Projekti

Projekti u školskoj 2019/20. godini:

Volontiranje je cool

Dana 13.4.2020.godine školi je uručen računar, nagrada koju su učenici osvojili u okviru projekta "Volontiranje je cool!" 

SCIENCE OLYMPIAD

"SCIENCE OLYMPIAD"  ili NAUČNA OLIMPIADA je projekat koji je danas, 11.6.2019.g, realizovan u OŠ "Pofalići". STEM nastava na engleskom jeziku je novi izazov koji su učenici OŠ"Pofalići" uspješno savladali.

U posljednjim danima ove školske godine, u kojima je ponestalo koncentracije i učenicima i nastavnicima, učenici šestih razreda su se upoznali sa osnovama STEM nastave realizujući raznovrsne eksperimente i to na engleskom jeziku.

Učenici su bili podijeljeni u timove, samostalno kreirajući i naziv tima i izgled, ali i eksperimente koje ce izvesti. Sudije, učenici osmih razreda su nadgledali eksperimente, postavljali pitanja vezana za ekologiju, geografiju i biologiju, i nagrađivali su učenike sa tačnim odgovorima prigodnim poklonima. Nakon glasanja su proglaseni pobjednici koji su dobili medalje za osvojeno prvo mjesto na Prvoj Naucnoj olimpijadi OŠ" Pofalići". 

Pored činjenice da su učenici uživali u ovom nesvakidašnjem načinu učenja engleskog jezika kroz druge predmete i zabavne aktivnosti, učionice i holovi škole su bili osvježeni sa šarenom odjećom, kreativnim frizurama i sretnim osmjesima učenika.

Projekat osmislila i realizovala nastavnica engleskog jezika Semira Fočo.

Projekti u školskoj 2018/19. godini:

Porodični dan i talent show

Projekt "Porodični dan i talent show"  održan je 6.6. 2019. u prostorijama OŠ "Pofalići".

Projekt je realizovan u odjeljenju V-3.

Porodični dan I talent show je obuhvato čas odjeljenske zajednice i informativnog roditeljskog sastanka.  Učenici su prezentirali neke od nastavnih jedinica koje su obrađene na časovima odjeljenskih zajednica ali i engleskog jezika, te su se predstavili sa nekim svojim talentom pred roditeljskom publikom.Cilj ovog projekta je zbližavanje i učenika i roditelja radi prevazilaženja mogućih nesuglasica  nerazumijevanja. Prezentiranje pojedinačnih i zajedničkih tema i talenata su kreirali pravu sliku odjeljenja V-3, a roditelji su  upoznati sa vrijednošću svakog učenika pojedinačno ali i odjeljenja kao jedinstvenog tima. 

Planiranje, organizacija i implementacija ovog projekta je razvila nekoliko različitih kompentencija kod učenika kao što su: timski rad, organizacijske i analitičke sposobnosti i najvažnije, ojačano je njhovo samopouzdanje. Strah od govora ili nastupa pred publikom je često kamen spoticanja  i kod odrasle djece i mladih ljudi u njihovom profesionalnom napretku. Ovaj projekt je osnažio njihove govorne kompetencije I minimizirao strah od javnog nastupa, a to će sigurno  rezultirati poboljšavanjem njihovog ličnog razvoja i uspjeha.

Projekt osmislila i relizovala razrednica odjeljenja, nastavnica Semira Fočo.

Let's Change the World

S ponosom Vam predstavljamo projekt "Let's Change the World" - " Promijenimo svijet" implementiran od strane učenika šestih razreda OŠ"Pofalići". 

Koristeći moderne tehnologije kao sto su Google Classroom, Padlet i druge vrste elektronskih medija, te raznovrsne metode za razvijanje kritičkog mišljenja i donošenja samostalnih zakljucaka, učenici rade na podizanju svijesti i rješavanju problema današnjice sa kojima se svakodnevno susreću, a to su VANDALIZAM, VRSNJAČKO NASILJE I ZAGAĐIVANJE OKOLINE.  Naši vrijedni učenici su kreirali postere, crtali " drvo problema" i snimali kratke video igrookaze na engleskom jeziku u nadi da ce promijeniti svijest svojih vršnjaka a samim tim promijeniti i svijet i učiniti ga ljepšim mjestom za život. Projekt je nastao na časovima engleskog jezika kao produkt redovnog Nastavnog plana i programa. 

Projekt vodila nastavnica Semira Fočo.

Projekti u školskoj 2017/18. godini:

Kreativno protiv vršnjačkog nasija

U našoj školi je u mjesecu oktobru i novembru 2017. godine,a u saradnji sa Centrom za razvoj omladinskog aktivizma CROA realizovan je projekat „Kreativno protiv vršnjačkog nasilja“. Kroz projekat su realizirane različite aktivnosti u kojima su učestvovali učenici od II do IX razreda.

Osnovni cilj projekta bio je podizanje svijesti i nivoa znanja  učenika, roditelja, nastavnika i javnosti o štetnosti vršnjačkog nasilja.

Voditelj projekta je pedagogica Maida Šahinagić.

Podrška inkluzivnom obrazovanju kroz izradu didaktičkih materijala

Naši učenici učestvovali su u realizaciji projekta „Podrška inkluzivnom obrazovanju kroz izradu didaktičkih materijala“. Uz podršku Općine Novo Sarajevo, projekat je realiziralo Udruženje za podršku i socijalizaciju osoba s posebnim potrebama „Zajedno naprijed“ u saradnji s osnovnim školama i Centrom „Vladimir Nazor“. 

Povodom završetka projekta, upriličena je svečanost u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo – u četvrtak, 21. 12. 2017. godine. 

Tom prilikom uručene su zahvalnice školama, učesnicama projekta, a napravljeni didaktički materijali uručeni su i školama i predstavnicima vrtića.

Volontiranje je cool!

U okviru projekta Volontiranje je cool!, JU OŠ "POFALIĆI" je 5.12.2017.godine na Galeriji volonterizma, koja se održala u hotelu Hills na Ilidži, osvojila 2.mjesto i multimedijalni uređaj. Koordinator projekta: Kornelia Sabo Mehić.

Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo

U okviru realizacije projekta  „Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo“ kojeg provodi Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, 5. decembra ove godine, svečano je obilježen Međunarodni dan volontera i Svjetski dan tla/zemljišta.

Tom prilikom ekipa naše škole, na čelu sa Ekološkom sekcijom, uspješno je predstavila aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša i osvojila je drugo mjesto na sajmu štandova škola.

Volontiranje je cool!

Članovi volonterskog tima naše škole, u okviru projekta Volontiranje je cool!, posjetili su kompaniju Klas 6.11.2017. Tom prilikom volonteri su proveli 2 sata društveno-korisnog rada. Učenici su slagali hljeb na rezalicu, lijepili etikete na pakovanja, te sortirali vreće.

Kreativno protiv vršnjačkog nasilja

U okviru projekta "Kreativno protiv vršnjačkog nasilja" koji realizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, učenici srednjih i osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo družili su se s popularnim bh. glumcem Mariom Drmaćem s kojim su razgovarali o vršnjačkom nasilju.

Učenici naše škole su aktivno učestvovali u radionici i dali doprinos istoj svojim stavovima i idejama za rješavanje sukoba među mladima.

Mladi i naslijeđe

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta i ove 2017/18 godine, je organizirana manifestacija „MLADI I NASLIJEĐE“, na temu: „Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu“. Naša škola je konkurisala na ovaj projekat. Edukativni program “Mladi i naslijeđe” je segment ove manifestacije koji podstiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući saradnji, i uključenosti nekolicine kolega: Suvade Muftić, Esmine Husomanović i Ivanke Raguž, kao i direktnom angažmanu drugih nastavnika, podstičemo interes kod mladih za realizaciiu programa Mladi i naslijeđe.

Za ovaj projekat, potrebno je bilo prikupiti maximalno 30 radova iz jedne škole. Direktorica škole, gđa., Suvada Muftić je imenovala komisiju, koja je izabrala i poslala, 30 radova iz naše škole. Komisiju su sačinjavali slijedeći nastavnici: Ivanka Raguž, Esmina Husomanović i Meliha Suljić. Rok, za dostavljanje učeničkih radova bio je 29.09.2017 godine! Cilj, ovog projekta je bio da podstakne mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Voditelj projekta: Meliha Suljić