Takmičenja

OPĆINSKO TAKMIČENJE
DAN OPĆINE NOVO SARAJEVO

Na takmičenju povodom Dana Općine Novo Sarajevo, naši učenici osvojili su:

PRVO MJESTO (likovni rad) – Arslan Omerović, učenik VII1 razreda
DRUGO MJESTO (literarni rad) – Arslan Omerović, učenik VII1 razreda
DRUGO MJESTO (likovni rad) – Larisa Muslić, učenica VI1 razreda

Čestitamo vrijednim učenicima!

Omerović Arslan

Muslić Larisa

ROĐENDAN MOJE OPĆINE NOVO SARAJEVO.docx

OPĆINSKO TAKMIČENJE - "PROJEKAT GRAĐANIN"

Članovi sekcije civitas su u pratnju nastavnice Građanskog obrazovanja Lejle Karahodžić učestvovali na općinskom takmičenju "Projekt građanin",koje je održano 30.marta u Srednjoj elektrotehničkoj školi za energetiku.Plasirali su se na 3.mjesto. Učenici su se predstavili sa temom"Vršnjačko nasilje" i nastojali su da ukažu na sve prisutniji problem nasilja među djecom i mladima .Predstavili su postojeće i alternativne mjere javne politike za rješenje problema,politiku koju razred predlaže i plan akcije. Svoj projekat su predstavili i četvrtim i petim razredima i na taj način su educirali i svoje mlađe drugare. Učenici se podstiču da se kroz primjenu stečenih znanja i vještina aktivno uključe u rješavanje problema u svojoj zajednici i društvu."Projekat građanin" je pragmatični dio obrazovanja za demokratiju i ljudska prava u kojem učenici imaju priliku da u učionicama i zajednici vježbaju buduću ulogu građana u demokratskom društvu.

Svake godine u projektu učestvuje oko 40 000 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine.

PRUŽANJE PRVE POMOĆI

Kantonalno takmičenje

U subotu 20.4.2019. godine sa početkom u deset sati u prostorijama OŠ “Malta” održano je 24. Kantonalno takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz pružanja prve pomoći. OŠ “Pofalići” predstavljala je ekipa u sastavu: 1. Kajmović Hanadi (kapiten), 2. Tucak Sumeja, 3. Bajgorić Ajdn, 4. Kovač Naida, 5. Mahmutović Nerina, 6. Džanko Lamija.

Takmičenje se sastojalo od praktičnog dijela i kardio pulmonalne reanimacije. Na postavljenim poligonima simulirane su situacije realnih događaja sa prikazom stvarne povrede. Na Kantonalnom takmičenju prisustvovalo je sedam osnovnih i osam srednjih škola. Rad ekipe na poligonima bio je ograničen na 10 minuta. Naša ekipa takmičenje je započela u 13 sati i 30 minuta, a završila je u 17 sati i 30 minuta, te osvojila 3. (treće) mjesto.

24. Općinsko takmičenje

XXIV Općinsko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz poznavanja pružanja prve pomoći održano je 23.03.2019.g u OŠ ‘Kovačići’ sa početkom u 11:00 sati. Naša škola je osvojila I (prvo) mjesto i time stekla pravo učešće na kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći koje će se održati 20.04.2019.g.

KANTONALNO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE

Kantonalno takmičenje iz matematike je održano 22.03.2019.godine u školi Maarif Schools of Sarajevo.

Učenik VIII razreda naše škole, Muhamed Turković je osvojio 9. mjesto.

KANTONALNO TAKMIČENJE IZ NJEMAČKOG JEZIKA

Kantonalno takmičenje iz njemačkog jezika je održano 19.3.2019. godine. Učenik naše škole Alden Krako je na 15. mjestu.

BOSANSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST

Općinsko takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti održano je u petak 15.3.2019. godine. U kategoriji 7. razreda naša učenica Lejla Karadža osvojila je prvo mjesto.

PRUŽANJE PRVE POMOĆI

17. DRŽAVNO TAKMIČENJE

Nakon dvije titule viceprvaka BiH, ekipa OŠ " Pofalići" je na državnom takmičenju, koje se održalo 23.2.2019, osvojila titulu prvaka BiH u pružanju prve pomoći. Ekipa je imala priliku osjetiti duh takmičenja na razini Europskog , te pokazati tehnike i vještine kod pružanja prve pomoći unesrećenim u požaru, saobraćajnoj nesreći i mnogim drugim realističnim situacijama.

DRŽAVNO PRVENSTVO U UMJETNIČKOM KLIZANJU

Državno prvenstvo u umjetničkom klizanju je održano 17.2.2019. godine. Učenica naše škole Edna Hamzić je osvojila srebrnu medalju a Meisa Hamzić bronzanu.

FEDERALNO TAKMIČENJE IZ PRVE POMOĆI

21. Federalno takmičenje iz pružanja prve pomoći u kategoriji podmladka održano je 12.05.2018. godine u Mostaru.

U konkurenciji podmlatka tj. osnovnih škola, takmičile su se ekipe škola koje su osvojile prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju.

Naša ekipa podmlatka već treću godinu zaredom osvaja PRVO MJESTO i plasira se na Državno takmičenje iz pružanja prve pomoći! Sa sigurnosti možemo reći da OŠ „Pofalići“ postaje statusni simbol takmičarske prve pomoći u kategoriji osnovnih škola.

Još jednom četitke našim prvakinjama: Kajmović Hanadi (kapiten), Tucak Sumeja, Mahmutović Nejla, Redžović Azra, Škamo Iman i Veljović Adla. Voditelj sekcije: Spahić Elmedin.

FEDERALNO TAKMIČENJE IZ FIZIKE

U subotu, 5. 5. 2018. godine, održano je XXIII federalno takmičenje iz fizike za učenike osnovnih škola. U kategoriji IX razreda, naša učenica Esma Turković osvojila je treće mjesto. Čestitamo Esmi i nastavnici Koviljki Curavić.

KANTONALNO TAKMIČENJE IZ PRVE POMOĆI

U subotu, 5.5.2018.godine, je održano 23. Kantonalno takmičenje iz pružanja prve pomoći ekipa osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo.

Takmičenje se održava u okviru Programa obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca (08. – 15.05.2018.g.).

Naša škola je osvojila prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju, te se plasiralana Federalno takmičenje iz pružanja prve pomoći koje će se održati sljedećeg vikenda u Mostaru (12.05.2018.g.).

Učenici koji su predstavljali našu školu na takmičenju su: Kajmović Hanadi (kapiten), Tucak Sumeja, Mahmutović Nejla, Redžović Azra, Škamo Iman i Veljović Adla. Voditelj sekcije: Spahić Elmedin.

OPĆINSKO TAKMIČENJE "PROJEKT GRAĐANIN"

U subotu, 21.04.2018. godine u JU Elektrotehnička škola za energetiku” održano je Općinsko takmičenje “Projekt građanin”. Učenici naše škole su se predstavili temom "Uređivanje školske biblioteke". Učenice: Vraneš Ajla, Mušanović Hena, Mahmutović Nerina, Zulfić Ena, Delija Adna, Nogo Ilvana, Maglić Esma i Priganica Sajra su osvojile 2. mjesto. Iskrene čestitke našim vrijednim učenicama.

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE:

VII razred: 2.mjesto- Muhamed Turković VII-2

IX razred: 2.mjesto- Aiša Muhić IX-2

KANTONALNO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE:

VII razred: 9.mjesto Muhamed Turković VII-2

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ PRVE POMOĆI

U subotu, 24.3.2018. godine u OŠ "Kovačići" održano je Općinsko takmičenje mladih iz pružanja prve pomoći. Ekipa naše škole osvojila je 1. (PRVO) mjesto. Ekipu su činile: Kajmović Hanadi, Mahmutović Nejla, Veljović Adla, Redžović Azra, Škamo Iman i Tucak Sumeja.

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ FIZIKE:

IX razred: 1.mjesto- Esma Turković IX-2, 3. mjesto Aiša Muhić

KANTONALNO TAKMIČENJE IZ FIZIKE

U četvrtak, 19.4.2018. godine, održano je Kantonalno takmičenje iz Fizike za učenike VIII i IX razreda. Na tom takmičenju Esma Turković, učenica IX-2 razreda, osvojila je 4. mjesto, a Muhić Aiša, takođe učenica IX-2 razreda, osvojila je 8. mjesto. U ukupnom plasmanu, škola je zauzela 6. mjesto. Obje učenice stekle su pravo ne učešće na Federalnom takmičenju. Učenike je pripremala nastavnica Koviljka Curavić.

OPĆINSKO TAKMIČENJE „CRVENI KRIŽ“:

Ekipa OŠ „Pofalići“ : Kajmović Hanadi, Mahmutović Lejla, Veljović Adla, Redžović Azra, Škamo Iman i Tucak Sumeja - 1.mjesto

TAKMIČENJE „STARS OF ENGLISH“

U subotu, 24. 3. 2018. učenici osmih i devetih razreda OŠ "Pofalići" učestvovali su u Stars of English takmičenju u Međunarodnoj školi u Sarajevu. Dva debatna tima je pripremila i vodila nastavnica Kornelija Sabo-Mehić. Dramu "Seven reasons not to be in a play" (Sedam razloga zbog kojih nećemo da glumimo u predstavi) izveli su učenici devetih razreda. Dramu je napisala i pripremila nastavnica Semira Fočo. Naši debatanti su uspješno, pokazujući visok nivo znanja iz engleskog jezika, odbranili svoje stavove na zadate teme. Naša drama je osvojila DRUGO MJESTO na ovom takmičenju.

PRUŽANJE PRVE POMOĆI

16. DRŽAVNO TAKMIČENJE

U subotu, 16.12.2017. godine u balon-sali "Olimp" na Palama održano je Državno takmičenje u pružanju prve pomoći sa analitičkim prikazom povreda. U kategoriji "Podmlatka" 2. mjesto osvojila je ekipa naše škole.

IX Festival folklora novosarajevskih osnovnih škola

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo održan je 13.decembra IX Festival folklora novosarajevskih osnovnih škola. Tom prilikom Folklorna sekcija naše škole osvojila je 2.mjesto.

LITERARNI RAD "Heroji odbrane Bosne i Hercegovine"

Učenica VII-1 razreda Amna Karović osvojila je 2. mjesto za literarni rad "Heroji odbrane Bosne i Hercegovine".

Takmičenje je organizovano povodom obilježavanja 5. decembra dana brigade "1. Slavne - 111. Viteške brigade".

KOŠARKA - LIGA OSNOVNIH ŠKOLA

Otvaranje turnira i utakmica 1.kola za učenike šestih i sedmih razreda održala se 28.10.2017. u OŠ "Kovačići".

ATLETSKI KUP - KANTONALNO TAKMIČENJE

Adna Isaković je osvojila 8. mjesto u bacanju kugle;

Nejla Mahmutović je osvojila 6. mjesto na 600 m.


ATLETSKI KUP

Dana 22.9.2017. godine u 13 sati održan je Atletski kup KS za Osnovne škole sa općina Novo Sarajevo, Novi Grad i Trnovo.

Učenici su se takmičili u kategorijama 60m (M-Ž), 300m (M-Ž) , 1000m (M) , 600m (Ž) , štafeti 4x100m (M-Ž) , skoku u dalj (M-Ž) i bacanju kugle (M-Ž).

U ukupnom poretku, naša škola je osvoila 1.mjesto a u pojedinačnim takmičenjima su ostvarili sljedeće rezultate :

60m : M 1.mjesto Ardian Sinani; 2.mjesto Faris Gigić

60m : Ž 1.mjesto Semina Tucak; 2.mjesto Nermana Hasanagić

300m : M 1.mjesto Faris Tarahija; 2.mjesto Vedad Husomanović

300m : Ž 1.mjesto Džejla Toplović; 2.mjesto Seada Ašćerić

1000m: M 1.mjesto Amin Hodžic; 2.mjesto Bilal Pačariz

600m : Ž 1.mjesto Nejla Mahmutović; 2.mjesto Emina Sipović

4×100m : M 1.mjesto Faris Tarahija, Ardian Sinani, Faris Parić, Avdo Vladavić

4×100m : Ž 1.mjesto Melisa Hasanović, Edna Hamzić, Sejda Lagarija, Elmedina Idrizović

Bacanje kugle : M 1.mjesto Aldin Trnka; 2.mjesto Fatmir Omeragić

Bacanje kugle : Ž 1.mjesto Adna Isakovic; 2.mjesto Ena Okica

Skok u dalj : M 1.mjesto Faris Paric; 2.mjesto Avdo Vladavić

Skok u dalj : Ž 1.mjesto Amila Muminović; 2.mjesto Nejra Sipović

Na Kantonalno takmičenje plasirale su se učenice Mahmutović Nejla na 600m i Isaković Adna u bacanju kugle. Takmičenje će se održati na stadionu Koševo 2.10.2017. godine

PRVA POMOĆ

Nakon osvojenog prvog mjesta na Općinskom i Kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći, na Federalnom takmičenju organizovanom 20.5.2017. u Kiseljaku ekipa naše škole je osvojila 1. mjesto.

Ekipu čine učenice: Irnesa Mehić, Amra Šabotić, Nejla Brković, Iman Terzić, Berina Mrdić i Amina Kovač.

UPOZORAVANJE NA MINE

Na Općinskom takmičenje iz programa "upozoravanje na mine", ekipa naše škole u sastavu: Hanadi Kajmović, Džejla Bećirević, Adna Halać i Mirnel Hota je osvojila 1.mjesto.

FIZIKA

Na Školskom takmičenju plasirali su se sljedeći učenici:

VIII razred

1. Esma Turković

2. Aiša Muhić

3. Amel Hajdar

IX razred

1. Ambra Durmišević

2. Adela Alić

3. Irnesa Mehić

Općinsko takmičenje:

Esma Turković - 2.mjesto

Kantonalno takmičenje:

Esma Turković - 5.mjesto

MATEMATIKA

Na Školskom takmičenju iz matematike plasirali su se sljedeći učenici:

VII razred

1. Hanadi Kajmović

2. Ernad Makaš

3. Selma Skopak

VIII razred

1. Esma Turković

2. Aiša Muhić

3. Azra Redžović

IX razred

1. Irnesa Mehić

2. Minel Salihagić

3. Amra Šabotić

Općinsko takmičenje:

Esma Turković - 1.mjesto

Aiša Muhić - 2.mjesto

Općinsko takmičenje:

Minel Salihagić - 3.mjesto

INFORMATIKA

Na Školskom takmičenju iz informatike održanog 18.3.2017. plasirali su se sljedeći učenici:

1. Anida Čaušević

2. Sara Kardaš

3. Ema Selimović

Općinsko takmičenje:

ekipno - 3.mjesto

VJERONAUKA

Na Školskom takmičenju iz vjeronauke plasirali su se sljedeći učenici:

VIII razred

1. Azra Redžović

2. Ali Jusović

3. Anida Tabaković

IX razred

1. Minel Salihagić

2. Amra Šabotić

3. Erna Halilagić

GEOGRAFIJA

Na Školskom tamičenju iz georafije plasirali su se sljedeći učenici:

1. Minel Salihagić

2. Ahmed Hasković

3. Irnesa Mehić

Općinsko takmičenje:

Irnesa Mehić - 8.mjesto

ENGLESKI JEZIK

Na Školskom takmičenju plasirali su se sljedeći učenici:

1. Amra Šabotić

2. Minel Salihagić

3. Erna Halilagić

Kantonalno takmičenje:

Amra Šabotić - 10.mjesto

NJEMAČKI JEZIK

Na Školskom takmičenju plasirali su se sljedeći učenici:

1. Amra Šabotić

2. Irnesa Mehić

3. Erna Halilagić

Kantonalno takmičenje:

Amra Šabotić - 12.mjesto

TEHNIČKA KULTURA

U prostorijama naše škole u petak 7.4.2016., održana je 18. Smotra naučno-tehničkog i sportsko-tehničkog stvaralaštva za učenike novosarajevskih osnovnih škola, u organizaciji Udruženja tehničke kulture „Novo Sarajevo“. Ekipa naše škole je zauzela 2.mjesto.

V razred: Anes Hadžiahmetović

VI razred: Harun Kadrić

VII razred: Nedžla Bajrović

VIII razred: Ali Jusović

IX razred: Kerim Altwlkany

Robotika: Harun Babović