2023/2024.

Učenici JU OŠ "Pofalići" poručuju:

"Jedna si jedina, naša domovina."

Sretan Dan nezavisnosti !

Jedna si jedina, naša domovina.mp4

Bosna i Hercegovina u srcu

Dok zaključujemo mjesec februar, ispunjeni smo zahvalnošću na zajedništvu cijele školske zajednice u podršci svim alternativama nasilja koje slave humanost i drugarstvo. Kroz pažljivo osmišljene aktivnosti, koordinirani niz radionica, performans, pripovijedanje i druge edukativno-kreativne događaje, uspjeli smo držati širom otvorena vrata za dijalog, razumijevanje, empatiju čime smo svakom glasu pružili priliku za izražavanje.

Februar je bio mjesec u kojem smo učili i naučili da pored nas uvijek ima mjesta za svakog. Stoga, učenici i osoblje JU OŠ "Pofalići" vas pozivaju da se pridružite našem poviku: "Možeš sjesti s nama. Nasilje prestaje ovdje!" Ova poruka nisu samo riječi, ona predstavlja našu iskrenu posvećenost stvaranju sigurnog okruženja gdje svako dijete ima pravo na sreću, sigurnost i ljubav.

Neka ova inicijativa ne bude samo trenutak, već početak trajne promjene koja oblikuje budućnost u kojoj zajedno gradimo svijet bez nasilja. Hvala svima koji su doprinijeli ovom inspirativnom putovanju ka zajedništvu, razumijevanju i ljubavi.

Možeš sjesti s nama. Nasilje prestaje ovdje!.mp4

Podržimo zajedno borbu protiv vršnjačkog nasilja! 

Danas smo nosili ružičaste majice s ponosom.

Pogledajte video našeg Vijeća učenika! Ovaj video je plod njihove predanosti i timskog rada. Uživajte u posebnim trenucima zajedništva u našoj školi. 

Danas smo nosili ružičaste majice s ponosom.mp4

Važno obavještenje: STOP NASILJU!

Dragi učenici, roditelji i nastavnici,

članovi Novinarske sekcije OŠ "Pofalići" žele da skrenu pažnju na važnost zajedništva i nultu toleranciju prema nasilju. Neka naša škola bude sigurno mjesto za sve!

Pridružite nam se u zaustavljanju nasilja - zajedno možemo stvoriti okruženje u kojem svako dijete osjeća sigurnost i podršku.

UPIS DJECE U PRVI RAZRED 2024/2025. GODINE

OBAVJEŠTENJE RODITELJIMA /STARATELJIMA

Poziv za upis djece u prvi razred - školska 2024-2025.pdf
Prijava za upis djece u prvi razred.docx

Veliko priznanje za OŠ "Pofalići"!

Ponosni smo što je OŠ "Pofalići" jedna od četiri škole u Kantonu Sarajevo koja je ove školske godine nagrađena prestižnom oznakom eTwinning škole!

Ova vrijedna oznaka rezultat je predanog rada na međunarodnim projektima, koji su nagrađeni ne samo državnim već i evropskim oznakama kvalitete. Saradnja nastavnika i učenika sa školama iz cijele Evrope pridonijela je postizanju ovog izuzetnog priznanja.

Kroz ove međunarodne projekte naša škola stječe mnoštvo benefita. Nastavnici i učenici razvijaju svoje kompetencije, grade mostove prema znanju i iskustvima izvan naših granica, te stvaraju trajna prijateljstva.

Hvala svima koji su učestvovali u ovom uspješnom putovanju! Nastavljamo zajedno graditi mostove znanja prema svijetu!

EU dodijelila IT opremu za osam škola Općina Novo Sarajevo i Novi Grad

Nagrađeni učenici za vrijeme provedeno u volonterskim aktivnostima

U osnovnim školama učesnicama projekta iz sarajevskih Općina Novo Sarajevo i Novi Grad, organizovana je dodjela multifunkcionalne IT opreme i volonterskih potvrda za učenike osam osnovnih škola sa područja navedenih općina  koje su učestvovale u projektu “Volontiranje je cool!” u 2023. godini, koji provodi Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), a čiji je glavni donator i partner Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Uključivanje učenika osnovnih škola u volonterske aktivnosti primjerenih njihovoj dobi izvrstan je način da djeca budu aktivni učesnici pozitivnih promjena u svojim zajednicama. Učenici su se iskazali na poljima ekologije, humanitarnog rada, organizacije bazara, volontiranja u svojim školama i drugim udruženjima i ustanovama, pružanja pomoći školskim drugarima, te održavanja predavanja o značaju volonterizma.

Vrijednom multifunkcionalnom tehničkom opremom nagrađeno je 50 škola koje su tokom cijele godine učestvovale u volonterskim aktivnostima.  Podrška je omogućena u okviru projekta „EU za lokalne zajednice“ koji finansira Evropska unija, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji sa partnerskom organizacijom HELP.

Prijatelji projekta u 2023. godini bili su i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Federalni zavod za zapošljavnje, SHL, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo, Grad Ljubuški i Služba za zapošljavanje BPK Goražde, a veliku podršku pružila su i resorna ministarstva obrazovanja iz pet bh. kantona u kojima se realizuje projekat, a koji su svojim saglasnostima dali priliku da se ove aktivnosti implementiraju.

Naša mala ekspedicija kroz svijet magneta u IX razredu bila je nevjerojatna avantura na času fizike! Istraživali smo tajanstveno magnetno međudjelovanje, uplovili u fascinantna magnetna polja i usmjeravali se kroz znanje koristeći kompas. Djeca su sjajno reagirala, a kad vidite svjetlost u njihovim očima, znate da smo napravili nešto posebno. Hvala svim učenicima na entuzijazmu, jer sretne školske staze grade sretne uspomene! 

Prvi čas fizike u II polugodištu, za učenike VII razreda, bio je prilika da ponovimo prethodno gradivo i uz to odradimo ogled - određivanje zapremine tijela nepravilnog geometrijskog oblika.

Sretni učenici = zadovoljan nastavnik!

Blackout poezija

"Pjesma o peru"

Naše Lamija Šić i Majra Pršeš

DRUGO POLUGODIŠTE

Nastava u drugom polugodištu školske 2023/2024. godine počinje u ponedjeljak, 29. 1. 2024. godine, prema sljedećem rasporedu smjena:

Prva smjena, s početkom u 8:00 sati: I-1, I-2, III-1, III-2, III-3, V-1, V-2, V-3,  VIII-1, IX-1, IX-2, IX-3;

Druga smjena, s početkom u 14:00 sati: II-1, II-2, IV-1, IV-2, VI-1, VI-2, VI-3, VII-1, VII-2, VII-3, VIII-2, VIII-3.

Svim učenicima želimo da budu sretni i uspješni u drugom polugodištu.

NAPOMENA

Najavljen je štrajk upozorenja u terminu od 7:30 do 9:30, i to: 29. 30. i 31. januara 2024. godine.

"AKELIUS DIGITAL LANGUAGE COURSE"

Naši vrijedni nastavnici stranih jezika bili su na svečanoj dodjeli certifikata nakon uspješnog stručnog usavršavanja kroz obrazovni program "Digitalni kurs učenja stranih jezika - Akelius", a naša školska biblioteka obogaćena je priručnicima Akelius.

"Upute i savjeti za roditelje prvačića"

U četvrtak, 28. 12. 2023. godine,  u prostorijama JU OŠ "Pofalići" upriličena je radionica u okviru programa "Škola roditeljstva". Realizacijom teme "Upute i savjeti za roditelje prvačića" jačane su roditeljske kompetencije kao i saradnja između škole i roditelja. Saradnjom roditelja i škole te uzajamnom podrškom pomoći će se i djeci da prevaziđu početne poteškoće te da im  školski dani i odrastanje budu lijepi i sadržajni.    

Bilo je zadovoljstvo raditi u toplom ozračju sa grupom izuzetno zainteresiranih i aktivnih roditelja.

Radionicu su vodile Maida Šahinagić, pedagogica i Elma Glamoč, psihologinja.

Uzbudljiv izlet u prošlost!

U petak, 8. 12. 2023. godine, naši peti razredi su zaronili u fascinantni svijet Zemaljskog muzeja. Kroz zanimljiva predavanja kustosa, naši učenici su otkrili tajne prošlosti i obogatili svoje znanje.

Novi računari u kabinetu informatike osigurat će našim učenicima optimalne uvjete za učenje i istraživanje digitalnog svijeta.

Hvala Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo

Zahvaljujemo Općini Novo Sarajevo - Službi za civilnu zaštitu na izuzetnom doprinosu sigurnosti naših učenika!

Zahvaljujući njihovoj podršci, učenici V i VI razreda uživali su u inovativnim radionicama o postupanju u slučaju požara, poplave i zemljotresa.

Sigurnost na prvom mjestu!

Hvala na dragocjenoj edukaciji!

Novosarajevske školske biblioteke bogatije za 1.420 lektira!

Općina Novo Sarajevo izvršila je nabavku lektira i stručne literature za potrebe školskih biblioteka osam novosarajevskih osnovnih škola. Literatura je namijenjena učenicima od II do IX razreda, a ista je nabavljena po iskazanim potrebama škola. Primopredaji školskih lektira u Dječijoj kući prisustvovao je  Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, kao i direktori osam novosarajevskih škola, te školskih bibliotekara. S obzirom da Općina Novo Sarajevo nije nadležna za oblast osnovnog obrazovanja, ova lokalna zajednica u svakoj prilici nastoji u skladu sa mogućnostima da izdvaja značajna sredstva iz Budžeta s ciljem unapređenja odgojno obrazovnog procesa u osnovnim školama na području općine.

Ponosno slavimo domovinu  

Školska priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine bila je pravo čudo zajedništva, kreativnosti i ponosa. Učenici su svojim talentima obasjali scenu, a moto "Ponosno slavimo domovinu" bio je nit vodilja ove priredbe.

Trud! Entuzijazam!  Ljubav prema domovini!

25. NOVEMBAR DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

MAGIČNI PLES ZNANJA

Čarolija fizike, matematike i likovne kulture

U čast obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas smo unijeli posebnu čaroliju u čas fizike. Posvetili smo se uzbudljivoj nastavnoj jedinici "Mjerenje dužine i površine nepravilnih figura". Ispreplićući znanja iz fizike, matematike i likovne kulture, učenici su se predanim radom i kreativnošću sa svojim  nastavnicima upustili u fascinantan svijet mjerenja, stvarajući tako nezaboravno iskustvo učenja. Hvala svima na trudu i posvećenosti. Zajedno smo obogatili našu obrazovnu priču u duhu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Međupredmetna korelacija: fizika, matematika i likovna kultura.

Interaktivna nastava iz predmeta Engleski jezik kroz "Feely Bag" i "Scavenger Hunt"

"Feely bag" se opet pojavila u našoj učionici i donijela uzbuđenje zbog misterioznih predmeta koje trebaju prepoznati dodirom. Ovaj put smo lekciju "My body and face" učinili zanimljivijom i interaktivnijom. Sreća je još bila veća kada su našli i kugle sa "Scavenger Hunt" zadatkom. Odmah su pošli u lov za dijelovima lica i dodacima skrivenim u učionici. Tražeći potrebne dijelove, učenici su postavljali pitanja jedni drugima ponavljajući "have got/ has got", boje, oblike i dijelove lica.

Nakon jačanja vještina slušanja i pisanja koje su često jednolične, rad na vještini govora engleskog jezika je mnogo uspješniji kroz interakciju, a učenicima je zanimljivije. Dokaz se može vidjeti na njihovim licima.

"Pod nebom vedre vjere, islam i Evropa u iskustvu Bosne"

U ponedjeljak, 30.10.2023. smo imali čast da naši učenici devetih razreda posjete izložbu "Pod nebom vedre vjere, islam i Evropa u iskustvu Bosne" u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu. Izložba je bila posvećena univerzalnim vrijednostima islama i kulturno-historijskim posebnostima Bosne i Hercegovine.

Ponosni smo na naše učenike, koji su se pokazali kao pravi ambasadori škole svojim primjerenim i kulturnim ponašanjem tokom ove posjete. Naučili su mnogo o kulturnom nasljeđu naše regije i različitim kulturama.

Učenje i istraživanje su ključni dijelovi naše obrazovne misije, radujemo se budućim prilikama za takva iskustva.

DJEČIJI SAJAM KNJIGA

Kurikularne aktivnosti učenika 6. razreda

Mjesec oktobar  - mjesec knjige! 

Naši, divni i vrijedni učenici 6. razreda naše škole pokazali su kreativnost i tim putem istraživali svoje interese. Pisali su svoje knjige, koje su predstavili na "Dječijem sajmu knjige". Kurikularne aktivnosti pružaju priliku za bolje razumijevanje praktične primjene stečenog znanja kao i međupredmetnu korelaciju, čime se obogaćuju učeničke kompetencije. Svi smo uživali. 

POSJETA


U petak, 27. 10. 2023. god., učenici i učenice VIII-1 razreda su u sklopu projektnih aktivnosti kulture sjećanja, u pratnji nastavnice Adine Kurtović, psihologinje Elme Glamoč i školske bibliotekarke, posjetili Memorijalni centar "Novo Sarajevo". Ova posjeta je dio obrazovne strategije usmjerene na poticanje razumijevanja historijskih događaja iz perioda odbrane Sarajeva 1992 - 1995. Tokom posjete, učenici su imali priliku sudjelovati u historijskom času u realizaciji "Prve slavne - viteške brigade".

FOLKLOR

Folklor je jezik srca i duše. Naša sekcija živi za trenutke kada plesom ispričamo priče naših predaka. Pratite nas na našem putovanju prema očuvanju kulture i tradicije. Četrdeset šest srcem spojenih plesača, 46 glasova koji slave našu baštinu. 

Svjetski dan jabuke

SVJETSKI DAN JABUKE SU OBILJEŽILI UČENICI III-2 OSNOVNE ŠKOLE „POFALIĆI“

Učenici III-2 su već naučili koliko je važna jabuka i proizvodi od jabuke za zdravlje čovjeka, zato su odlučili da ove godine Svjetski dan jabuke bude „voćni dan.“ Napravili su voćne salate od jabuka i podijelili ih zaposlenicima i učenicima naše škole.

Svjetski dan jabuke

Učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljicama i Likovna sekcija nižih razreda su tokom cijele sedmice kroz različit niz aktivnosti obilježili Svjetski dan jabuke. Kao završna aktivnost upriličena je degustacija proizvoda od jabuke. 

TREBEVIĆ - PRVI POHOD "ŠKOLA PLANINARSTVA" 

Utorak, 17.10. 2023. godine  realizirana je terenska nastava - "Škola planinarstva " za učenike VII razreda  na Trebeviću u skladu s uputama Ministarstva za odgoj i obrazovanje i Instituta za razvoj  preduniverzitetskog obrazovanja.

Prije prvog pohoda učenici su imali  zadatak da istraže tehnike i značaj pravilnog disanja u kontekstu zdravog načina života, a učenica Lamija Šić vodila je na Trebeviću vježbu tehnike disanja podsjećajući svoje drugove na pravila po kojima se izvodi.

Učenici su usvajali nastavne sadržaja na potpuno drukčiji način, te provjeravali znanja i iskustava stečena kroz primjenu u stvarnoj životnoj sredini (prirodi). Naš učenik Eldar Tucak održao je predavanje o životinjskim vrstama.

Tokom ovog specifičnog oblika  nastave učenici su  razvijali hrabrost, upornost, vitalnost, poštovanje ljepote i izvrsnosti, smisao za humor, kreativnost, otvorenost uma i radoznalost skupljajući materijale za kreiranje videozapisa  za radionicu “Kad planinar postane poduzetnik”.

Posjeta

U četvrtak, 12.10. učenike trećih razreda naše škole je posjetio roditelj Elvir Tabak, veterinar po struci, koji je na zanimljiv način omogućio učenicima da saznaju i nauče sve o zanimanju veterinara, ali i o karakteristikama životinja, te da razviju brigu i pravilan odnos prema životinjama. 

ZOO Bambi centar „Hrasnica"


Dana, 6.10.2023. godine učenici trećih razreda u pratnji učiteljica: Emine Dervić, Alme Redžović i Sedine Boračić i asistentica: Selvedine Bičo, Ajle Burkić i Belinde Smajlović su posjetili ZOO „Bambi centar „Hrasnica".

Cilj posjete je bio da učenici usvoje znanja o životinjama, upoznaju njihove karakteristike, izgled, način ishrane, način života, ali i da razviju pravilan odnos i brigu prema životinjama uopšte.

O značaju izvanučioničke nastave ne treba posebno govoriti jer ona predstavlja poseban obik cjeloživotnog učenja gdje učenici opažaju, razmišljaju i povezuju usvojenja znanja.

Prirodna okolina stimulira društvenu interakciju između djece (Moore, 1986).

HISTORIJSKI ČAS "SREBRENICA-POTOČARI" 

Čas koji je organizovala Općina Novo Sarajevo realizovan je u utorak, 10.10.2023. godine. Autobus sa učenicima naše škole pridružio se koloni autobusa ostalih novosarajevskih škola. Nakon što su učenici obišli Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, imali su priliku da se upoznaju sa znamenitostima Srebrenice.


OBILJEŽAVANJE MJESECA KNJIGE I DJEČIJE NEDJELJE 

U povodu obilježavanja Mjeseca knjige i Dječije nedjelje, u našoj školskoj biblioteci 4. 10. 2023. godine, realizirane su edukativne radionice “Na livadi – u biblioteci” za učenike i učenice razredne nastave. Cilj ove aktivnosti bio je upoznati ih sa značajem školske biblioteke te razvijati vještine pripovijedanja, govora i mašte, kritičkog razmišljanja, predčitalačkih i vještina čitanja. Bile su uključene sljedeće aktivnosti: "Kutija po imenu Ne, ne bih nikad", pripovijedanje slikovnice "Vrlo gladna gusjenica" Erica Carlea i 3D bojanka proširene stvarnosti. Učenici su učili o hrabrosti, upornosti, empatiji, prijateljstvu, uzajamnoj podršci, zaštiti prirode, zdravoj ishrani. Radionica primjene proširene stvarnosti imala je edukativnu svrhu - potaknuti učenike na istraživački pristup učenju, poboljšati njihovo razumijevanje kompleksnih pojmova i potaknuti njihovu kreativnost.

Sve ove aktivnosti imale su za cilj transformaciju pristupa školskoj biblioteci kao ne samo prostoru s knjigama, već mjestu gdje se razvijaju važne istraživačke i kreativne vještine. Naučili su da čitanje nije samo aktivnost koja se odvija u učionici, već je to istraživačko putovanje koje seže izvan granica njihovih učionica i učitelja. Povezivanje djece s prirodom ima izuzetno važnu ulogu u njihovom fizičkom, emocionalnom i intelektualnom razvoju. Stoga, povezanost djece, prirode i školskih biblioteka stvara holističko iskustvo koje podržava obrazovanje, ekološku svijest i emocionalni razvoj učenika, čineći ih odgovornim čuvarima naše planete u budućnosti.

Svjetski dan učitelja u našoj školi 

5. oktobar - Svjetski dan učitelja

Radovi naših učenika

Svečana sjednica Nastavničkog vijeća i radionica

OBILJEŽAVANJE DJEČIJE NEDJELJE

Dječija nedjelja obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra radi promocije prava djeteta  i poboljšanje brige za djecu.

Ove godine to činimo pod motom "Sretan možeš biti, svijete, ako je zdravo i sretno dijete."

Učenici 7-3 imali su edukativno-kreativnu radionicu posvećenu njihovim pravima i obavezama.

Svojim kreativnim radovima o pravima i obavezama učenici su dali doprinos obilježavanju ove veoma značajne manifestacije.

HUB HOMEWORK: JEDNA SJAJNA PRIČA O PRIJATELJSTVU

S ponosom obavještavamo sve naše učenike, roditelje i nastavnike o velikodušnoj donaciji koju smo primili od Hub Homework tima, dugogodišnjih donatora naše škole.

Ova dragocjena donacija uključuje ruksake i školsku opremu, koja će značiti mnogo našim učenicima u ovoj školskoj godini. No, ovo nije samo priča o materijalnoj podršci. Ove donacije ruksaka i školske opreme znače mnogo više od materijalnih dobara. One šalju snažnu poruku podrške našim učenicima, inspirišući ih da se trude i postignu svoje ciljeve. Hub Homework je dugogodišnji partner naše škole, a njihova posvećenost obrazovanju naše mladosti predstavlja simbol zajedničkog rada prema boljoj budućnosti.

Hvala vam, Homework Hub, na vašem trajnom doprinosu našoj školi. Vaša podrška ostavlja neizbrisiv trag i pomaže nam oblikovati buduće generacije uspješnih i obrazovanih građana.

PRVI ŠKOLSKI DAN