2018/2019 i 2019/2020

Termini konsultacija predmetnih nastavnika

CNC MAŠINA U NAŠOJ ŠKOLI

U srijedu, 27. 5. 2020. godine, u našoj školi mjesto je našla CNC mašina zahvaljujući Općini Novo Sarajevo.

Koju_srednju_skolu_da_odaberem-.pdf
upozorenje.pdf
eksterna matura.pdf
Preporuke za roditelje i staratelje.pdf
Dopis - obavjestenje.pdf
Obrazac prijave za upis prvačića.docx
Poziv za upis prvačića školska 2020-2021.pdf
naredba-obustavaNastave.pdf

Našim učenicima   

Sa zadovoljstvom vam se obraćamo, dragi učenici, jer ste već shvatili da se samo znanjem ruše sve prepreke u životu i svijetu koji nas okružuje.

Zahvaljujući tome, proteklih dana ste, više nego ikad, slijedili našu zajedničku viziju kao i misiju stihom kazane:

Naša vam škola viziju nudi: spremno za život, dijete, budi!

I misija tu je, ponude dijeli: odgoj i učenje za život cijeli!

Ponosni smo i sretni što ste u proteklim danima online nastave, a zahvaljujući pomoći vaših roditelja, pokazali da ste zaista spremni za život iako još niste odrasle osobe.

Pokazali ste to ozbiljnošću kojom pristupate školskim obavezama u danima online nastave, a, što je najvažnije, ozbiljnošću i odgovornošću prema sebi u održavanju lične higijene, koja nam je sad svima najpotrebnija.

Online nastava se nastavlja i od ponedjeljka po već ustaljenom rasporedu smjena i časova. O svim važnim informacijama i dešavanjima i dalje ćemo vas upućivati, a vi ćete, dragi učenici,  u danima koji su pred nama svojim ponašanjem pokazati da u našoj školi raste mladost koja osvaja život znanjem, kao što je: znanje o važnosti sticanja higijenskih navika i poštivanje pravila u skladu s kojima svi moramo živjeti ovih dana.

Vaša škola je vaš drugi dom. Stoga željno očekujemo vaš povratak u školske klupe, a do tada neka vas zdravlje prati i osmijeh neka vam lica krasi.  

         Kolektiv OŠ „Pofalići“

Odluka o obustavi ekskurzije IX razreda.pdf

Poštovani učenici i roditelji,

Ovim vas obavještavamo da će se od ponedjeljka, 16. 3. 2020. godine, online nastava realizirati prema ustaljenom rasporedu časova i smjena.

Pri realizaciji online nastave neophodno je da svi budemo odgovorni i savjesni (i učenici, i nastavnici i roditelji). Stoga vas podsjećamo na sljedeće:

- Učenici su dužni da u zakazano vrijeme, a u skladu sa rasporedom časova, pristupe online nastavi.

- Učenici su dužni da u dogovorenim terminima (o kojima ih obavještava razrednik i nastavnik) izvršavaju svoje zadatke.

- U slučaju bilo kakvih problema,  teškoća i nedoumica, učenici se obraćaju razredniku i predmetnom nastavniku.

Dostojanstvo, odgovornost i spremnost na saradnju osobine su koje krase učenike OŠ "Pofalići". Zahvaljujući tome, ne sumnjamo da ćemo svi zajedno dostojanstveno i odgovorno proći kroz proces online nastave.

Odluka o obustavi nastave Vlada KS.pdf
Obavjestenje skolama, obustava nastave.doc
letak.pdf
Oglas za upis prvačića školska 2020-2021.pdf

Manifestacija "Mladi ljiljani"

Nakon realiziranih interaktivnih školskih radionica povodom 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, našim učenicima uručena su priznanja na manifestaciji "Mladi ljiljani", koja je održana u petak, 28. februara 2020. godine, u JU Muzej "Alija Izetbegović".

U susret Danu nezavisnosti BiH 

Obiljezili smo Medjunarodni dan maternjeg jezika

„Jezik je živa snaga sa kojom je vezana ne samo kultura, nego i samo postojanje jednog naroda.“

Nastavnici bosanskog jezika su povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika organizirali radionice od šestog do devetog razreda.

„Svoj maternji jezik treba da volimo. A ljubav prema svome jeziku najbolje se pokazuje njegovim korištenjem i čuvanjem. Dužni smo jezik prenijeti i generacijama koje će doći poslije nas. Nemamo pravo lišiti ih naslijeđa koje im pripada. Ljubav prema maternjem jeziku ne smije nas spriječiti da učimo strane jezike. Tuđi maternji jezik treba poštovati. Treba poštovati pravo svake jezičke zajednice da svoj jezik imenuje onako kako ona smatra da je najbolje.“

Škola skijanja za učenike šestog razreda - Igman

NASTAVA U DRUGOM POLUGODIŠTU POČINJE U SRIJEDU, 29.1.2020.

PRVA SMJENA: II, IV, VI, VIII RAZREDI

Emina Sipović - sportska nada Bosne i Hercegovine

U Narodnom pozorištu u Sarajevu je 24.1.2020. održan 75. izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, u organizaciji Sportskog saveza Bosne i Hercegovine. Sipović Emina, reprezentativka BiH i takmičarka Karate kluba Ippon proglašena je za sportsku nadu Bosne i Hercegovine, a Sipović Zijad, trener Karate kluba Ippon i dugogodišnji selektor mlade reprezentacije dobio je specijalno priznanje-doprinos za popularizaciju i razvoj bh. sporta.

OBAVJEŠTENJE

Podjela uvjerenja o ostvarenom uspjehu na prvom polugodištu osnovne škole obavit će se

Edukacija za nastavnike

U našoj školi je za nastavno osoblje 13. januara 2020. godine uspješno realizirana edukacija iz oblasti sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja učenika, a u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. 

Potpisan Okvirni sporazum za pružanje usluga prevoza učenika sa područja MZ „Pofalići I” i MZ „Pofalići II” do škole i kuće

Općinski načelnik Nedžad Koldžo i izvršni direktor Centrotans-Eurolines” d.d. Sarajevo Ibrahim Kerla, 9. januara ove godine, potpisali su Okvirni sporazum za pružanje usluga prevoza učenika sa područja MZ „Pofalići I” i MZ „Pofalići II” do škole i kuće u naredne dvije godine. 

Više o ovome na linku: Usluge prevoza

XI festival folklora novosarajevskih osnovnih škola

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, 24. decembra ove godine, održan je „XI Festivala folklora novosarajevskih osnovnih škola”.  Učenici naše škole su zauzeli drugo mjesto. Više na linku: 

https://novosarajevo.ba/odrzan-xi-festival-folklora-novosarajevskih-osnovnih-skola/ 

Našoj školi donirana je računarska oprema

Izložba likovnih radova

U utorak, 19.11.2019. godine u Galeriji „Mak“ (Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti) otvorena je izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola. 

Otvaranju izložbe, u pratnji roditelja i nastavnice Ivanke Raguž, prisustvovale su i učenice: Čota Ajna, Brkanić Zara i Priganica Sajra, koje su izlagale svoje likovne radove i uspješno prezentirale rad naše škole.

Volontiranje je cool!

U Hotelu Hills održana je 5.12.2019. godine Galerija volonterizma u organizaciji Centra za razvoj omladinskog aktivnizma CROA a u partmerstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS. Ovom manifestacijom je obilježen Međunarodni dan volontera. Učenici OŠ „Pofalići“, aktivni članovi volonterske grupe Volontiranje je cool!, prezentirali su svoj volonterski rad i angažman na portfolijima i time obogatili školu jednim računarom i školskim priborom.

Koordinatorice projekta Kornelia Sabo Mehić i Maida Šahinagić

    Priredba povodom Dana državnosti 

U petak, 22.11.2019. godine, u našoj školi upriličena je priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine pod motom: „Ovo je zemlja za nas“

Sretan rođendan BiH!

Posjeta ministrice Zinete Bogunić

U ponedjeljak, 11. 11. 2019. godine u posjeti našoj školi bila je Zineta Bogunić...

U ponedjeljak, 11. 11. 2019. godine u posjeti našoj školi bila je Zineta Bogunić, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Suzana Škobo, predstavnica OSCE-a, Namir Ibrahimović, voditelj Ekspertne radne grupe te Tim za praćenje eksperimentalne nastave: Dijana Dorfer-Galijašević, Selma Šurković i Ajla Džiho.

Posjeta je realizirana s ciljem upoznavanja s dosadašnjim aktivnostima provođenja eksperimentalne nastave (primjena ishoda učenja u trećem i šestom razredu) iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost. 

O dosadašnjim iskustvima primjene ishoda učenja u našoj školi, goste su upoznale nastavnice koje realiziraju eksperimentalnu nastavu: Alma Redžović, Emina Dervić i Kimeta Maslo.

Posjetu je, osim korisne razmjene savjeta, informacija i iskustava, obilježila ugodna i prijateljska atmosfera.

Svjetsko prvenstvo u karateu

Emina Sipović, naša učenica IX-3 razreda, osvojila je 7. mjesto na Svjetskom prvenstvu.

PROJEKAT VOLONTIRANJE JE COOL! U ORGANIZACIJI CENTRA CROA

IZVJEŠTAJ O TREĆOJ AKTIVNOST

Volonterski tim OŠ ''Pofalići'', koji u svom sastavu ima 15 učenika, je u okviru projekta Volontiranje je cool! 8. novembra  posjetio Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH u Sarajevu. Učenici su se upoznali sa načinom snimanja knjiga na CD-u i štampanja knjiga na Brajevom pismu. Posjetu smo iskoristili da zainteresirani učenici snime fonotest radi učešća u projektu „Djeca čitaju djeci“.

   Prevencija nasilja

U srijedu, 6. 11. 2019. godine, s početkom u 18:00 sati, u holu škole održano je predavanje na temu „Cyberbullying, prevencija nasilja na internetu i društvenim mrežama“. Predavač je bio mr. sci. Vahidin Đaltur. Predavanju su prisustvovali učenici VII i IX razreda, kao i nastavnici škole.

 PROJEKAT VOLONTIRANJE JE COOL! U ORGANIZACIJI CENTRA CROA

IZVJEŠTAJ O DRUGOJ AKTIVNOSTI

Volonterski tim OŠ ''Pofalići'', koji u svom sastavu ima 15 učenika, je u okviru projekta Volontiranje je cool! u oktobru posjetio Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu. Nakon srdačnog dočeka, učenici OŠ „Pofalići“ sjeli su u klupe zajedno sa svojim vršnjacima, učenicima Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju. Upoznali su se sa osnovama znakovnog jezika i saznali mnoštvo informacija o načinu života i školovanju gluhih i nagluhih osoba. Sklopljena su prijateljstva jer su pofalićki učenici veoma brzo shvatili da njihovi vršnjaci i oni imaju ista interesovanja. Ovo iskustvo nas je sve obogatilo i nadamo se da ćemo i mi biti tako dobri domaćini njima, kao što su oni bili nama.

Jesenji izlet

Dana 25. 9. 2019. godine učenici VI i VIII razreda uživali su u izletničkim aktivnostima na Bijambarama i to u pratnji svojih razrednika i nastavnika. Učenici su učili u prirodi, upoznavali su prirodne ljepote Bijambara, bavili se sportskim aktivnostima i nesebično se družili dijeleći radost zbog boravka u prirodi.

Balet Fest Sarajevo

Učenici trećeg razreda, u pratnji svojih učiteljica, posjetili su Narodno pozorište i uživali u predstavi „Carevo novo ruho“

Ekskurzija

U periodu od 1. 10. do 3. 10. 2019. godine, učenici devetog razreda, boravili su na ekskurziji u Blagaju. Osim nezaboravnog druženja, učenici su u navedenom periodu upoznavali prirodne, geografske, historijske i kulturne znamenitosti Bosne i Hercegovine te su dio vremena provodili baveći se sportskim aktivnostima.

Škola u prirodi

Učenici IV-2 i IV-3 razreda, u pratnji svojih učiteljica, boravili su u Šabićima, („škola u prirodi“) i to u periodu od 2. 10. do 4. 10. 2019. godine.

Održana tradicionalna manifestacija „Dan dječije radosti Općine Novo Sarajevo 2019“

(tekst preuzet sa web stranice Općine Novo Sarajevo)...

U okviru obilježavanja međunarodnog praznika „Dječija nedjelja“ 4. oktobra ove godine na otvorenoj sceni Vilsonovog šetališta održana je tradicionalna manifestacija „Dan dječije radosti Općine Novo Sarajevo 2019“.

Manifestaciji, koju Općina Novo Sarajevo organizira već trinaestu godinu zaredom sa ciljem da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja prava djeteta, te promoviranja kupovine domaćih proizvoda, prisustvovao je veliki broj djece, roditelja, nastavnika i direktora osnovnih škola sa područja Općine Novo Sarajevo.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo čestitao je svim novosarajevskim osnovcima međunarodni praznik djeteta, kao i svim učiteljima i nastavnicima Dan učitelja, koji se obilježava na današnji dan, 04. oktobra.

“Svake godine imamo više djece i više paketića na šta smo ponosni, jer već trinaesti put organizujmo ovu manifestaciju sa ciljem da izmamimo osmijehe na vašim licima i da vam uljepšamo vaš praznik, Dan djeteta, koji je davne 1989. godine usvojila Skupšina Ujedinjenih naroda. Ove godine obezbijedili smo rekordnih 2 490 paketića sa domaćim proizvodima, koliko i vas danas ima ovdje na Vilsonovom šetalištu”, istakao je načelnik Nedžad Koldžo, te poručio da je Općina Novo Sarajevo za učitelje koji su doveli danas djecu na Vilsonovo šetalište pripremila i prigodne poklone.

Općinski načelnik se potom zahvalio ministrici za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineti Bogunić na dosadašnjoj saradnji i podršci, obzirom da dobro razumije potrebe i probleme jer je i dugi niz godina bila direktorica jedne novosarajevske osnovne škole.

Nakon zabavnog programa kojeg je pripremio izvođač i kompozitor muzike za najmlađe, Elvir Hadžijamaković Lilo, uposlenici Općine Novo Sarajevo vršili su podjelu paketića učenicima od II do V razeda.

 Svečanost povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja

U petak, 4. 10. 2019. godine u Domi mladih upriličena je svečanost povodom Svjetskog dana učitelja a u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Tom prilikom, između ostalog, uručene su i nagrade najboljim nastavnicima među kojima je bila i naša nastavnica Mirela Avdibegović.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić istakla je da je obilježavanje Dana učitelja prilika da se istakne važnost rada svih učitelja i nastavnika te njihov uticaj na razvoj društva u cjelini, kao i da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosioci.

Atletski kup

Sportska sekcija naše škole  je u utorak, 9. 10. 2019. godine osvojila prvo mjesto i donijela zasluženi pehar.

Godišnja eTwinning konferencija Mandelieu, 24. – 26. oktobar 2019

preuzeto sa web stranice: aposo.gov.ba/bs/godisnja-etwinning-konferencija-mandelieu-24-26-oktobar-2019/

U kakvom će društvu sutra živjeti naša djeca?

Kako mogu u potpunosti učestvovati u društvu budućnosti?

Odgovor se u velikoj mjeri nalazi u obrazovanju.

Obrazovanje igra presudnu ulogu u oblikovanju svijeta i njegovih građana. Odgojno-obrazovne ustanove  moraju biti mjesta na kojima se učenici odgajaju i obrazuju  kako bi imali aktivnu ulogu u svom društvu, ali i kako bi bili spremni za demokratsko učešće.

eTvinning, najveća zajednica za odgojno-obrazovne ustanove u ​​Evropi, od 2005. godine je pomogla više od 700.000 nastavnika i milion učenika da rade zajedno u evropskim kolaborativnim projektima, koristeći saradnju, komunikaciju, razmjenu ideja, vrijednosti i svega onoga što podrazumijeva unapređenje obrazovnih sistema.

Tokom Godišnje konferencije 2019. koja se održala u Mandelieu, Francuska, od 24. do 26. oktobra 2019. godine, više od 500 nastavnika iz cijele Evrope imalo je priliku da uvidi kako eTvinning može doprinijeti:

Također, konferencija je bila i svečanog karaktera jer su uručene nagrade za evropske projekte po određenim oblastima i uzrasnim kategorijama. Bila je ovo prilika da se pohvale najbolji projekti i nastavnici u Evropi koji učestvuju u eTwinning zajednici.

Bosnu i Hercegovinu su predstavljale  eTwinnerke: Mirela Avdibegović, nastavnica matematike u OŠ „Pofalići“, Sarajevo; Helena Bošnjak, nastavnica engleskog jezika u OŠ „Uskoplje“, Uskoplje; Olivera Nedić, OŠ „Desanka Maksimović“, Stanari, i predstavnica Državne službe za podršku Branka Popić.

Također, jednu od radionica pod nazivom „Become an active citizen!“ održala je naša predstavnica Olivera Nedić. Svi komentari učesnika su bili na zavidnom nivou.

Zaključak Godišnje eTwinning konferencije je da sa prilagođavanjem sadržaja i motivacijom nastavnika još krupnijim koracima idemo ka ostvarivanju eTwinning aktivnosti, ali samim tim i jačanju i unapređenju nastavničke profesije.


 Naši učenici, učesnici projekta „Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti“

U okviru Aktivnosti 2.3.projekta "Jačanje partnerstva - Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti" koji finansira Općina Novo Sarajevouspješno je prezentiran rad Centra za upravljanje otpadom na području Kantona Sarajevo, odnosno rad Sarajevske deponije u Smiljevićima. 

Naime, dana 31.10. 2019. Godine predstavnik KJKP Rad, d.o.o. g-din Mirza Ramić pozdravio je sve prisutne predstavnike 5 škola učesnica u projektu sa područja Općine Novo Sarajevo, kao i predstavnike COOR-a i u okviru edukacijske sale ovog preduzeća prezentirao je cijeli period rada deponije od početka pa sve do danas, te postavljao je pitanja učenicima s ciljem njihovog što boljeg usvajanja znanja na ovu temu. 

Edukativno predavanje obuhvatilo je cjelokupan sistem upravljanja otpadom, od prikupljanja otpada i načina prijevoza do deponije, pa zatim ulaza, vaganja, istovara, razdvajanja otpada u reciklažnom dvorištu, istovara, izrade sondi za prikupljanje deponijskog plina, sistema proizvodnje električne energije iz toplotne energije, prekrivanja tijela deponije, zbijanja, sistema za prečišćavanje procjednih voda deponije i ostalih bitnih specifičnosti sanitarno uređene deponije. Nakon predavanja, izvršen je obilazak same deponije kao i reciklažnog dvorišta.

Cilj ove aktivnosti bio je unaprijediti znanja i podići svijest učenika, nastavnog osoblja, te stanovništva o načinu integralnog upravljanja otpadom na području Kantona Sarajevo, razdvajanja različitih vrsta otpada i prikupljanju u kontejnere u okviru novoizgrađenog reciklažnog dvorišta i sanitarno uređene deponije u Smiljevićima.

Sveukupni cilj projekta je doprinijeti poboljšanju stanja okoliša i jačanju partnerstva za zajedničke akcije u Općini Novo Sarajevo.

Obilježili smo Svjetski dan čistog vazduha

Akcijom uređenja Parka-šume Hum obilježen Svjetski dan čistog vazduha. 

Povodom obilježavanja ekološkog datuma „Svjetski dan čistog vazduha“  Centar za okolišno održivi razvoj – COOR uz podršku Općine Novo Sarajevo u ponedjeljak, 4. novembra ove godine organizovao je akciju čišćenja i uređenja Parka-šume Hum.

U akciji su učestvovati učenici i nastavnici pet novosarajevskih škola: OŠ „Velešićki heroji“, OŠ „Malta“, OŠ „Pofalići“, Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, te Elektrotehničke škole za energetiku, kao i članovi savjeta mjesnih zajednica koje gravitiraju na ovom području. Tim povodom, profesori Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, u saradnji sa KJP Sarajevo-šume d.o.o., prisutne učesnike u projektu upoznali su sa planskim održavanjem i redovnim uzgojnim mjerama na području Parka-šume Hum,  nakon čega je izvršena i sadnja novih sadnica drveća na ovom lokalitetu. 

Akcija čišćenja i uređenja se organizira kao jedna od aktivnosti u okviru projekta “Jačanje partnerstva – Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti” podržanog od strane Općine Novo Sarajevo.

U okviru pomenutog projekta kojeg provodi Centar za okolišno održivi razvoj – COOR uz podršku Općine Novo Sarajevo, jedna od aktivnosti bila je i posjeta učenika pet novosarajevskih škola Centru za upravljanje otpadom na području Kantona Sarajevo, odnosno Sarajevskoj deponiji u Smiljevićima. Cilj ove aktivnosti bio je unaprijediti znanja i podići svijest učenika, nastavnog osoblja, te stanovništva o načinu integralnog upravljanja otpadom na području Kantona Sarajevo, razdvajanja različitih vrsta otpada i prikupljanju u kontejnere u okviru novoizgrađenog reciklažnog dvorišta i sanitarno uređene deponije u Smiljevićima. 

Tom prilikom, prisutnim učenicima održano je edukativno predavanje o cjelokupnom sistemu upravljanja otpadom, od prikupljanja otpada i načina prijevoza do deponije, pa zatim ulaza, vaganja, istovara, razdvajanja otpada u reciklažnom dvorištu, istovara, izrade sondi za prikupljanje deponijskog plina, sistema proizvodnje električne energije iz toplotne energije, prekrivanja tijela deponije, zbijanja, sistema za prečišćavanje procjednih voda deponije i ostalih bitnih specifičnosti sanitarno uređene deponije. Nakon predavanja izvršen je obilazak deponije, te reciklažnog dvorišta.

Projekat “Jačanje partnerstva – Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti” podržan je od strane Općine Novo Sarajevo.

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/293384/ucestvovali-ucenici-i-nastavnici-pet-skola-sa-podrucja-opcine-novo-sarajevo.

Prvi školski dan

Intoniranjem himne, u ponedjeljak, 2. 9. 2019. godine, u našoj školi označen je početak školske 2019/2020. godine.

Svečanim prijemom posebna pažnja posvećena je našim najmlađim učenicima, prvačićima   

Nakon prigodne priredbe priređene u holu škole, prvačiće je posjetio načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa svojim saradnicima.

Načelnik je tom prilikom našim najmlađim učenicima uručio poklone – ruksake i školski pribor.

Sarajevo Film Festival

Projekcije filmova 25. Sarajevo Film Festivala (SFF) ove godine će se u Općini Novo Sarajevo održati na dvije lokacije – JU “Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo” i novootvorenom objektu “Dječija kuća”.

U JU “Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo” prikazivat će se projekcije Dječijeg programa SFF-a, dok će u Dječijoj kući biti projekcije za odrasle .

Općina Novo Sarajevo je obezbijedila određeni broj besplatnih ulaznica za Dječiji program.

Svi zainteresovani građani  rezervacije za ovaj program mogu izvršiti na broj telefona 033 641 895, u terminu od 08:00 do 14:00 sati svakog dana tokom trajanja Festivala koji se održava od 16. do 22. augusta.

Ulaznice za željenu projekciju se rezervišu dan prije projekcije.

Inoviranje i unapređenje nastavnih planova i programa u školama KS

Ugovore o realizaciji eksperimentalne nastave s primjenom ishoda učenja u predmetu Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost za školsku 2019/2020. godinu potpisala je danas, 15.8.2019. ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić sa direktoricama šest osnovnih škola.

Ugovori su potpisani sa direktoricama OŠ Džemaludin Čaušević”, “Musa Ćazim Ćatić”, “Pofalići”, “Stari Ilijaš”, “Vrhbosna” i “Mehmedalija Mak Dizdar” Bebom Šarkinović, Fatimom Prohić, Suvadom Muftić, Almom Salketić, Erzumanom Fukelj i Samirom Nukić.

Više o ovome na linku: https://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti-sa-vlade/inoviranje-i-unapredenje-nastavnih-planova-i-programa-u-skolama-ks

Bosna i Hercegovina

FederacijaBosne i Hercegovine

Kanton Sarajevo

Općina Novo Sarajevo

Javna ustanova Osnovna škola ''Pofalići'' Sarajevo

Na osnovu člana 87.Pravila  JU Osnovne škole “Pofalići”  i Odluke Školskog odbora broj 01-1-184/19  od 20.6.2019. godine raspisuje se:

JAVNI OGLAS

ZA PRIKUPLJANJE PISMENIH PONUDA ZA IZDAVANJE ŠKOLSKE KUHINJE U ZAKUP

Predmet ovog javnog oglasa je davanje u zakup prostora školske kuhinje koja se nalazi u prizemlju školske zgrade, ukupne površine 18,00 m2.

II

Kuhinja se izdaje u zakup za period od 1.9.2019. do 30.6.2020. godine.

III

Ponude mogu slati sva pravna i fizička lica koja su registovana za obavljanje ugostiteljsko-uslužne djelatnosti što će se dokazati izvodom iz sudskog registra i posjedovanjem međunarodnog certifikata HACCP.

IV

Uslovi koje mora ispunjavati ponuđač su sljedeći:

-          Da u svom poslovanju osigura nesmetanu provedbu propisa o hrani. Kamini ili kuhinje u kojima se priprema hrana moraju biti opremljeni popropisima koje zahtijevaju posebni propisi Zakona o hrani i Pravilnika o higijeni ishrane

-          Da posjeduje certificate kojima se potvrđuje da ponuđač zadovoljava određene standard osiguranja kvaliteta

-          Da ponuđač ima uređen system kontrole kako u objektu (higijenski i zdravstveno tehnički uslovi) tako i kontrolu proizvoda i njegovih sastojaka prema važećim zakonskim propisima

-          Da svi proizvodi imaju deklaraciju koja ispunjava uslove Pravilnika o deklarisanju, a ponuđač je dužan navesti Nutritivnu deklaraciju koja daje informaciju o nutritivnoj vrijednosti određene hrane

Ponuda sa nazivom firme, adresom, brojem telefona i identifikacionim brojem, treba biti ovjerena pečatom i potpisom odgovorne osobe, te da je u skladu s Pravilnikom o ishrani učenika u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo  (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj: 2/18).

IV

Uz ponudu dostaviti i sljedeće dokumente kojim se dokazuju uslovi koji treba da ispunjavaju ponuđači:

- Aktuelni izvod iz sudskog registra ne stariji od tri mjeseca

- Rješenje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kojim se dokazuje da je objekat upisan u jedinstveni registar odobenih i registrovanih objekata u Federaciji BiH i kojim se objektu određuje veterinarski kontrolni broj

- Dokaz o posjedovanju HACCP certifikata, HALAL certifikat, ISO 9000, ISO 22000

- Dokaz da ponuđač ima najmanje dva vlastita ili iznajmljena prijevozna sredstva koja su tehnički opremljena za prijevoz hrane (dokaz izvod iz knjige osnovnih sredstava ili Ugovor o iznajmljivanju vozila)

- Dokazi o sistemu kontrole i mjerama kojima ponuđač raspolaže za osiguranje kvaliteta (obavezan Ugovor sa verificiranom firmom o kontroli kvaliteta proizvoda i njegovih sastojaka)

- Potvrdu porezne ispostave o izmirenim poreznim obavezama

- Potvrda banke o solventnosti firme u posljednjih šest mjeseci, ne starija od deset dana

- Ponuđeni iznos mjesečne zakupnine

- Reference o dosadašnjem radu.

VII

Jedan ponuđač može dostaviti samo jednu ponudu.

VIII

Ponuđeni iznos mjesečne zakupnine ne može biti manji od 400,00 KM (četristotine i 00/00 KM)-zakupnina sa paušalom za električnu energiju.

Prostor kuhinje se može pogledati svakim radnim danom od ponedjeljka do petka u vremenu od 10,00do 13,00 sati.

IX

 Kriteriji za izbor najpovoljnijeg ponuđača:

-  Najpovoljniji uslovi za učenike (asortiman, kvalitet, reference i cijene užine)

-  Najviša cijena zakupnine

 X

 Prava i obaveze između ugovornih strana regulisat će se ugovorom.

XI

Ponude sa naznakom za “Javni oglas za davanje u zakup prostora školske kuhinje”, slati ili dostaviti na adresu:  JU Osnovna škola “Pofalići” Sarajevo,  ulica Ivanjska broj 1. 

Javni oglas je objavljen u Dnevnom listu “Oslobođenje 2.8.2019.godine i ostaje otvoren osam radnih dana od dana objave. Rok za dostavljanje ponuda ističe 15.8.2019. godine.

Neblagovremene ili nepotpune ponude neće se uzimati u razmatranje.

Sve potrebne informacije za Javni oglas se mogu dobiti radnim danom na telefon 033 654-098 ili lično kod sekretara škole.

Potpisivanje ugovora za pružanje usluga prevoza učenika sa područja MZ „Pofalići I“ i Pofalići II“, 

U ponedjeljak 27. maja ove godine u 10:00 sati, općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisaće Ugovor......

U ponedjeljak 27. maja ove godine u 10:00 sati, općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisaće Ugovor za pružanje usluga prevoza učenika sa područja  mjesnih zajednica „Pofalići I“ „Pofalići II“ do škole i kuće. Ovaj prevoz koristiće 200 učenika sa pomenutih mjesnih područja, a koji pohađaju Osnovnu školu „Pofalići“.

Za najpovoljnijeg ponuđača izabran je Centrotrans-Eurolines.

Za ovu namjenu u Budžetu Općine Novo Sarajevo u 2019. godini obezbijeđena su sredstva u iznosu od 25.000 KM.

Potpisivanje ugovora biće obavljeno u prostorijama Osnovne škole „Pofalići“ (ulica  Ivanjska br. 1).

Turnir u malom nogometu "Vjekoslav Brezar"

U okviru obilježavanja Dana škole "Malta" 22.5.2019. održan je Turnir u malom nogometu" Vjekoslav Brezar " Učenici naše škole su osvojili 2.mjesto. Ekipu su činili učenici Vl razreda: Ciljević Arnel, Šurković Tarik, Kamberović Rijad, Okica Ajdin, Šatrović Abdulah-Adi, Baličevac Ilhan, Jež Irhad i Grebović Dino. Vođa ekipe Džudža Dino.

IX brdska biciklistička utrka "Fikret Krakonja"

IX brdska biciklistička utrka "Fikret Krakonja" održana je 8.5.2019. na brdu Hum Učenici naše škole su osvojili 3.mjesto u ekipnom plasmanu. Učestvovali su: Ljubuškić Emel lV-3, Ljubuškić Emrah Vl-3, Bajgorić Ajdin lX-2, Panjeta Nakit lX-2, Krupalija Vedad lX-2, Makaš Ernad lX-2

Državno prvenstvo u akrobatskom rock'n'roll-u

U nedjelju, 28.04.2019. je održano državno prvenstvo u akrobatskom Rock´n´roll-u u Tešnju. Dva učenika naše škole, Arman Mirvić i Abidal Dupić su, ispred plesnog kluba „SPIN“ Sarajevo,  ostvarila zavidne rezultate. Arman Mirvić, učenik I razreda, je sa svojom partnericom osvojio I mjesto u svojoj kategoriji, a Abidal Dupić, učenik II razreda, i njegova partnerica IV mjesto. Ples je sport koji razvija kreativnost, umjetnički izražaj i samopouzdanje kod djece. Čestitamo našim učenicima i želimo im još uspijeha u daljim takmičenjima.

    Dan planete Zemlje

U utorak 23.4.2019.u sklopu projekta Eko Mess obiljezen je Dan planete Zemlje. Ucenici su sa bh glumicom Irmom Alimanovic Alihodzic i domarom skole Becirom Babicem u skolskoj basti posadili vocke. Koordinatori projekta Maida Sahinagic, Kornelia Sabo Mehic i Mensura Klacar.

"Volontiranje je cool"

U petak 19.4.2019.u Centru za Zdravo starenje opcine Centar odrzana je Edukacija za koordinatore projekta "Volontiranje je cool!". Koordinatori projekta: Kornelia Sabo Mehic i Maida Sahinagic, koordinatorica ucenika volontera: Iman Bajrovic.

Taekwon-do turnin "SPIRIT OPEN"

Dana,6.4.2019.godine  je u Budimpešti održan prestižni međunarodni taekwon-do turnir "SPIRIT OPEN" na kojem je pored naših šest takmičara učešće uzelo oko 700 takmičara iz 12 zemalja.U kategoriji dječaka do deset godina DŽAKA TARIK , ucenik treceg razreda nase skole, okitio dvjema medaljama, srebrena u disciplini formi i zlatna u disciplini borbi od ukupno 42 dječaka koliko ih je nastupilo u ovom uzrastu.

"SPIRIT OPEN" predstavlja jedan od najjačih turnira centralne evrope pa i šire te je uspjeh utoliko vrijedniji. Želimo im još puno uspjeha i upućujemo iskrene čestitke!

Škola za 21. vijek

U organizaciji British Council-a, edukaciji Škola za 21. vijek prisustvovale su nastavnice Semira Fočo, Kimeta Maslo, Meliha Suljić i Mirela Avdibegović. U sklopu edukacije, koja je trajala od 22.-24.3. je bila obuka iz kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja, upoznavanje sa mogućnostima micro:bit-a. Predavači su bili Arma Tanović i Lamija Šćeta kojima se ovom prilikom i zahvaljujemo na izuzetnom predavanju i vođenju radionica.

    

Takmičenje iz pružanja prve pomoći

XXIV Općinsko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz poznavanja pružanja prve pomoći održano je 23.03.2019.g u OŠ ‘Kovačići’ sa početkom u 11:00 sati. Naša škola je osvojila I (prvo) mjesto i time stekla pravo učešće na kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći koje će se održati 20.04.2019.g.

Upis prvačića u školsku 2019/2020. godinu

Dodjela volonterskih knjižica

Volonterski tim OS Pofalici ucestvovao je 26.3.2019.na svecanoj dodjeli volonterskih knjizica u Parlamentu BiH, u okviru projekta Volontiranje je cool! Koordinatori projekta: Kornelia Sabo Mehic, Maida Sahinagic i Mensura Klacar.

HVALA

BSIP d.o.o.

Učestvovali smo na EYOF-u

Već godinama slušamo priče o  zimskim olimpijskim igrama, onim igrama koje su Sarajevu dale titulu olimpijskog grada I neizbrisivi trag zajedništva I sportskog duha. Mi, djeca 21. stoljeća, nismo imali priliku biti dio slične organizacije, te smo samim time propustili jedan od najsvečanijih događaja u historiji svoga grada. Dana 10. februara 2019. Godine ponovno smo pisali historiju.

Naša škola je dala svoj doprinos na ovogodišnjem Eyof- u . Na  platou Skenderije dana 15. 2.2019.godine  organizovano je predstavljanje sarajevskih škola.Učenici OŠ „Pofalići“ od drugog do sedmog razreda su bogatim sadržajima , recitalima, vokalnim izvođenjem i plesom predstavili školu.

   

Obilježili smo 8. mart, Dan žena

Obilježili smo 1. mart, Dan nezavisnosti BiH

PRUŽANJE PRVE POMOĆI

17. DRŽAVNO TAKMIČENJE

Nakon dvije titule viceprvaka BiH, ekipa OŠ " Pofalići" je na državnom takmičenju, koje se održalo 23.2.2019,  osvojila titulu prvaka BiH u pružanju prve pomoći. Ekipa je imala priliku osjetiti duh takmičenja na razini Europskog , te pokazati tehnike i vještine kod pružanja prve pomoći unesrećenim u požaru, saobraćajnoj nesreći i mnogim drugim realističnim situacijama. Bravo za našu ekipu!

Skijanje VI-1

Škola skijanja (u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo) za učenike VI-1 odjeljenja realizirana je na Bjelašnici u periodu od od 18. - 22.2.2019.

DRŽAVNO PRVENSTVO U UMJETNIČKOM KLIZANJU

Državno prvenstvo u umjetničkom klizanju je održano 17.2.2019. godine. Učenica naše škole Edna Hamzić je osvojila srebrnu medalju a Meisa Hamzić bronzanu. Ponosni smo na naše učenice!

 

1. ĆUPINA KARATE KUP

17.2. u Liege-Belgija odžan je 1. Ćupina karate kup na kojem je učešće uzelo preko 300 takmičara. Naša učenica Emina Sipović je osvojila 1. mjesto u kategoriji U16, - 55 kg, a drugo mjesto u kategoriji U16, +55 kg, a njena sestra Neira Sipović, bivša učenica naše škole, osvojila je 1. mjesto u kategoriji U16, +55 kg, a drugo mjesto u kategoriji U16, -55 kg. Ponosni smo na naše učenice!

Bilten o školsko-obrzovnom djelovanju, Mersin, Turska

Na web stranici Pokrajinske direkcije za nacionalno obrazovanje provincije Mersin u Turskoj izašao je novi, 10. po redu bilten o školsko-obrazovnom djelovanju. Na 97. stranici tog biltena nalazi se i ime naše škole kao dobar primjer projektnog povezivanja škola iz raznih zemalja. Riječ je o eTwinning projektu "Geogebra with mathematics" u koji su uključeni učenici osmih razreda zajedno sa nastavnicom Mirelom Avdibegović.

PROMOCIJA ZDRAVE ISHRANE

U srijedu, 13.2.2019. godine u našoj školi radi promocije zdrave ishrane , dr.Emina Kurtagić- Pepić  realizirala je interaktivno predavanje i radionicu pod nazivom „Prevencija gojaznosti“.

  

HVALA 

ALJAZEERA BALKANS d.o.o. I ANIDA ŠURKOVIĆ

  

Ruža za našeg Emina

  

Tužni smo

Na put bez povratka otišao je Emin Erdić, naš učenik VI-2 razreda.

 

RUŽA ZA EMINA

Da smo riječima mogli pomoći Eminu i skinuti težak teret s njegovih mladih pleća...

Da smo mu riječima mogli sve boli zaustaviti...

DA MU RIJEČIMA MOŽEMO VRATITI DJETINJSTVO...

Ruža bijela miriše i dječački snovi u njoj...