2020/2021

Novosarajevskim osnovnim školama dodijeljeno devedest laptopa i osam računara

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović danas je dodijelio devedeset laptopa i osam računara novosarajevskim osnovnim školama.

Računarska oprema uručena je direktorima osam osnovnih škola (Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Hrasno, Malta, Čengić Vila I, Pofalići i Velešićki heroji), zatim Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi Novo Sarajevo, te Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor”.

Na osnovu iskazanih potreba škola zbog nedostatka ili dotrajalosti tehničke opreme koja je korištena tokom online nastave za vrijeme pandemije koronavirusa školama je obezbijeđeno po deset laptopa, dok je OŠ „Čengić Vila I“ nabavljeno osam računara.

Načelnik Tanović istakao je kako je potrebno promijeniti narativ u smislu stalnog zahvaljivanja načelniku za sve što se uradi i doprinese za dobrobit građana i djece.

– Mi načelnici nismo vlasnici Općine niti su novci sa kojima raspolažemo u budžetima naši, to su sredstva građana, a mi smo tu zajedno sa općinskim vijećima samo da ih usmjeravamo tamo gdje su najpotrebnija, istakao je načelnik, te dodao da će Općina Novo Sarajevo nastaviti realizirati projekte koje su od interesa za naše najmlađe sugrađane.

Direktor OŠ „Velešićki heroji“ Kenan Trebinjac istakao je da je ovo prvi put da direktori škola konsultuju šta im je konkretno najviše potrebno za odvijanje nastavnog procesa i da se to i u konačnici i nabavi.

– Ovo je jedna od najznačajnijih donacija koju smo dobili imajući u vidu da su nam budžeti znatno umanjeni, a da počinje nova školska godina, istakao je direktor Trebinjac.

Za nabavku navedene opreme Općina Novo Sarajevo je izdvojila oko 70.000 KM.

SRETNO PRVAČIĆI.docx

Ruksaci za prvačiće

Općina Novo Sarajevo je i ove godine obezbijedila  školske ruksake sa potrebnim školskim priborom za prvačiće:

Obavijest školama ruksaci.pdf

Brdski biciklizam

Kao članovi Kluba brdskog biciklizma "Plus", učenici naše škole Emel i Emrah Ljubuškić su na državnom prvenstvu održanom u Trebinju, u XCO disciplini, bili najuspješniji:

Emel Ljubuškić je državni prvak u kategoriji mlađih kadeta.

Emrah Ljubuškić osvojio je 2. mjesto u kategoriji mlađih kadeta.

Čestitamo našim učenicima!

Svjetska liga za mlade u Poreču - takmičenje iz karatea

Učenica naše škole, Edina Sipović, i njezine sestre Emina i Nejra - bivše učenice naše škole, su na Svjetskoj ligi za mlade u Poreču osvojile tri medalje. Edina je postala viceprvakinja u kategoriji U-14 (do 42 kilograma), dok su Nejra i Emina osvojile bronzane medalje u kategorijama juniorke (do 59 i do 53 kilograma). U konkurenciji je bilo preko 1 590 karatista iz 50 država s pet kontienata. Čestitamo našim učenicama! Bravo!

Upis učenika u 1. razred - Informacija.pdf
Uputstvo - Prijave i upisi u srednje škole Kantona Sarajevo 2021..pdf

Obavještenje

Na osnovu Odluke Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, broj: 11-05/02-34-208/21, od 6. 5. 2021. godine, kojom je utvrđena izmjena nastavnog kalendara za školsku 2020/2021. godinu, petak, 14. 5. 2021. godine bit će nenastavni dan.

Kraj nastavne godine za:

-         učenike 1. i 9. razreda je 4. 6. 2021. godine,

-         učenike od 2. do 8. razreda je 11. 6. 2021. godine.

Obavješetenje

Realizacija nastave od 4. 5. 2021. do 7. 5. 2021. godine

Na osnovu obavijesti Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, od 29. 4. 2021. godine, odgojno-obrazovni proces za učenike od 1. do 8.razreda realizirat će se (od utorka, 4. 5.2021. godine) u prostorijama škole - pokombinovanom modelu, a u skladu sa Uputstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje, br. 11/04-34-2024-3/21 od 2. 2. 2021. godine (prečišćeni tekst) i izmjenama Uputstva Ministarstva za odgoj i obrazovanje, br. 11/04-34-2024-4/21. od 12. 2.2021. godine.

Učenici 9. razreda nastavu pohađaju online, a u skladu sa Uputstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje, br. 11/04-34-2024-4/21 od 11. 3. 2021. godine.

Ponedjeljak, 3. 5. 2021. godine, je neradni i nenastavni dan, te se toga dana nastava neće realziriti. 

Obavješetenje

(Realizacija nastave od ponedjeljka, 26. 4. 2021. godine)

Na osnovu obavijesti Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Zaključka Vlade Kantona Sarajevo od 21. 4. 2021. godine, odgojno-obrazovni proces za učenike od 1. do 4.razreda (razredna nastava) i učenike 7. i 8. razreda realizirat će se od ponedjeljka, 26. 4.2021. godine u prostorijama škole po kombinovanom modelu, a u skladu sa Uputstvom, br. 11/04-34-2024-3/21 od 2. 2. 2021. godine (prečišćeni tekst) i izmjenama Uputstva, br. 11/04-34-2024-4/21. od 12. 2.2021. godine.

Učenici 5. i 6. i 9. razreda nastavu pohađaju online u skladu sa Uputstvom br. 11/04-34-2024-4/21 od 11. 3. 2021. godine.

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Dan planete Zemlje

Intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje objekta JU OŠ "Pofalići"

Na inicijativu Općine Novo Sarajevo, 08. aprila ove godine,  u  OŠ „Pofalići” održan je radni sastanak s ciljem nastavka realizacije projekta izgradnje novog objekta ove obrazovne ustanove. Sastanku su prisustvovali  Naida Hota–Muminović, ministrica u Vladi Kantona Sarajevo, dr. Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo i Mirza Hulusić, direktor Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo sa saradnicima.

Ranije je potpisan Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa na realizaciji Projekta izrade investiciono tehničke dokumentacije za izgradnju objekta JU Osnovna škola „Pofalići“ između Ministarstva  za obrazovanje, nauku i mlade KS, Općine  Novo Sarajevo i Zavoda za izgradnju KS koji je implementator projekta.  Radi se i na ostalim aktivnostima koje su preduslov za nastavak postupka izdavanja urbanističke saglasnosti za izgradnju objekta ove osnovne škole.

S obzirom da  je ovo jedan od najstarijih školskih objekata na području Općine Novo Sarajevo, izgradnjom novog objekta uveliko će se unaprijediti kvalitet odvijanja nastave za učenike, tako i za nastavnike.

https://novosarajevo.ba/intenziviranje-aktivnosti-na-realizaciji-projekta-izgradnje-objekta-ju-osnovna-skola-pofalici/

Obilježili smo međunarodni dan dječije knjige i Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Oznaka eTwinning škole

Naša škola je nagrađena oznakom eTwinning škole 2021-2022, što je veliko postignuće eTwinning tima u našoj školi!

Službena najava biće objavljena na portalu eTwinning.net ove sedmice i na ostalim eTwinning vijestima kao i na vijestima Evropske komisije.

www.etwinning.net/en/pub/support/2021--2022-etwinning-school-l 

Poziv za upis prvačića online 2021-2022 str.1.pdf
Poziv za upis prvačića online 2021-2022 str.2.pdf
Obrazac za upis prvačića 2021-2022.docx

Skijanje - VI-1, VI-2, VI-3

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U našoj školi je petak, 26. 2. 2021. godine, bio u znaku Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjackog nasilja " Dan ružičastih majica" u našoj školi

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Pocetak-2-polugodista.docx
izjava roditelja- pravdanje casova.docx
izjava roditelja- ONLINE NASTAVA.docx
Dopis - informacija - 2. pol.pdf
UPUTSTVO skole_FEBRUAR 2021.pdf

Prijavljeni učenici mogu karte preuzeti u četvrtak, 28.januara  u terminu od 8.00-16.00 casova u holu skole.

Zimske radosti u našoj školi

U Galeriji radova možete pregledati sve naše radove:

Galerija radova 

Obilježili smo Dan državnosti BiH

Na sljedećem linku možete pogledati i ostale učeničke radove:

Izložba likovnih radova 

Radovi - Kultura življenja 

Video snimci 

Dječija nedjelja i Dan dječije radosti u našoj školi

U srijedu, 7. oktobra 2020. godine, u našoj školi bilo je veselo. Učenici od drugog do petog razreda dobili su pakete, čiji sadržaj čine domaći proizvodi. Općinski načelnik Nedžad Koldžo, sa svojim saradnicima,  obradovao je učenike Povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta i Dana dječije radosti Općine Novo Sarajevo.

Svjetski dan učitelja u našoj školi

 Idejni projekat izgradnje objekta OŠ „Pofalići“ 

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u srijedu, 16. septembra ove godine održana je prezentacija idejnog projekta izgradnje objekta OŠ „Pofalići“.

Idejni projekat izradile su firme „IPSA Institut “ d.o.o. Sarajevo i „EKOPLAN“ d.o.o. Mostar , dok je izradu projekta finansirala Općina Novo Sarajevo u iznosu od oko 54.000 KM.

Radi se o jednom  od starijih objekata, a pritom u jako lošem stanju zbog čega se Općina Novo Sarajevo odlučila da poduzme prvi korak u cilju izgradnje novog objekta ove osnovne škole.

Prezentaciji projekta prisustvovali su Općinski načelnik Nedžad Koldžo, direktorica OŠ „Pofalići“ Suvada Muftić, predstavnica Vijeća roditelja OŠ „Pofalići“, te članovi savjeta mjesnih zajednica Pofalići I i II.

U svom obraćanju načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je kako se nakon prevazilaženja niza problema  prilikom izrade projekta, konačno došlo u fazu da imamo idejni projekat koji je temelj za sve ostalo što dolazi u narednom periodu.

-Imajući u vidu da se radi o jednom od najstarijih školskih objekata na području ove Općine, te da bilo kakva veća ulaganja u rekonstrukciju istog nisu isplativa zbog trenutne dotrajalosti, odlučili smo da izgradimo novi objekat za učenike OŠ „Pofalići“. Obezbijedili smo zemljište, uskladili sa Regulacionim planom, izdvojili sredstva za izradu projektne dokumentacije, održali niz sastanaka sa svim akterima u projektu kako bi otklonili složene probleme na terenu, a danas ćemo pogledati o kakvom se projektu i objektu radi, istakao je načelnik Koldžo.

Načelnik je dodao da iako osnovno obrazovanje nije još uvijek u nadležnosti lokalne samouprave, bez obzira na presudu Ustavnog suda,  Općina Novo Sarajevo kontinuirano ulaže u sanaciju objekata škola, opremanje kabineta a sve sa ciljem unapređenje rada i poboljšanja uslova odvijanja nastavnog procesa.

Direktorica OŠ „Pofalići II“ Suvada Muftić zahvalila se Općini Novo Sarajevo na poduzetim aktivnostima i na upornošću da se izgradi transparentan, funkcionalan i siguran školski objekat za učenike ove škole. Iako u jako otežanim uslovima, učenici ove škole ostvaruju zavidne rezultate i nastava se odvija po nastavnom – planu i programu, dodaje direktorica Muftić, posebno naglasivši kako u vrijeme pandemije i imaju problem što neki prozori nisu nikako u funkciji pa je otežano provjetravati prostorije u cilju sprečavanja širenja virusa.

Da su građani naselja Pofalići odavno prepoznali problem sa kojim se susreću njihova djeca kada je u pitanju boravak u školi potvrdio je u svom obraćanju predsjednik Savjeta MZ Pofalići II Bahrudin Delić, te se zahvalio ovoj lokalnoj zajednici što je i pored krize izazvane pandemijom korona virusa ovaj projekat stavila u prioritete, jer to građani i djeca Pofalića zaslužuju.

Projektanti su prezentovali idejni projekat objekta škole, koji će biti površine oko 6.000 m² (-1+P+2), te vanjske površine oko 2.700 m². Bit će namijenjen za boravak oko 900 učenika u dvije smjene, a sadržavat će sve potrebne prostorije, učionice, dva vanjska igrališta i unutrašnju fiskulturnu salu.

Trenutno je u toku izdavanje  urbanističke saglasnosti za izgradnju objekta, nakon čega će se pristupiti izradi izvedbenog projekta.

Prema Sporazumu o regulisanju međusobnih odnosa na realizaciji projekta izrade investiciono – tehničke dokumentacije za izgradnju objekta OŠ „Pofalići“, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS i Općina Novo Sarajevo  su investitori projekta, dok ja Zavod za izgradnju KS implementator projekta.

Povratak u školske klupe

Dan pismenosti

8.septembra obilježili smo Dan pismenosti

Prvačići dobili ruksake i školski pribor

U srijedu, 1. 9. 2020. godine, Nedžad Koldžo,  načelnik Općine Novo Sarajevo  uručio je našim prvačićima ruksake i školski pribor.

PRVI ŠKOLSKI DAN

U utorak, 1. 9. 2020. godine, u Ivanjskoj 1 bilo je veselo.

U našu školu došli su novi đaci - prvaci.

Ni petaci nisu radost krili jer su s drugarima i razrednicima svojim bili.

Dragi naši učenici, sretno u školskoj 2020/2021. godini.

OBAVJEŠTENJE

ZA RODITELJE/STARATELJE UČENIKA PRVOG RAZREDA

Prijem učenika prvog razreda obavit će se u utorak, 1. septembra 2020. godine, i to prema sljedećem rasporedu:

I-1 u 9:00 sati

I-2 u 10:00 sati

O svim ostalim detaljima roditelji/staratelji bit će telefonski obaviješteni u ponedjeljak, 31. 8. 2020. godine.

U pratnji učenika/učenice može biti jedan roditelj/staratelj.

Svi prisutni dužni su nositi zaštitne maske.

 OBAVJEŠTENJE ZA UČENIKE PETOG RAZREDA

Učenici petog razreda upoznat će se sa svojim razrednicima u utorak, 1. 9. 2020. godine u sali za tjelesni odgoj. Tada će učenici dobiti i uputstva o održavanju online nastave. 

Raspored dolaska učenika:

V-1 u 12:00 sati

V-2 u 13:00 sati

V-3 u 14:00 sati

Svi učenici su dužni nositi zaštitne maske i održavati obaveznu fizičku distancu. 

OBAVJEŠTENJE ZA UČENIKE OD DRUGOG DO DEVETOG RAZREDA

Svi učenici od II do IX razreda dobit će uputstva o načinu održavanja nastave, kao i satnicu, od svojih učiteljica i razrednika (elektronski) u ponedjeljak, 31. 8. 2020. godine.  

O B A V I J E S T 

O POČETKU ŠKOLSKE 2020/2021 GODINE U KANTONU SARAJEVO ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE 

obavijest_o_realizaciji_nastave_u_novoj_skolskoj_2020-2021.pdf