eTwinning projekti
2018-19

I ove školske godine je rad naših učenika i nastavnika nagrađen evropskim oznakama kvalitete!

Maj mjesec matematike

U sklopu eTwinning projekta Maj mesec matematike, čiji su autori Remzo Destović iz OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Pazara i Mirela Avdibegović iz OŠ "Pofalići", učenici naše škole su učestvovali u radionicama u cilju matematičkog obilježavanja ovog mjeseca. Prilikom posjete Zemaljskom muzeju učenici su uočavali geometrijske oblike - mnogouglove u Etnološkom odjelu muzeja, učestvovali su u igrokazu Porijeklo brojeva te učili da vezu tehnikom filografija. U školi smo, prilikom posjete gđe Lamije Šćeta ispred British Council-a, održali igrokaz Brojni sistemi, crtali mape uma o mnogouglovima, kreirali program u micro:bit-u za izračunavanje sume uglova i broja dijagonala mnogouglova te prezentirali naučeno. Kreirali smo kratki video "Naš mjesec matematike". U ovaj projekat bili su uključeni učenici osmih razreda: Imran Hodžić, Mehmedalija Đipa, Vedad Džaferović, Adna Delija, Ajla Karup, Ejlem Ćirić, Sarah Dedović, Esma Maglić, Nađa Aganović, Ajla Vraneš, Nerina Mahmutović, Hamza Karčić, Amila Muminović i Edna Hamzić sa nastavnicom Mirelom Avdibegović. Učenici su odigrali i igru asocijacija online sa učenicima OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Pazara te učenicima OŠ "Osman Nakaš" iz Sarajeva.

Geometry of Countries

U ovom međunarodnom eTwinning projektu učestvovalo je 10 nastsvnika iz 6 zemalja: Turska, Poljska, Rumunija, Portugal, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Ovaj projekat uključuje otkrivanje matematičkih fenomena koji nas prate u životu uz poboljšanje vizualne percepcije učenika.

Cilj je stvoriti svijest kombiniranjem geometrije s povijesnom kulturom otkrivajući sve matematičke pojave koje predstavljaju zemlju: u zastavi, arhitekturu u povijesnim zgradama, obrasce u odjeći s lokalnim identitetom, stvari u domaćinstvu kao odraz kulturne baštine. U tom smislu, cilj je omogućiti našim učenicima da međusobno dijele vrijednosti povijesnog nasljeđa između kultura, razvijaju umjetničke perspektive i shvate vrijednost koju matematika i geometrija dodaju ljudskom životu. Kreirali smo strip o geometrijskom značenju zastave BiH, prezentaciju o našoj zemlji, uočavali smo "Geometriju zemalja" u Etnološkom odjelu Zemaljskog muzeja, razmjenjivali novogodišnje čestitke sa fraktalima, radove filografskog veza. Strip koji su napravili učenici uz mentorstvo nastavnice Mirela Avdibegović:

Kreirali smo i knjigu naših aktivnosti u projektu:

Na sljedećoj web stranici mogu se pregledati sve aktivnosti učesnika ovog projekta: https://xn--geometryofcountries-huk.weebly.com/

Famous female mathematicians 2

U sklopu regionalnog eTwinning projekta Famous female mathematicians 2, iz naše škole su uključene učenice osmih razreda: Ejlem Ćirić, Amila Muminović, Edna Hamzić, Nerina Mahmutović, Sarah Dedović, Ajla Vraneš i Nađa Aganović i nastavnica Mirela Avdibegović.

U prostorijama Srednje ekonomske škole u Sarajevu, 07.02.2019. godine, održana je dekupaž radionica "Matematičarke u BiH". Na radionici su učestvovali učenici iz 5 sarajevskih škola: OŠ "Osman Nakaš" sa nastavnicom Nadom Sokolović, OŠ "Pofalići" sa nastavnicom Mirelom Avdibegović, Gimnazija Dobrinja sa profesoricom Sanjom Šober - Vojinović, Srednja zubotehnička škola sa profesoricom Šemsijom Kulenović, te učenice II-3 Srednje ekonomske škole i članice likovne sekcije sa profesoricama Lejlom Šaković, Nelom Busuladžić, Lejlom Hujdur i pedagogicom Delilom Ramić. Učenice su, pod mentorstvom bivše učenice Srednje ekonomske škole, Zehre Jonuz, pravile kutije i olovke u dekupaž tehnici posvećene matematičarkama Veri Šnajder, Myriam Mirzakhani, Sofiji Kovaljevskoj, Emi Netter...

U OŠ "Osman Nakaš", 21.2.2019., je održana radionica "Ko je bila Vera Šnajder?"

U odličnoj atmosferi, akademik profesor doktor matematičkih nauka Mirjana Vuković, održala je predavanje o životu i radu prve matematičarke iz Bosne i Hercegovine. U drugom dijelu radionice, učenici su rješavali jednačine i otkrili šifrovanu poruku. Grupa koja je prva dešifrovala poruku dobila je pohvale za izuzetan rad. Tri naše učenice su bili dio grupe koja je dobila pohvale - Amila Muminović, Sarah Dedović i Nađa Aganović.

U sklopu projekta učenice naše škole su zajedno kreirale knjigu o matematičarki Meri Somervil u web alatu StoryJumper te kratki video naših aktivnosti koristeći web alat Kizoa:

GEOGEBRA ILE GORSEL MATEMATIK

U okviru ovog eTwinning projekta učenici uče primijeniti svoja znanja iz matematike koristeći dinamički matematički softver GeoGebra. Ovaj softver povezuje geometriju algebru i analizu. Učesnici ovog projekta su učenici osmih razreda: Muminović Amila, Edna Hamzić, Hamza Karčić, Mehmedalija Đipa, Ejlem Ćirić, Ajla Karup, Sarah Dedović i Vedad Džaferović. U petak, 30.11.2018, naši učenici su, u pratnji nastavnice Mirele Avdibegović, posjetili OŠ „Osman Nakaš“ gdje je održana radionica. Učenici su prigodnom prezentacijom objasnili korištenje dinamičkog matematičkog softvera GeoGebra a zatim su riješili dva zadatka u tom programu. Nakon toga su pravili flexagone. U četvrtak 13.12. smo posjetili Srednju ekonomsku školu gdje su učenici učestvovali u radionici izrada plakata i pravljenje puzli od slika dobivenih radom u GeoGebri. Našu školu u ovom projektu smo predstavili sljedećim videom:

Blago našeg kraja

Ovaj eTwinning projekat se bavi čuvanjem jezičkog i uopšte kulturnog blaga regiona i država koje učestvuju u projektu. Učesnici ovog projekta su učenici VII-1 razreda sa nastavnicama Kimetom Maslo i Mirelom Avdibegović. Naši učenici su crtali radove o svome kraju koje smo prezentirali u projektu. Kreirali smo logo za projekat. Organizovali smo posjetu Zemaljskom muzeju BiH gdje su učenici imali ulogu kustosa a zatim kreirali adekvatan video.

STEM Wizard school

U okviru međunarodnog eTwinning projekta STEM Wizard school, u četvrtak, 15.11.2018. u prostorijama naše škole održana je radionica u kojoj su učestovali učenici osnovnih škola "Osman Nakaš" i "Pofalići". U ugodnom ambijentu, podijeljeni u 4 grupe, učenici su proširili svoja matematička saznanja i primijenili naučeno. Ponovili smo računanje površina, upoređivali površine kvadrata i pronalazili skup od tri ponuđena kvadrata, pri čemu je zbir površina dva kvadrata jednak površini trećeg (od ponuđenih) kvadrata. Primjenjujući znanje Pitagorine teoreme takmičili su se koja će grupa pronaći više takvih skupova. Na veliku radost učenika i nastavnika rezultat je bio izjednačen. Sve grupe su pronašle jednak broj skupova te su svi bili pobjednici ove utrke :)

World Savings Day 2018

Učenici su se predstavili na Twinspaceu na padletu. U četvrtak 4.10. učestvovali smo u radionici koju su organizovali učenici OŠ "Safvet-beg Bašagić". Kreirali smo odgovarajući video o toj posjeti: https://youtu.be/AcjIDUntayA. Učenici su učestvovali u debati na tricideru - To save or not to save? Glasali su na: https://www.tricider.com/brainstorming/2jQtAWxRIMV . U Excel-u su kreirali svoju "štednu knjižicu".

Ćaskali su o džeparcu i razmijenili mišljenje sa ostalim učenicima učesnicima projekta na padletu: https://padlet.com/lejla_hujdur/d1i8fofava8j

18.10.2018. zajedno sa OŠ "Safvet-beg Bašagić", OŠ "Osman Nakaš" i Srednjom ekonomskom školom, posjetili smo Sparkasse Bank u Importaneu. U okviru posjete bili smo u prilici vidjeti bankovne pretince za odlaganje te dobili konkretne odgovore na naša pitanja. U srijedu 31.10. na Svjetski dan štednje u Srednjoj ekonomskoj školi je održana radionica "Šarena slagalica prijateljstva" kojoj su, pored domaćina, prisustvovale 4 škole. Našu školu je predstavilo 6 učenika osmog razreda u pratnji nastavnice Mirele Avdibegović

Introduce your school

U okviru međunarodnog eTwinning projekta Introduce your school - učenici naše škole su napravili kratki video te se na taj način predstavili ostalim učesnicima projekta: