Početna‎ > ‎

NOVOSTI

 Plan pismenih provjera

SEDMICA MIRA I NENASILJA

Povodom obilježavanja Sedmice mira i nenasilja,  u JUOŠ „Pofalići“ održane su radionice za učenike VI razreda pod nazivom „ Kroz život bez nasilja“. Kroz radionice učenici su obilježili Međunarodni dan mira (21.9.), i Međunarodni  dan nenasilja(2.10.), te razgovarali o liku i djelu zagovarača„nenasilne revolucije“ Mahatma Gandiju.  Nakon toga učenici su izrađivali plakate o važnosti  mira i nenasilja, te dijelili poruke svojim vršnjacima.

 
 
 
 
 


 

FONDACIJA KRILA NADE
DRAGI UČENICI, RODITELJI I NASTAVNICI

OVIM PUTEM VAS OBAVJEŠTAVAMO DA AKTIVNOSTI U FONDACIJI KRILA NADE (KURS NJEMAČKOG I ENGLESKOG, INSTRUKCIJE, POMOĆ U UČENJU I SAVLADAVANJU ŠKOLSKOG GRADIVA, POČINJU 07.10.2017. (SUBOTA) GODINE ZA ŠKOLSKU 2017/2018. GODINU.

10 – 12h NJEMAČKI I ENGLESKI JEZIK
12 – 13:30h MATEMATIKA ZA OSONVNU ŠKOLU (IV, V i VI)
14 – 15:30 h MATEMATIKA  ZA OSONVU ŠKOLU ( VII, VIII i IX)
12 – 13:30h MATEMATIKA ZA I i II RAZRED SREDNJE ŠKOLE
14 – 15:30h MATEMATIKA ZA III i IV RAZRED SREDNJE ŠKOLE

ZA SVE DODATNE INFORMACIJE NAZOVITE NA BROJ TELEFONA: 033/ 650- 715 ILI PISITE NA EMAIL: wohbh@bih.net.ba; berina@wings-of-hope.ba; ILI DODJITE NA ADRESU DR.MUSTAFE DENIŠLIĆA 8.

NAŠE UČENICE - USPJEŠNE SPORTAŠICE

Karate- klub "Ippon"  nastupio 16. 9. 2017. godine  na Međunarodnom karate- turniru DBG u Čitluku gdje je učestvovalo oko 600 takmičara iz 56 klubova i 6 zemalja regiona. Naše učenice, članice Karate-kluba „Ippon“ postigle su sljedeći plasman: 

EMINA SIPOVIĆ – 1. MJESTO (zlatna medalja) – borba kadetkinja (14 – 15 godina; 47 kilograma)
NEJRA SIPOVIĆ – 3. MJESTO (bronzana medalja) - borba kadetkinja (14 – 15 godina; 47 kilograma)
AJLA SIPOVIĆ – 3. MJESTO (bronzana medalja) – djevojčice (11 godina – 36 kilograma)

Porodični dan Općine Novo Sarajevo - petak, 15.9.2017.

Aktivno smo učestvovali - organizovali smo "Eko-kutak":
 
 
Predstavili smo se performansom: "Tračak nade":
 

 
 

Nagrađena Esma Turković

Među 106  osnovaca i srednjoškolaca kojima je u utorak, 12. 9. 2017. godine ministar Elvir Kazazović uručio nagrade za predan i marljiv rad u toku školske 2016/2017. godine, bila je i   Esma Turković, učenica IX-2 razreda.

Čestitamo našoj Esmi sa željom da i u ovoj školskoj godini svoj život dostojanstveno i uspješno obogaćuje novim znanjem.


Posjeta porodice Morphet našoj školi

Godine 1998. svečano je otvorena rekonstruisana sala za tjelesni i zdravstveni odgoj zahvaljujući, između ostalog, i porodici Charslesa Morpheta, britanskog dužnosnika koji je 1997. godine poginuo kod Prokoškog jezera u helikopterskoj nesreći.

U srijedu, 13. 9. 2017. godine našu školu posjetile su supruga (Helene) i kćerka (Anne) Charslesa Morpheta. Prijateljska i emotivna povezanost porodice Morphet sa našom školom ostaje da živi.

In 1998 the rebuilt gym for Physical and Heath Education was opened, thanks to, among others, Charles Morphet's family, a Brit officer who died in 1997 at the Prokosko Lake in a helicopter accident. 

On Wednesday, the 13th September, 2017, his wife Helen and daughter Anna visited our school. The friendly and emotional connection between the Morphet family and our school keeps living vividly.

 
 
 
 
 

Upozoravanje na mine!
U utorak, 12. 9. 2017. godine naši učenici prisustvovali su predavanju o minsko-eksplozivnim sredstvima. 
Predavanje su održali članovi EUFOR LOT tima.
 
 
 
 

POČETAK ŠKOLSKE 2017/2018. GODINE I PRIJEM PRVAČIĆA

 
 
 
 

 

 

OBAVJEŠTENJE

U ponedjeljak, 4.9.2017. godine nastava će se odvijati prema sljedećem rasporedu:
Prva smjena (u 8,00 sati): III-1, III-2, III-3, V-1, V-2, V-3, VII-3, IX-1, IX-2, IX-3
Druga smjena (u 10,00 sati): II-1, II-2, II-3, IV-1, IV-2, IV-3, VI-1, VI-2, VI-3, VII-1, VII-2, VIII-1, VIII-2
Prijem prvačića - u 12,00 sati

RAZMJENA UDŽBENIKA

OBAVJEŠTENJE ZA RODITELJE

    

SVJETSKI KUP ZA MLADE U KARATEU

U Umagu je u petak, 30.06.2017. god., održan 10. SVJETSKI KUP ZA MLADE, gdje je učestvovalo 2500 takmičara iz 72 zemlje. Učenica naše škole, EMINA SIPOVIĆ je osvojila 1. MJESTO u borbama (zlatna medalja), kategorija do 14 godina, -42 kg, pobjedivši takmičarke Hrvatske 2:0, Holandije 4:1, Švedske 1:0, Belgije 5:0 i finalna borba sa odličnom takmičarkom Kanade gdje je Emina pobijedila 6:5.

YouTube Video


 
 
 
 

OBAVJEŠTENJE

U UTORAK, 6. 6. 2017. GODINE U OŠ „POFALIĆI“, S POČETKOM U 11,00 SATI,
REALIZOVALA SE POKAZNA VJEŽBA: „SIGURNOST 2017“.

UČESNICI VJEŽBE:
- OPĆINA NOVO SARAJEVO
ŠTAB CZ OPĆINE NOVO SARAJEVO
- OŠ „POFALIĆI“
-VD „NOVO SARAJEVO – 1934“
-GORSKA SLUŽBA SPAŠAVANJA KS
-FUCZ – ODSJEK ZA NUS
-SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE
-OPĆINSKA ORGANIZACIJA CRVRNOG KRIŽA/KRSTA
-POLICIJSKA UPRAVA NOVO SARAJEVO

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

 ZA DJECU I RODITELJE: PLAVI TELEFON - POMOĆ DJECI

Ovo je besplatna, anonimna i povjerljiva savjetodavna linija za djecu. Plavi telefon radi svakim radnim danom od 09 do 17h, a dostupni su i za e-mail savjetovanje putem stranice www.plavitelefon.ba. Odrasli takođe slobodno mogu kontaktirati ukoliko imaju problem vezan za neko dijete ili ukoliko znaju da neko dijete ima problem.

OBAVJEŠTENJE O POLAGANJU EKSTERNE MATURE U OSNOVNOJ ŠKOLI
Eksterna matura u školskoj 2016/2017. godini će se polagati 19. i 20. juna 2017. godine, istovremeno u 67 osnovnih škola na području Kantona Sarajevo. - preuzeto sa:

ZA RODITELJE: SAVJETI ZA VEĆU SIGURNOST DJECE NA INTERNETU

RECIKLAŽA
 
 
 
 
 
 
 
 

PRIPREME ZA POLAGANJE EKSTERNE MATURE
Fondacija "Krila nade" će organizovati pripreme za polaganje eksterne mature 5.6., 8.6., 12.6. i 13.6. sa početkom u 10,00. Zainteresovani bi trebali poslati prijave najkasnije do 31,5. na mail adrese: wohbh@bih.net.ba ;  berina@wings-of-hope.ba ; ili na broj telefona 033/650-715.
DAN ŠKOLE    
U utorak, 16. maja u našoj školi bilo je veselo. Već od ranih jutarnjih sati iz svih uglova dopirao je žamor, pjesma, veseli glasovi naših recitatora – svi učesnici priredbe željeli su još samo jednom probati ono čime će se predstaviti u najsvečanijim trenucima jedne škole. Neki još jednom ponavljaju plesne korake, neki tekst koji će ponosno izgovarati pred brojnom publikom, neki još jednom provjeravaju da li je neki detalj, nije bitno koji, na svom mjestu – bitno je provjeravati jer svi su željeli biti uspješni, biti najljepši, biti besprijekorni u danu u kojem se slavi škola i ono što je najljepše u njoj – njeni učenici. Još jednom se provjeravaju svi detalji u enterijeru – blista školski hol. Ptičice u letu, koje su napravile vrijedne ruke naših učenika, dobiše svoje mjesto; okružiše tekst mota svečanog druženja. Vrijedni domar još jednom provjerava da li je bina, na kojoj će igrati i plesati mnogobrojni učenici, sigurna. Stara je naša škola, mnogo toga joj još treba, ali ljubavi, ljepote dječijeg osmijeha – toga ne manjka. Oko 200 učenika, učesnika priredbe, smjestilo se u učionice i svako čeka svoj red, svoj trenutak da zablista na pozornici. Toplo je u učionicama, pomalo i zagušljivo, ali ne smeta jer radost trenutka izlaska pred publiku ublažava sve.

I gotovo – sve je spremno. Na pozornicu izlazi Nidžara Bajrović, već iskusna voditeljica priredbi u našoj školi. S njom je i Faris Trnka. Prvi put se pojavljuje u ulozi voditelja. Međutim, stamen i odlučan je. Ne da tremi da ga opije i da mu oduzme snagu. Ponosan je jer otvara najsvečaniji trenutak – druženje povodom Dana škole.

I odjeknuše prvi tonovi himne naše domovine. Svi su na nogama. Dugoočekivani trenutak razli se školskim holom; i otpoče druženje pod motom „Širimo krila ljubavi i znanju“. Potom se razliše riječi i tonovi himne naše škole – „temelji joj ljubav//zidovi dobrota//nasmijana dječija lica//njena su ljepota...“ Pjeva hor – svi kao jedno – o školi „Pofalići“; odjekuju i sve do Huma se čuju ubrzani otkucaji srdašca mladih. Radost se nastavlja. Tu je naša Emina Moćević – recituje o tome da škola nije samo zgrada; Jusuf Hadžić i Lamija Čakal vodiše nas kroz priredbu tekstom koji simbolizira borbu protiv nasilja. Folklorne grupe pokazaše da se tradicionalna igra brižno njeguje u našoj školi. I sve sljedeće što se slušalo i gledalo imalo je miris ljubavi: Kako „Zeko pleše“ pokazali su prvačići; da ostaju u Bosni i Hercegovini kazali su mlađi recitatori tekstom „Ako me pitate“; Neobičnim performansom stiže nam „Tračak nade“, „Svi smo mi isti“ pjesmom nam poručiše članovi Horske sekcije (mlađi); „Ljubav“ nam na scenu donesoše članovi Recitatorske sekcije; zvuke sevdaha u školski hol donese naša Majra Jusović svojim zvonkim glasićem; „Action song“ pokrenu ples i igru; uz pjesmu „Ne rugaj se“ pokazasmo poštovanje prema onima koji se sporazumijevaju znakovnim jezikom; naši drugačići uz pjesmu „Škola“ svojim pokretom kazaše „da je škola ozbiljna stvar“; naši učenici, članovi Muzičke radionice „Note“,  zagrliše gitare i pokazaše kako to uspješno prsti plešu po tankim žicama; „Pjevaj, Bosno“ zahtijevao je naš vrijedni hor; da „Nasilje nije hrabrost“ pokretom poručiše učenici nižih razreda.
I tako dođosmo do kraja -  kad se začinje i početak čekanja sljedećeg maja. Ostade trag ljubavi i poštovanja koje smo promovirali u najsvečanijem danu.
I ko to kaže da je škola mjesto na kojem se uče samo definicije i formule?
Ushićeni učenici i nastavnici obraza rumenih i pogleda užarenih umorni jesu, ali dostojanstveno izlaze pred roditelje, naše vjerne pratioce. Opet nastaje komešanje; klupko spletenih ruku učenika, roditelja i nastavnika uvezano je nitima ljubavi i poštovanja. To su najljepše i najvažnije formule i definicije. Provjera znanja o ovakvim formulama i definicijama ne dešava se u junskom roku. Ona se dešava kasnije -  kad naši dječaci i djevojčice stasaju u ljude koji će, nadamo se, svoj život graditi na temeljima ljubavi i dobrote. 

YouTube Video

EKSPERIMENT U NASTAVI
Učenici IV-1 razreda su u petak, 12.5.2017. realizovali eksperiment u nastavi u okviru predmeta Moja okolina. Na taj način su obradili nastavnu temu Osobine vode. Tom prilikom su učili o osnovnim svojstvima vode, volumenu i obliku vode, tvarima koje se otapaju i rastvaraju, plutaju i tonu u vodi, te kretanju vode. 
Ovom metodom učenici su bili aktivno uključeni u nastavni proces, učili su neposredno, koristeći sva čula, samostalno su došli do spoznaja i zaključaka. Učenici su bili oduševljeni ovakvim načinom rada.
 
 
 

 
 
 
 


Podstranice (1): Plan pismenih provjera
Comments