine, u našoj školi realiziran je ogledni čas u III2. Čas moje okoline i engleskog jezika realizirale su učiteljica Emina Dervić i nastavnica Semira Fočo, uz korelaciju sa bosanskim jezikom i književnošću, muzičkom kulturom, sa informatikom, tjelesnim i zdravstvenim odgojem te sa likovnom kulturom.

S mnogo uloženog truda, s mnogo ljubavi i entuzijazma, s mnogo topline kolegice su učenike vodile i usmjeravale kroz 6 aktivnosti. Osim učenika, glavnih i najvažnijih aktivnih učesnika časa, i svi odrasli, koji su prisustvovali času, imali su priliku da proširuju svoja znanja i saznanja, da usavršavaju svoja umijeća, da temelje svoje vlastite ideje.

Hvala Damiru Mušanoviću, predstavniku Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, te roditeljki Irmi Čarkadžić što su bili gosti na današnjem času.

OGLEDNI ČAS IZ BOSANSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI

Nastavnica Lejla Karačić - Bešić

"Lovac u žitu"

VIII1

OGLEDNI ČAS IZ BIOLOGIJE

Nastavnica Zdenka Vukadin

U četvrtak, 20.4.2023. godine u VI-1 održan je ogledni čas iz biologije na temu:

Savremeni način života i zdravlje (buka, brza hrana, duhanski dim, upotreba mobitela...). Preventivne mjere za očuvanje zdravlja.

STEAM čas iz engleskog jezika, biologije i matematike

"You are What you Eat"

Semira Fočo, Zdenka Vukadin i Hava Fejzović

STEAM.mp4

STEAM ČAS MOJA OKOLINA I ENGLESKI JEZIK 

Istraživačko pitanje - Šta nam donosi proljeće?

Emina Dervić

Emira Alikadić

STEAM čas- Emina Dervić i Emira Alikadić.mp4

STEAM čas iz njemačkog jezika i biologije

Zagađenje i zaštita tekućica

Gewaesser in Deutschland - Umweltschutz

Zdenka Vukadin i Emira Kičević

STEAM.mp4

STEAM ČAS ISLAMSKA - VJERONAUKA

Priroda je Božiji dar - proljeće

Meliha Suljić

STEAM.mp4

STEAM ČAS IZ BJK, HJK, SJK

Dnevnik Ane Frank

Kimeta Maslo i Suvada Muftić

Priroda - V3

U ponedjeljak 22.3.2021. održan je ogledni čas iz Prirode na temu Svjetski dan vode u V-3 odjeljenju.

Čas je održala nastavnica Zdenka Vukadin.

Rad na bijeloj tabli:

Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

Razred II2

Učiteljica Emina Dervić

U srijedu, 11.12.2019. godine, u našoj školi održan je ogledni čas iz Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti,  Srpskog jezika i književnosti a u okviru projekta eksperimentalne nastave zasnovane na ishodima učenja. 

MATEMATIKA I FIZIKA

U petak, 27.4.2018. nastavnice Koviljka Curavić i Mirela Avdibegović održale su ogledni čas na temu "Vektori i njihova primjena u matematici i fizici" VII razredu.

Čas je protekao u opuštenoj atmosferi. Učenici su pored matematičkih rješenja zadataka ponudili i likovni prikaz te su svoja rješenja prezentirali.

ENGLESKI JEZIK

U četvrtak, 22.3.2018. nastavnica Alma Košutić je u VI-3 održala ogledni čas na temu "Explorers".

BOSANSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST

U utorak, 27.2.2018. godine, učiteljica Vahida Kovač je održala ogledni čas iz Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti u II-1. Tema časa je bila pjesma "Bosna".

Čas je imao tematsku međupredmetnu korelaciju sa svim predmetima drugog razreda.

Početak časa je obilježilo navođeno zamišljanje uz pomoć sevdalinke "Da sam ptica i da imam krila", a završni dio časa pjevanje sevdalinke "Bosno moja, divna, mila" i igranje kola.

BOSANSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST

Dana 20.02. u III-3 održan je ogledni čas iz bosanskog jezika i književnosti na temu: "Glagolska vremena - prošlost, sadašnjost, budućnost".

Čas je održala razrednica Elma Gagula-Šerifović.

VJERONAUKA - Milost je upotpunjena

U V-1 razredu, nastavnik Selim Kalafat je održao ogledni čas na temu: "Milost je upotpunjena".

HEMIJA - Hemijske jednačine

Ogledni čas iz Hemije u VIII-1 je, 6.2.2018.,  održala nastavnica Behija Hot.

TEHNIČKA KULTURA - Elektromotori

Ogledni čas iz Tehničke kulture na temu "Elektromotori" održao je nastavnik Nermin Hadžić 28.12.2017. godine.

NJEMAČKI JEZIK - Austrija je jedna interesantan zemlja

Na oglednom času iz Njemačkog jezika, održanom 05.12.2017. godine koji je trajao 90' obrađena je tema „Austrija je jedna interesantna zemlja“.

U vidu projekta su učenici IX-2 odjeljenja obradili sedam tema: Österreich Landeskunde, Wien, Salzburg, Graz, Bekannte Persὃnlichkeiten, W.A. Mozart i Österreichische Küche.

Na času su prezentirali radove u vidu Power Point prezentacija i plakata. Uz degustaciju sacher torte i sokova austrijskog proizvođača se govorilo o projektu i rezultatima rada na projektnim temama.

Čas je održala nastavnica Emira Kičević.   

ENGLESKI JEZIK - The Blog Generation

Čas je bio spoj gramatičke nastavne jedinice Phrasal Verbs,  diskusije  blogovima kao modernog načina komuniciranja i izražavanja, pravilima sigurnosti korištenja interneta te kreiranja bloga na datu temu (sport, moda, škola i buling).

Čas je održala nastavnica engleskog jezika Semira Fočo uz pomoć kolega, nastavnika informatike Mirele Avdibegović i Kenana Fejzovića.

MATEMATIKA

U petak, 12.5.2017. je održan ogledni čas iz matematike na temu Broj Pi. Čas je održala nastavnica Hava Fejzović u odjeljenju VIII-1.

Uz prigodnu prezentaciju o historijski najpoznatijem broju podijeljeni su zadaci po grupama. Djeca su u grupama aktivno učestvovala na času. Svaka grupa je kanapom mjerila obime različitih kružnica.

Nakon mjerenja su uvrštavali dobivene dužine kanapa i dužine poluprečnika iste kružnice u odgovarajuću formulu te na taj način dokazivali da je približna vrijednost broja PI=3,14 što su sa manjim odstupanjima postigli. Čas je bio izuzetno zanimljiv i edukativan.

BIOLOGIJA

U srijedu, 10.5.2017. nastavnica biologije Zdenka Vukadin je u IX-1 održala ogledni čas na temu Endokrine žljezde.

Nakon prezentacije video materijala - izokrenuta učionica: Endokrine žlijezde sa osvrtom na nervni sistem, djeca su individualno radila na tabletima rješavajući kviz sa pitanjima. Kviz je kreiran na način da su djeca gledajući ponuđene slike i dajući svoje odgovore utvrdili svoje znanje.

Djeci se svidio ovakav inovativan rad na času biologije