Posjete-izleti

Danas u posjeti Reciklažnom dvorištu u ulici Paromlinska br. 64 bili su učenici Osnovne Škole "Pofalići".

Tri odjeljenja trećih razreda danas su saznala nešto više o reciklaži, iako mališani već imaju dovoljno saznanja o razdvajanju otpada i gdje otpad potrebno odložiti. Radujemo se novim susretima.

U četvrtak, 18. aprila 2024. godine, članovi i članice Recitatorske sekcije i Kluba kreativnih čitalaca, u pratnji bibliotekarke Salihe Kaliman i nastavnice Ahmedine Ščetić-Mamela, posjetili su Internacionalni sarajevski sajam knjiga 2024. Nakon razgledanja, zadovoljno su napustili Sajam noseći sa sobom omiljene knjige, spremni za nove avanture u svijetu pisane riječi. 

Naši učenici u Narodnom pozorištu

Danas su naši učenici od I do IV razreda uživali u pozorišnoj predstavi "Peća i vuk".

Hvala Općini Novo Sarajevo i Sarajevskoj filharmoniji.

Posjeta izložbi maestra Safeta Zeca u "Europe House"

Učenici devetog razreda su posjetiti izložbu maestra Safeta Zeca u "Europe House"! Naziv izložbe je "Molitva", a slike su nastale tokom 2023. godine, uključujući i neka remek-djela iz umjetnikovog starog opusa. Posebno vrijedno iskustvo bilo je kratko druženje sa autorom, gdje su učenici postavljali pitanja o motivima i procesu stvaranja slika. Hvala maestru Zecu na inspirativnom danu ispunjenom umjetnošću!

KRCKO ORAŠČIĆ BALET

Narodno pozorište

Ponosni smo  na naše učenice Henu Omerović i Ajnu Baručija koje igraju u ovom baletu.

Neizmjerno smo zahvalni roditeljki Dženiti Omerović što je organizirala da naši

učenici gledaju predstavu.

Izložba "Svemir. Čovjek. Inteligencija"

Naša pustolovina na izložbi

"Svemir. Čovjek. Inteligencija."

U utorak,  5. 12. 2023. godine, osam učenica naše škole u pratnji svojih nastavnica posjetile su interaktivnu izložbu pod nazivom „Svemir. Čovjek. Inteligencija.“ u "Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina". Izložbu je organizirao "Goethe Institut".

Izložba je pružila pravo putovanje kroz vrijeme i prostor, otkrivajući intrigantne činjenice o našoj sadašnjici i prošlosti. Sa 5 tematskih polja, svaka šetnja izložbom pružila je priliku za otkrivanje novosti i zanimljivosti.

Učenice su aktivno učestvovale, popunjavale su radne listove uz podršku nastavnica. Radne listove su mogle ponijeti sa sobom kako bi nastavile rad na zadacima i provjerile tačnost svojih odgovora u toku redovne nastave.

Radujemo se budućim sličnim izletima u svjetove znanja.

Posjeta Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Uzbudljiv izlet u prošlost!

U petak, 8. 12. 2023. godine, naši peti razredi su zaronili u fascinantni svijet Zemaljskog muzeja. Kroz zanimljiva predavanja kustosa, naši učenici su otkrili tajne prošlosti i obogatili svoje znanje.

Posjeta Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Članice sekcije Klub kreativnih čitatelja i čitateljica, u pratnji školske bibliotekarke, posjetile su izložbu japanskih lutaka "Ningyo" u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Izložba, podijeljena u četiri dijela, pružila im je priliku da urone u fascinantan svijet japanskih lutaka. Istražile su raznolikost i značaj ovog umjetničkog stvaralaštva u svakodnevnom životu japanskog društva, prikazanom kroz dugu historiju svog postojanja. 

POSJETA SPOMENIČKOM KOMPLEKSU TUNEL D-B

U povodu obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo, učenici 8-2 odjeljenja su u pratnji nastavnice historije, Adine Kurtović, posjetili Spomenički kompleks Tunel D-B.

UČIMO O PROŠLOSTI NAŠEG GRADA

Učenici četvrtih razreda Osnovne škole "Pofalići" su sa svojim učiteljicama, 28.4.2023. godine,  posjetili Historijski muzej u Sarajevu.

Povod za posjetu je otvorenje izložbe "Zvukovi rata" / "Sound Lifeline".  

Učenici su uživali i u kreativnim radionicama: reciklirali su, izrađivali su ratne uljanice i kolica koja su korištena u ratu za prevoz kanistera sa vodom, a naučili su i kako uraditi kategorizaciju muzejskog eksponata.

ŠKOLA SKIJANJA

OŠ "Pofalići"

Razred: VI3

3.mp4
2.mp4
4.mp4
1.mp4

ŠKOLA SKIJANJA

OŠ "Pofalići"

Razred: VI2

3.mp4
2.mp4
1.mp4

ŠKOLA SKIJANJA

OŠ "Pofalići"

Razred: VI1

Škola skijanja za učenike šestih razreda osnovne škole realizira se od 7.2-10.3.2023. godine.

Učenici VI-1 uspješno su savladali osnovne tehnike skijanja i uživali u ljepotama Bjelašnice.

2
1.mp4
3.mp4

MUZEJ RATNOG DJETINJSTVA

U četvrtak, 10. novembra 2022. godine, učenici 9-2 su imali priliku posjetiti Muzej ratnog djetinjstva u pratnji nastavnice Maslo Kimete i psihologinje Glamoč Elme.

Prije same posjete, realizovana je radionica čiji je cilj bio prepoznavanje sudionika procesa izgradnje mira i načina na koji se gradi mir, razvijanje svijesti o složenosti ljudskih potreba u kontekstu mira i oružanih sukoba te razvoj sposobnosti rješavanja konflikata kroz nenasilnu komunikaciju.

Tokom posjete Muzeju ratnog djetinjstva, učenici naše škole i škole iz Fojnice, imali su priliku pogledati izložbu te učestvovati u interaktivnoj radionici. Učenici su dobili još jednu priliku da razvijaju empatiju, kritičko mišljenje i razumijevanje a sve kroz upoznavanje, razmjenu iskustava i diskutovanje o prilikama koje im sredine u kojima odrastaju nude.

U nastavku slijedi realizacija završne radionice tokom koje ćemo upoznati učenike sa idejom da kroz aktivno učešće u društvenoj zajednici u kojoj žive stvaraju stabilan lanac podrške jedni drugima u svakodnevnom životu, ali i u situacijama koje iziskuju podršku zajednice, solidarnost i pomaganje.

NARODNO POZORIŠTE U SARAJEVU

U utorak, 8.11.2022. godine Narodno pozorište u Sarajevu ugostilo je učenike 8-1, 8-2 i 8-3 Osnovne škole "Pofalići". Na repertoaru je bila baletna predstava Pepeljuga.

Učenici, kojima je ovo bio prvi susret sa ovom formom umjetnosti, uživali su u moderniziranoj bajci, gdje su baletski plesači svojim pokretima bez izgovorene riječi i uz zvuke Sarajevske filharmonije, ispričali priču o ljubavi, sujeti, dobrim i lošim ljudima. 

U spontanom, ali brzom izmjenjivanju scena, baletskih plesača i predivnih kostima, odvijala se priča začinjena humorom i savremenim društvenim formama zabave, oplemenjena Štrausovom kompozicijom u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije, učenici su doživjeli nevjerovatno iskustvo.

Ono što nas posebno raduje jeste da je u ovoj baletskoj predstavi učestvovala Hena Omerović, učenica VI-1 OŠ "Pofalići" i uz velikane baleta pokazala svoj raskošni talenat.

Nadamo se da će posjete Narodnom pozorištu našim učenicima postati njihova svakodnevnica, a ova baletna predstava samo jedna u nizu koje će pogledati. Sigurni smo da će ovaj večernji izlazak sa svojim razrednicima dugo pamtiti kao jednu od lijepih uspomena iz osnovne škole.

ZEMALJSKI MUZEJ BOSNE I HERCEGOVINE

U petak, 4.11. 2022. godine učenici šestih razreda posjetili su Zemaljski muzej u pratnji nastavnika (Ernela Bajramović, Mirela Avdibegović, Kimeta Maslo, Selma Muzaferija, Adina Kurtović, Jasmin Bojadžija). 

U odjelu za arheologiju učenici su obišli stalne postavke muzeja:

U prirodoslovnom odjelu učenici su mogli vidjeti životinjski svijet na ovim prostorima od ledenog doba do današnjih dana.

 Učenici su bili posebno oduševljeni svijetom ptica, divljih i domaćih životinja.

UČENICI OŠ "POFALIĆI" POSJETILI FINE FOOD

UČENICI ČETVRTIH RAZREDA OŠ "POFALIĆI" U POSJETI "BH POŠTI"

Povodom obilježavanja 9. oktobra - Svjetskog dana pošte učenici četvrtih razreda osnovne škole "Pofalići" su sa učiteljicama i asistentima u odjeljenju posjetili JP "BH Pošta" doo Sarajevo.

"Dani otvorenih vrata" su bili prilika da se učenici u okviru jednog školskog časa upoznaju sa tehničko-tehnološkim procesima od prijema do uručenja pošiljaka te ostalim uslugama koje pruža BH Pošta.

Svrha ovog projekta je i upoznavanje sa važnom ulogom poštanskih usluga kod nas i u svijetu.

Mališani su uživali u sadržajima koji su im pripremljeni od strane uposlenika, a na kraju su se i zasladili prigodnim poklonima.

HISTORIJSKI ČAS

U petak, 30.09.2022. godine, naši učenici IX razreda, a u pratnji svojih razrednika, bili su dio ekipe koja je posjetila Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

Posjeta je realizirana u organizaciji Općine Novo Sarajevo.

ŠKOLA U PRIRODI - ŠABIĆI

IV- 1, IV-2, IV-3

 31.03.2022.

ŠKOLA SKIJANJA

VI-3

Od 17.03. 2022. do 23.03.2022.

ŠKOLA SKIJANJA VI3.mp4

ŠKOLA PLIVANJA

IV-1, IV-2, IV-3

Od 14.03. do 18.03.2022.

ŠKOLA SKIJANJA

VI-2

Od 10.03. 2022. do 16.03.2022.

final_623349d6739ae0006196e9ab_483361.mp4

ŠKOLA SKIJANJA

VI-1

Od 03.03.2022. do 09.03.2022.

Video_PRVA-VER (online-video-cutter.com).mp4

U NARODNOM POZORIŠTU

U srijedu, 23. 2. 2022. godine, učenici prvog i drugog razreda, sa svojim učiteljicama, uživali su u predstavi "Ježeva kućica".

Naši učenici u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

IV-1, IV-2, IV-3

Posjeta kinu Cineplexx

 U utorak, 28. 12. 2021. godine učenici V-1, V-2 i V-3 u pratnji nastavnika (Mirele Avdibegović, Ernele Bajramović, Amne Koro, Jasmina Bojadžije, Nermine Hodžić i Kimete Maslo)  posjetili su  kino Cineplexx.

Učenici su  gledali film „Encanto – Naš čarobni svijet“.

Obilježavanje Međunarodnog dana solidarnosti

Povodom Međunarodnog dana solidarnosti, koji se obilježava 20. decembra, a u okviru eTwinning projekta Zemlja vrijednosti učenici 5-1, 5-2, 5-3 i 7-2 posjetili su Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama.

Tom prilikom uručeni su novogodišnji paketići i čestitke koje su pravili naši učenici.

Cilj ove aktivnosti naših učenika jeste razvijanje solidarnosti i empatije. Nadamo se da smo bar za trenutak izmamili  osmijeh na licima djece koju smo posjetili.

Mi smo se sigurno vratili ponosni na naše učenike  koji su još jednom pokazali svoje veliko srce.

Festival bajki

Učenici II - 2 razreda su 7.12.2021. godine  prisustvovali radionici izrade lutaka od filcane vune u sklopu Festivala bajki.

Muzej iluzija i Muzej ratnog djetinjstva

U srijedu, 19.2.2020. učenici V-2 su posjetili dva muzeja u pratnji razrednice Semire Fočo i asistentica Vanine Baždar i Belinde.

Muzej iluzija je bila prva destinacija. Učenici su uživali u optičkim iluzijama ovog muzeja.

Nakon toga su posjetili i Muzej ratnog djetinjstva. Obzirom da se bliži i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, edukativni cilj ove posjete je bio da kroz osjećaj empatije i povezivanjem sa sjećanjima djece u ratu, učenici postanu svjesni važnosti obilježavanja ovog državnog praznika. Ovom prilikom učenici su shvatili da 1.  mart nije samo neradni dan, nego važan datum koji su i njihovi vršnjaci nosili i donijeli na svojim leđima i da ga kao takvog dočekuju kao najsvećaniji dan.

SAJAM KNJIGA SKENDERIJA

Bibliotekarska sekcija je posjetila Sajam knjiga u sarajevskoj Skenderiji u cetvrtak, 18.4.2019.

JP BH POŠTA

Dana  9.10.2018 godine, učenici četvrtih razreda (64 učenika) posjetili su  poštu u pratnji svojih učiteljica Behlulović Azemine, Lazović Hajre, Gagula - Šerifović Elme. Povod je bio obilježavanje Svjetskog dana pošte, a cilj naše posjete je da se učenici upoznaju sa tehnološkim procesima od prijema do uručenja  pošiljke, te ostalim uslugama koje pruža pošta.

Općina Novi Grad Sarajevo

Dana, 26.2.2018. godine su učenice naše škole, Azra Karišik, Ilda Medić i Aida Dedović prisustvovale svečanosti povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanoj u Velikoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, sa početkom u 13.00 sati. Učenice su učestvovale u izradi likovnih radova koji su bili izloženi u galeriji Općine.

Kino "Novi Grad"

Aktiv osmih razreda je 14.2.2018. u kinu "Novi Grad" gledao projekciju filma "Čudo."U pratnji su bili razrednici Daut Šaljić i Alma Košutić.

Narodno pozorište

Učenici drugog i četvrtog razreda, 13.02.2018.godine, prisustvovali su pozorišnoj predstavi :„Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca“. Ovo je pozorišna predstava koja  ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo 14.decembra ove godine upriličeno je svečano puštanje u rad kino projektora kojeg je nabavila Općina Novo Sarajevo za projekcije filmova u ovom centru. 

Prisutnima je prikazan dokumentarni film direktora fotografije Mustafe Mustafića, pod nazivom "Saraj'vo". Film priča neispričane sarajevske priče, slika svakodnevne gradske rituale i iz neotkrivenih uglova otkriva obične i neobične sarajevske dane i stanovnike. 

Ovoj manifestaciji prisustvovali su i učenici naše škole.

Cinema City

U srijedu, 22.11.2017.godine učenici trećih razreda (63 učenika)  su posjetili kino Cinema City. Cilj posjete je bio da se djeca upoznaju sa jednom od vrsta filmova (igrani dječiji film). Gledali su film Šegrt Hlapić.

Ambulanta Pofalići

Učenici drugog razreda su posjetili Ambulantu Pofalići i tom prilikom se upoznali sa detaljima koji su važni za zdrav život. Posebno su obratili pažnju stomatološkoj ordinaciji i značaju čistoće zuba.

Historijski Muzej Sarajevo

Radionica "Obojimo muzejsko kraljevstvo" održana je 16.11.2017. sa djecom iz naše škole. Djeca su u pratnji kustosa i edukatora obišla muzej, usmjeravajući pažnju na određene eksponate. Potom su dobila printane likove, stranice iz muzejske bojanke, zajedno sa pitalicama koje su dio iste. Nakon što su ih obojili, crteže su rasporedili po muzeju, pored originalnih eksponata kako bi oni privukli dječiju pažnju prilikom posjeta muzeju.

Historijski Muzej Sarajevo

Učenici II-1razreda su 14.11.2017.god. posjetili Historijski  muzej Bosne i Hercegovine u okviru nastavne cjeline Kulturne ustanove.Kustosi muzeja su se pobrinuli da učenici pregledaju postavke i eksponate primjerene njihovom uzrastu.Kroz veoma maštovit i inovativan pristup su to učinili, osmislili  su radionice“Bajka o muzejskom kraljevstvu“ i „Eksponati u akciji“.Učenici su oduševljeni interaktivnim radionicama kroz koje su naučili “Abecedu muzeja“

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

U petak, 27. 10.2017.godine učenici trećih razreda su posjetili Zemaljski muzej. Cilj posjete je bio da se djeca upoznaju sa životnim zajednicama, lancima ishrane i životinjama na postavkama u muzeju.

Historijski Muzej Sarajevo

U četvrtak, 26.10.2017. godine učenici 6-1, 6-2, 6-3, 7-1 i 7-3 sa svojim razrednicima posjetili su Historijski muzej.

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Carevoj džamiji

U ponedjeljak, 24. 10. 2017. godine, članovi Sekcije islamske umjetnosti (u pratnji nastavnice Melihe Suljić) posjetili su Gazi Husrev-begovu biblioteku i Carevu džamiju – sa zadovoljstvom su učili i proširivali svoja znanja izvan učionica; uživali u ljepoti muzejskih eksponata.

Ekskurzija učenika IX razreda

Muzej "Alija Izetbegović"

Bosanski kulturni centar

Učenici drugog razreda su 3.10. u BKC-u prisustvovali umijeću pripovijedanja bajke. Pripovijedanje je dio festivala bajke koji se odrzava već treću godinu u našem gradu.

Centar za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“

Terenska nastava

Učenici trećih i četvrtih razrda su 29.9. 2017. (treći-63 učenika) i 3.10. (četvrti-62 učenika) posjetili SRC „Safet Zajko“. Cilj terenske nastave je bio savladavanje orijentiring-a predviđenog NPiP za tjelesni odgoj. Učenici su uživali u igri i zajedničkom druženju.

Kulturne, prosvjetne i javne ustanove

Učenici drugog razreda su u sklopu terenske nastave obišli neke kulturne, prosvjetne i javne ustanove a šetnjom Vilsonovim šetalistem uočili su promjene koje donosi jesen. Nakon duge šetnje odmor su zaslužili u zabavnom parku.

KRALJEVA SUTJESKA - BOBOVAC

Terenska nastava(izlet)

U srijedu, 27.9.2017. godine 115 učenika šestih i sedmih razreda posjetilo je Kraljevu Sutjesku i Bobovac. Terensku nastavu  realizirali su nastavnici: Zdenka Vukadin, Kimeta Maslo, Dino Džudža,  Emira Mešanović, Elvir Mekić i Senada Jusić-Dučić.

Historijski muzej Sarajevo

U okviru rada Dodatne nastave iz njemačkog jezika učenici su posjetili izložbu u Historijskom muzeju u Sarajevu. Dana 25.09.2017. godine devet učenika devetih razreda je imalo mogućnost obići radionice u trajanju od dva školska časa. Radionice su bile na temu “Njemačka –zemlja izumitelja” (Erfinderland Deutschland-Baukasten Forschung)

SPOMEN PARK - VRACA

BIJAMBARE

Učenici osmih razreda sa svojim razrednicima Šaljić Dautom i Košutić Almom te nastavnicom Zehrom Mujkić posjetili su Bijambare u četvrtak 21.9.2017. godine.

SERVIS CENTAR "DAJTE NAM ŠANSU"

Volonterski tim je 31.5.posjetio Servis centar "Dajte nam šansu". Učenici su imali prilike da se upoznaju sa djecom s poteškoćama i da se druže sa njima. Koordinator projekta: Kornelia Sabo-Mehić.

VRANDUK, ZENICA, BISTRIČAK

U petak, 19.5.2017. učenici VIII razreda sa svojim razrednicima Havom Fejzović, Semirom Fočo i Kananom Fejzovićem išli su na izlet edukativno-rekreativnog karaktera. Tom prilikom posjetili su Vranduk, gdje su se upoznali sa historijatom kraljevskog grada; potom su posjetili Gradski muzej u Zenici nakon čega su nekoliko sati proveli u ugodnom druženju na izletištu Bistričak.

AMERICAN CORNER

 Grupa učenika naše škole, njih 20, koji će učestvovati na takmičenju Worlds Schoolars Cup, su 23.januara u pratnji nastavnice engleskog jezika Semire Fočo bili u posjeti American corner radionici. Učenici su imali priliku iskoristiti ono što su učili i aktivno govoriti engleski jezik u dvosatnoj radionici koju su vodili američki studenti.

 

ZEMALJSKI MUZEJ 

Učenici VIII-1, VI-1 i VI-3 razreda su u periodu od 04.10. – 06.10.2016. posjetili Zemaljski muzej u Sarajevu i učestvovali u arheološkim radionicama u okviru obilježavanja Dječije nedjelje. 

U utorak 04.10. učenici VIII-1 su u Zemaljskom muzeju učestvovali u radionici rekonstrukcija iskopavnja prahistorijskog nalazišta, 05.10. učenici VI-1 rekonstruišu iskopavanje nalazišta u antičko doba dok 06.10. učenici VI-3 razreda rekonstruišu iskopavanje srednjovjekovnog lokaliteta.

Radionice su bile dobro osmišljene i prilagođene uzrastu učenika. Na odlasku je svaka grupa dobila po dvije posude. Cilj radionice je prvenstveno bio upoznavanje sa arheološkim zanimanjem i u potpunosti je realizovan.