Projekti

Volontiranje je cool

Dana 13.4.2020.godine školi je uručen računar, nagrada koju su učenici osvojili u okviru projekta "Volontiranje je cool!"

SCIENCE OLYMPIAD

"SCIENCE OLYMPIAD" ili NAUČNA OLIMPIADA je projekat koji je danas, 11.6.2019.g, realizovan u OŠ "Pofalići". STEM nastava na engleskom jeziku je novi izazov koji su učenici OŠ"Pofalići" uspješno savladali.

U posljednjim danima ove školske godine, u kojima je ponestalo koncentracije i učenicima i nastavnicima, učenici šestih razreda su se upoznali sa osnovama STEM nastave realizujući raznovrsne eksperimente i to na engleskom jeziku.

Učenici su bili podijeljeni u timove, samostalno kreirajući i naziv tima i izgled, ali i eksperimente koje ce izvesti. Sudije, učenici osmih razreda su nadgledali eksperimente, postavljali pitanja vezana za ekologiju, geografiju i biologiju, i nagrađivali su učenike sa tačnim odgovorima prigodnim poklonima. Nakon glasanja su proglaseni pobjednici koji su dobili medalje za osvojeno prvo mjesto na Prvoj Naucnoj olimpijadi OŠ" Pofalići".

Pored činjenice da su učenici uživali u ovom nesvakidašnjem načinu učenja engleskog jezika kroz druge predmete i zabavne aktivnosti, učionice i holovi škole su bili osvježeni sa šarenom odjećom, kreativnim frizurama i sretnim osmjesima učenika.

Projekat osmislila i realizovala nastavnica engleskog jezika Semira Fočo.

Porodični dan i talent show

Projekt "Porodični dan i talent show" održan je 6.6. 2019. u prostorijama OŠ "Pofalići".

Projekt je realizovan u odjeljenju V-3.

Porodični dan I talent show je obuhvato čas odjeljenske zajednice i informativnog roditeljskog sastanka. Učenici su prezentirali neke od nastavnih jedinica koje su obrađene na časovima odjeljenskih zajednica ali i engleskog jezika, te su se predstavili sa nekim svojim talentom pred roditeljskom publikom.Cilj ovog projekta je zbližavanje i učenika i roditelja radi prevazilaženja mogućih nesuglasica nerazumijevanja. Prezentiranje pojedinačnih i zajedničkih tema i talenata su kreirali pravu sliku odjeljenja V-3, a roditelji su upoznati sa vrijednošću svakog učenika pojedinačno ali i odjeljenja kao jedinstvenog tima.

Planiranje, organizacija i implementacija ovog projekta je razvila nekoliko različitih kompentencija kod učenika kao što su: timski rad, organizacijske i analitičke sposobnosti i najvažnije, ojačano je njhovo samopouzdanje. Strah od govora ili nastupa pred publikom je često kamen spoticanja i kod odrasle djece i mladih ljudi u njihovom profesionalnom napretku. Ovaj projekt je osnažio njihove govorne kompetencije I minimizirao strah od javnog nastupa, a to će sigurno rezultirati poboljšavanjem njihovog ličnog razvoja i uspjeha.

Projekt osmislila i relizovala razrednica odjeljenja, nastavnica Semira Fočo.

Maj mjesec matematike

U sklopu eTwinning projekta Maj mesec matematike, čiji su autori Remzo Destović iz OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Pazara i Mirela Avdibegović iz OŠ "Pofalići", učenici naše škole su učestvovali u radionicama u cilju matematičkog obilježavanja ovog mjeseca. Prilikom posjete Zemaljskom muzeju učenici su uočavali geometrijske oblike - mnogouglove u Etnološkom odjelu muzeja, učestvovali su u igrokazu Porijeklo brojeva te učili da vezu tehnikom filografija. U školi smo, prilikom posjete gđe Lamije Šćeta ispred British Council-a, održali igrokaz Brojni sistemi, crtali mape uma o mnogouglovima, kreirali program u micro:bit-u za izračunavanje sume uglova i broja dijagonala mnogouglova te prezentirali naučeno. Kreirali smo kratki video "Naš mjesec matematike". U ovaj projekat bili su uključeni učenici osmih razreda: Imran Hodžić, Mehmedalija Đipa, Vedad Džaferović, Adna Delija, Ajla Karup, Ejlem Ćirić, Sarah Dedović, Esma Maglić, Nađa Aganović, Ajla Vraneš, Nerina Mahmutović, Hamza Karčić, Amila Muminović i Edna Hamzić sa nastavnicom Mirelom Avdibegović. Učenici su odigrali i igru asocijacija online sa učenicima OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Pazara te učenicima OŠ "Osman Nakaš" iz Sarajeva.

Let's Change the World

S ponosom Vam predstavljamo projekt "Let's Change the World" - " Promijenimo svijet" implementiran od strane učenika šestih razreda OŠ"Pofalići".

Koristeći moderne tehnologije kao sto su Google Classroom, Padlet i druge vrste elektronskih medija, te raznovrsne metode za razvijanje kritičkog mišljenja i donošenja samostalnih zakljucaka, učenici rade na podizanju svijesti i rješavanju problema današnjice sa kojima se svakodnevno susreću, a to su VANDALIZAM, VRSNJAČKO NASILJE I ZAGAĐIVANJE OKOLINE. Naši vrijedni učenici su kreirali postere, crtali " drvo problema" i snimali kratke video igrookaze na engleskom jeziku u nadi da ce promijeniti svijest svojih vršnjaka a samim tim promijeniti i svijet i učiniti ga ljepšim mjestom za život. Projekt je nastao na časovima engleskog jezika kao produkt redovnog Nastavnog plana i programa.

Projekt vodila nastavnica Semira Fočo.

Made with Padlet

Geometry of Countries

U ovom međunarodnom eTwinning projektu učestvovalo je 10 nastsvnika iz 6 zemalja: Turska, Poljska, Rumunija, Portugal, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Ovaj projekat uključuje otkrivanje matematičkih fenomena koji nas prate u životu uz poboljšanje vizualne percepcije učenika.

Cilj je stvoriti svijest kombiniranjem geometrije s povijesnom kulturom otkrivajući sve matematičke pojave koje predstavljaju zemlju: u zastavi, arhitekturu u povijesnim zgradama, obrasce u odjeći s lokalnim identitetom, stvari u domaćinstvu kao odraz kulturne baštine. U tom smislu, cilj je omogućiti našim učenicima da međusobno dijele vrijednosti povijesnog nasljeđa između kultura, razvijaju umjetničke perspektive i shvate vrijednost koju matematika i geometrija dodaju ljudskom životu. Kreirali smo strip o geometrijskom značenju zastave BiH, prezentaciju o našoj zemlji, uočavali smo "Geometriju zemalja" u Etnološkom odjelu Zemaljskog muzeja, razmjenjivali novogodišnje čestitke sa fraktalima, radove filografskog veza. Strip koji su napravili učenici uz mentorstvo nastavnice Mirela Avdibegović:

Kreirali smo i knjigu sa nekim od naših aktivnosti:

Na sljedećoj web stranici mogu se pregledati sve aktivnosti učesnika ovog projekta: https://xn--geometryofcountries-huk.weebly.com/

Famous female mathematicians 2

U sklopu regionalnog eTwinning projekta Famous female mathematicians 2, iz naše škole su uključene učenice osmih razreda: Ejlem Ćirić, Amila Muminović, Edna Hamzić, Nerina Mahmutović, Sarah Dedović, Ajla Vraneš i Nađa Aganović i nastavnica Mirela Avdibegović.

U prostorijama Srednje ekonomske škole u Sarajevu, 07.02.2019. godine, održana je dekupaž radionica "Matematičarke u BiH". Na radionici su učestvovali učenici iz 5 sarajevskih škola: OŠ "Osman Nakaš" sa nastavnicom Nadom Sokolović, OŠ "Pofalići" sa nastavnicom Mirelom Avdibegović, Gimnazija Dobrinja sa profesoricom Sanjom Šober - Vojinović, Srednja zubotehnička škola sa profesoricom Šemsijom Kulenović, te učenice II-3 Srednje ekonomske škole i članice likovne sekcije sa profesoricama Lejlom Šaković, Nelom Busuladžić, Lejlom Hujdur i pedagogicom Delilom Ramić. Učenice su, pod mentorstvom bivše učenice Srednje ekonomske škole, Zehre Jonuz, pravile kutije i olovke u dekupaž tehnici posvećene matematičarkama Veri Šnajder, Myriam Mirzakhani, Sofiji Kovaljevskoj, Emi Netter...

U OŠ "Osman Nakaš", 21.2.2019., je održana radionica "Ko je bila Vera Šnajder?"

U odličnoj atmosferi, akademik profesor doktor matematičkih nauka Mirjana Vuković, održala je predavanje o životu i radu prve matematičarke iz Bosne i Hercegovine. U drugom dijelu radionice, učenici su rješavali jednačine i otkrili šifrovanu poruku. Grupa koja je prva dešifrovala poruku dobila je pohvale za izuzetan rad. Tri naše učenice su bili dio grupe koja je dobila pohvale - Amila Muminović, Sarah Dedović i Nađa Aganović.

U sklopu projekta učenice naše škole su zajedno kreirale knjigu o matematičarki Meri Somervil u web alatu StoryJumper.

Kratki video naših aktivnosti:

GEOGEBRA ILE GORSEL MATEMATIK

U okviru ovog eTwinning projekta učenici uče primijeniti svoja znanja iz matematike koristeći dinamički matematički softver GeoGebra. Ovaj softver povezuje geometriju algebru i analizu. Učesnici ovog projekta su učenici osmih razreda: Muminović Amila, Edna Hamzić, Hamza Karčić, Mehmedalija Đipa, Ejlem Ćirić, Ajla Karup, Sarah Dedović i Vedad Džaferović. U petak, 30.11.2018, naši učenici su, u pratnji nastavnice Mirele Avdibegović, posjetili OŠ „Osman Nakaš“ gdje je održana radionica. Učenici su prigodnom prezentacijom objasnili korištenje dinamičkog matematičkog softvera GeoGebra a zatim su riješili dva zadatka u tom programu. Nakon toga su pravili flexagone. U četvrtak 13.12. smo posjetili Srednju ekonomsku školu gdje su učenici učestvovali u radionici izrada plakata i pravljenje puzli od slika dobivenih radom u GeoGebri. Našu školu u ovom projektu smo predstavili sljedećim videom:

Blago našeg kraja

Ovaj eTwinning projekat se bavi čuvanjem jezičkog i uopšte kulturnog blaga regiona i država koje učestvuju u projektu. Učesnici ovog projekta su učenici VII-1 razreda sa nastavnicama Kimetom Maslo i Mirelom Avdibegović. Naši učenici su crtali radove o svome kraju koje smo prezentirali u projektu. Kreirali smo logo za projekat. Organizovali smo posjetu Zemaljskom muzeju BiH gdje su učenici imali ulogu kustosa a zatim kreirali adekvatan video.

STEM Wizard school

U okviru međunarodnog eTwinning projekta STEM Wizard school, u četvrtak, 15.11.2018. u prostorijama naše škole održana je radionica u kojoj su učestovali učenici osnovnih škola "Osman Nakaš" i "Pofalići". U ugodnom ambijentu, podijeljeni u 4 grupe, učenici su proširili svoja matematička saznanja i primijenili naučeno. Ponovili smo računanje površina, upoređivali površine kvadrata i pronalazili skup od tri ponuđena kvadrata, pri čemu je zbir površina dva kvadrata jednak površini trećeg (od ponuđenih) kvadrata. Primjenjujući znanje Pitagorine teoreme takmičili su se koja će grupa pronaći više takvih skupova. Na veliku radost učenika i nastavnika rezultat je bio izjednačen. Sve grupe su pronašle jednak broj skupova te su svi bili pobjednici ove utrke :)

World Savings Day 2018

Učenici su se predstavili na Twinspaceu na padletu. U četvrtak 4.10. učestvovali smo u radionici koju su organizovali učenici OŠ "Safvet-beg Bašagić". Kreirali smo odgovarajući video o toj posjeti: https://youtu.be/AcjIDUntayA. Učenici su učestvovali u debati na tricideru - To save or not to save? Glasali su na: https://www.tricider.com/brainstorming/2jQtAWxRIMV . U Excel-u su kreirali svoju "štednu knjižicu".

Ćaskali su o džeparcu i razmijenili mišljenje sa ostalim učenicima učesnicima projekta na padletu: https://padlet.com/lejla_hujdur/d1i8fofava8j

18.10.2018. zajedno sa OŠ "Safvet-beg Bašagić", OŠ "Osman Nakaš" i Srednjom ekonomskom školom, posjetili smo Sparkasse Bank u Importaneu. U okviru posjete bili smo u prilici vidjeti bankovne pretince za odlaganje te dobili konkretne odgovore na naša pitanja. U srijedu 31.10. na Svjetski dan štednje u Srednjoj ekonomskoj školi je održana radionica "Šarena slagalica prijateljstva" kojoj su, pored domaćina, prisustvovale 4 škole. Našu školu je predstavilo 6 učenika osmog razreda u pratnji nastavnice Mirele Avdibegović


Introduce your school

U okviru međunarodnog eTwinning projekta Introduce your school - učenici naše škole su napravili kratki video te se na taj način predstavili ostalim učesnicima projekta:

Za eTwinning projekte: Creative museum visit i Knjiga o mom gradu 2 dobili smo Evropsku oznaku kvalitete!!!

Za eTwinning projekte: Creative museum visit, Famous female mathematicians i Knjiga o mom gradu 2, učesnici projekta - učenici i nastavnica su dobili državnu oznaku kvalitete čime je nagrađen njihov rad u projektima.

Knjiga o mom gradu 2

Projekat „Knjiga o mom gradu 2“ upoznaje sve učesnike sa kulturno - historijskim nasljeđem gradova učesnika projekta. Projekat motiviše učenike da prošire svoje znanje o kulturnom nasljeđu. Učenici obilaze znamenitosti grada, istražuju mitove i legende o svom gradu, narodnu nošnju i tradicionalna jela te na zanimljiv i edukativan način usvajaju znanja o historiji svoga grada

Učenice Sarah Dedović, Ajla Vraneš, Nerina Mahmutović i Adna Delija su istražili i zajedno sa nastavnicom Mirelom Avdibegović, koristeći web alate, napravili knjigu o mostovima Sarajeva, poster o tradicionalnoj bosanskoj kuhinji, logo te igricu puzle:

Creative museum visit

U okviru međunarnodnog eTwinning projekta, „Creative museum visit“, u kojem su učestvovale osnovne i srednje škole iz Bosne i Hercegovine, Turske, Hrvatske, Italije i Ukrajine, učenici su proširili svoja znanja o svjetskoj kulturnoj baštini.

Cilj projekta je :

Pomoći učenicima da istraže svoju istoriju; Podići svijest o važnosti svjetske kulturne baštine; Pronaći sličnosti i razlike među nacijama; Postati svjestan važnosti učenja evropskih jezika; Povezati matematička saznanja prepoznavanjem geometrijskih likova na muzejskim eksponatima te izračunavati površinu, obim i volumen određenih eksponata; Koristiti IKT vještine – prezentirati radove koristeći neke od web 2,0 alata.

Učenici naše škole: Nerina Mahmutović, Sarah Dedović, Ajla Vraneš, Adna Delija, Mehmedalija Đipa, Vedad Džaferović, Harun Borozan i Edvin Pojata sa nastavnicom Mirelom Avdibegović su kreirale video koristeći aplikaciju Adobe Spark kojim su predstavili našu školu i predstavili su se na engleskom jeziku u programu Padlet na platformi eTwinning. Takođe predstavili smo i svoju zemlju adekvatnim videom.

Učenici u napravili pano za Dan eTwininga (Dan Evrope) 9.5.

Prije posjete muzeju popunili su anketu. Tokom posjete imali su zadatak da prepoznaju geometrijske likove na muzejskim eksponatima i da na papirima napišu o kojim likovima je riječ, kada su nastali i iz kojeg perioda je eksponat (na ovaj način povezali historijske činjenice sa matematikom), mjerili su eksponate a zatim izračunavali volumen, površinu i obim u botaničkoj bašti.

Poslije posjete popunjavali su anketu.

Komunicirali su sa drugim učenicima učesnicima projekta na video konferenciji (sa učenicima škole „Osman Nakaš“ iz Sarajeva te učenicima srednje škole iz Turske) na engleskom jeziku čime su, pored zanja engleskog jezika, razvijali i komunikacijske vještine. Kreirali su puzle od slika načinjenih tokom posjete muzeju, koristeći alat mentimeter unosili su riječi na engleskom i na našem kojim bi opisali projekat i na taj način birali projektni logo. Napravili su dva panoa koristeći PosterMyWall i Canva alat te e-knjigu koristeći StoryJumper i time zaokružili aktivnosti u projektu.

Projekat je trajao od kraja aprila do kraja juna 2018.

Book titled 'Creative Museum Visit'

Famous female mathematicians

U okviru međunarnodnog eTwinning projekta, „Famous female mathematicians“, u kojem su učestvovale osnovne i srednje škole iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Jermenije, učenici su istraživali život i rad poznatih matematičarki.

Cilj projekta je bio da učenici prošire svoja znanja o ženama matematičarkama te da istraže kulturnu baštinu zemalja u kojima su živjele. Svoja saznanja su trebali prezentirati koristeći neke od web 2,0 alata.

Učenice naše škole: Nerina Mahmutović, Ejlem Ćirić, Sarah Dedović, Ajla Vraneš i Nađa Aganović sa nastavnicom Mirelom Avdibegović su kreirale video koristeći aplikaciju Adobe Spark kojim su se predstavile. Pravile su prezentaciju o kulturnoj baštini Grčke, učestvovale su u radionici koju je organizovala škola JU OŠ „Osman Nakaš“ gdje su prezentirale svoje radove a nakon radionice učestvovale su u debati: „Za matematiku se treba roditi“. Kreirale su vremensku lentu poznatih matematičarki, realizovale intervju sa nastavnicama matematike Havom Fejzović i Mirelom Avdibegović, napravile dnevnik istraživanja koristeći aplikaciju - Padlet. Posjetile su Vijećnicu sa učenicima OŠ „Osman Nakaš“ i Gimnazije Dobrinja. Tokom projekta su komunicirale putem platforme eTwinning sa drugim učenicima uključenim u projekat.

Projekat je trajao od februara do sredine aprila 2018.

Video kojim su se naše učenice predstavile:

Dnevnik istraživanja koje su naše učenice kreirale u Padlet-u:

Made with Padlet

Interview sa nastavnicama:

Kreativno protiv vršnjačkog nasija

U našoj školi je u mjesecu oktobru i novembru 2017. godine,a u saradnji sa Centrom za razvoj omladinskog aktivizma CROA realizovan je projekat „Kreativno protiv vršnjačkog nasilja“. Kroz projekat su realizirane različite aktivnosti u kojima su učestvovali učenici od II do IX razreda.

Osnovni cilj projekta bio je podizanje svijesti i nivoa znanja učenika, roditelja, nastavnika i javnosti o štetnosti vršnjačkog nasilja.

Voditelj projekta je pedagogica Maida Šahinagić.

Podrška inkluzivnom obrazovanju kroz izradu didaktičkih materijala

Naši učenici učestvovali su u realizaciji projekta „Podrška inkluzivnom obrazovanju kroz izradu didaktičkih materijala“. Uz podršku Općine Novo Sarajevo, projekat je realiziralo Udruženje za podršku i socijalizaciju osoba s posebnim potrebama „Zajedno naprijed“ u saradnji s osnovnim školama i Centrom „Vladimir Nazor“.

Povodom završetka projekta, upriličena je svečanost u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo – u četvrtak, 21. 12. 2017. godine.

Tom prilikom uručene su zahvalnice školama, učesnicama projekta, a napravljeni didaktički materijali uručeni su i školama i predstavnicima vrtića.

Volontiranje je cool!

U okviru projekta Volontiranje je cool!, JU OŠ "POFALIĆI" je 5.12.2017.godine na Galeriji volonterizma, koja se održala u hotelu Hills na Ilidži, osvojila 2.mjesto i multimedijalni uređaj. Koordinator projekta: Kornelia Sabo Mehić.

Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo

U okviru realizacije projekta „Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo“ kojeg provodi Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, 5. decembra ove godine, svečano je obilježen Međunarodni dan volontera i Svjetski dan tla/zemljišta.

Tom prilikom ekipa naše škole, na čelu sa Ekološkom sekcijom, uspješno je predstavila aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša i osvojila je drugo mjesto na sajmu štandova škola.

Volontiranje je cool!

Članovi volonterskog tima naše škole, u okviru projekta Volontiranje je cool!, posjetili su kompaniju Klas 6.11.2017. Tom prilikom volonteri su proveli 2 sata društveno-korisnog rada. Učenici su slagali hljeb na rezalicu, lijepili etikete na pakovanja, te sortirali vreće.

Kreativno protiv vršnjačkog nasilja

U okviru projekta "Kreativno protiv vršnjačkog nasilja" koji realizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, učenici srednjih i osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo družili su se s popularnim bh. glumcem Mariom Drmaćem s kojim su razgovarali o vršnjačkom nasilju.

Učenici naše škole su aktivno učestvovali u radionici i dali doprinos istoj svojim stavovima i idejama za rješavanje sukoba među mladima.

Mladi i naslijeđe

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta i ove 2017/18 godine, je organizirana manifestacija „MLADI I NASLIJEĐE“, na temu: „Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu“. Naša škola je konkurisala na ovaj projekat. Edukativni program “Mladi i naslijeđe” je segment ove manifestacije koji podstiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući saradnji, i uključenosti nekolicine kolega: Suvade Muftić, Esmine Husomanović i Ivanke Raguž, kao i direktnom angažmanu drugih nastavnika, podstičemo interes kod mladih za realizaciiu programa Mladi i naslijeđe.

Za ovaj projekat, potrebno je bilo prikupiti maximalno 30 radova iz jedne škole. Direktorica škole, gđa., Suvada Muftić je imenovala komisiju, koja je izabrala i poslala, 30 radova iz naše škole. Komisiju su sačinjavali slijedeći nastavnici: Ivanka Raguž, Esmina Husomanović i Meliha Suljić. Rok, za dostavljanje učeničkih radova bio je 29.09.2017 godine! Cilj, ovog projekta je bio da podstakne mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Voditelj projekta: Meliha Suljić