Početna‎ > ‎

NOVOSTI

 Plan pismenih provjera

Posjeta ministrice Zinete Bogunić

U ponedjeljak, 11. 11. 2019. godine u posjeti našoj školi bila je Zineta Bogunić, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Suzana Škobo, predstavnica OSCE-a, Namir Ibrahimović, voditelj Ekspertne radne grupe te Tim za praćenje eksperimentalne nastave: Dijana Dorfer-Galijašević, Selma Šurković i Ajla Džiho.
Posjeta je realizirana s ciljem upoznavanja s dosadašnjim aktivnostima provođenja eksperimentalne nastave (primjena ishoda učenja u trećem i šestom razredu) iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost. 
O dosadašnjim iskustvima primjene ishoda učenja u našoj školi, goste su upoznale nastavnice koje realiziraju eksperimentalnu nastavu: Alma Redžović, Emina Dervić i Kimeta Maslo.
Posjetu je, osim korisne razmjene savjeta, informacija i iskustava, obilježila ugodna i prijateljska atmosfera.
  

Svjetsko prvenstvo u karateu

Emina Sipović, naša učenica IX-3 razreda, osvojila je 7. mjesto na Svjetskom prvenstvu.


PROJEKAT VOLONTIRANJE JE COOL! U ORGANIZACIJI CENTRA CROA
IZVJEŠTAJ O TREĆOJ AKTIVNOST
Volonterski tim OŠ ''Pofalići'', koji u svom sastavu ima 15 učenika, je u okviru projekta Volontiranje je cool! 8. novembra  posjetio Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH u Sarajevu. Učenici su se upoznali sa načinom snimanja knjiga na CD-u i štampanja knjiga na Brajevom pismu. Posjetu smo iskoristili da zainteresirani učenici snime fonotest radi učešća u projektu „Djeca čitaju djeci“.

 
 

Prevencija nasilja
U srijedu, 6. 11. 2019. godine, s početkom u 18:00 sati, u holu škole održano je predavanje na temu „Cyberbullying, prevencija nasilja na internetu i društvenim mrežama“. Predavač je bio mr. sci. Vahidin Đaltur. Predavanju su prisustvovali učenici VII i IX razreda, kao i nastavnici škole.

  

PROJEKAT VOLONTIRANJE JE COOL! U ORGANIZACIJI CENTRA CROA
IZVJEŠTAJ O DRUGOJ AKTIVNOSTI

Volonterski tim OŠ ''Pofalići'', koji u svom sastavu ima 15 učenika, je u okviru projekta Volontiranje je cool! u oktobru posjetio Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu. Nakon srdačnog dočeka, učenici OŠ „Pofalići“ sjeli su u klupe zajedno sa svojim vršnjacima, učenicima Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju. Upoznali su se sa osnovama znakovnog jezika i saznali mnoštvo informacija o načinu života i školovanju gluhih i nagluhih osoba. Sklopljena su prijateljstva jer su pofalićki učenici veoma brzo shvatili da njihovi vršnjaci i oni imaju ista interesovanja. Ovo iskustvo nas je sve obogatilo i nadamo se da ćemo i mi biti tako dobri domaćini njima, kao što su oni bili nama.

 
 

Jesenji izlet
Dana 25. 9. 2019. godine učenici VI i VIII razreda uživali su u izletničkim aktivnostima na Bijambarama i to u pratnji svojih razrednika i nastavnika. Učenici su učili u prirodi, upoznavali su prirodne ljepote Bijambara, bavili se sportskim aktivnostima i nesebično se družili dijeleći radost zbog boravka u prirodi.


Balet Fest Sarajevo
Učenici trećeg razreda, u pratnji svojih učiteljica, posjetili su Narodno pozorište i uživali u predstavi „Carevo novo ruho“
  

Ekskurzija

U periodu od 1. 10. do 3. 10. 2019. godine, učenici devetog razreda, boravili su na ekskurziji u Blagaju. Osim nezaboravnog druženja, učenici su u navedenom periodu upoznavali prirodne, geografske, historijske i kulturne znamenitosti Bosne i Hercegovine te su dio vremena provodili baveći se sportskim aktivnostima.


Škola u prirodi
Učenici IV-2 i IV-3 razreda, u pratnji svojih učiteljica, boravili su u Šabićima, („škola u prirodi“) i to u periodu od 2. 10. do 4. 10. 2019. godine.

Održana tradicionalna manifestacija „Dan dječije radosti Općine Novo Sarajevo 2019“
(tekst preuzet sa web stranice Općine Novo Sarajevo)

U okviru obilježavanja međunarodnog praznika „Dječija nedjelja“ 4. oktobra ove godine na otvorenoj sceni Vilsonovog šetališta održana je tradicionalna manifestacija „Dan dječije radosti Općine Novo Sarajevo 2019“.

Manifestaciji, koju Općina Novo Sarajevo organizira već trinaestu godinu zaredom sa ciljem da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja prava djeteta, te promoviranja kupovine domaćih proizvoda, prisustvovao je veliki broj djece, roditelja, nastavnika i direktora osnovnih škola sa područja Općine Novo Sarajevo.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo čestitao je svim novosarajevskim osnovcima međunarodni praznik djeteta, kao i svim učiteljima i nastavnicima Dan učitelja, koji se obilježava na današnji dan, 04. oktobra.

“Svake godine imamo više djece i više paketića na šta smo ponosni, jer već trinaesti put organizujmo ovu manifestaciju sa ciljem da izmamimo osmijehe na vašim licima i da vam uljepšamo vaš praznik, Dan djeteta, koji je davne 1989. godine usvojila Skupšina Ujedinjenih naroda. Ove godine obezbijedili smo rekordnih 2 490 paketića sa domaćim proizvodima, koliko i vas danas ima ovdje na Vilsonovom šetalištu”, istakao je načelnik Nedžad Koldžo, te poručio da je Općina Novo Sarajevo za učitelje koji su doveli danas djecu na Vilsonovo šetalište pripremila i prigodne poklone.

Općinski načelnik se potom zahvalio ministrici za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineti Bogunić na dosadašnjoj saradnji i podršci, obzirom da dobro razumije potrebe i probleme jer je i dugi niz godina bila direktorica jedne novosarajevske osnovne škole.
Nakon zabavnog programa kojeg je pripremio izvođač i kompozitor muzike za najmlađe, Elvir Hadžijamaković Lilo, uposlenici Općine Novo Sarajevo vršili su podjelu paketića učenicima od II do V razeda.

 

Svečanost povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja
U petak, 4. 10. 2019. godine u Domi mladih upriličena je svečanost povodom Svjetskog dana učitelja a u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.
Tom prilikom, između ostalog, uručene su i nagrade najboljim nastavnicima među kojima je bila i naša nastavnica Mirela Avdibegović.
Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić istakla je da je obilježavanje Dana učitelja prilika da se istakne važnost rada svih učitelja i nastavnika te njihov uticaj na razvoj društva u cjelini, kao i da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosioci.
 
 

Atletski kup
Sportska sekcija naše škole  je u utorak, 9. 10. 2019. godine osvojila prvo mjesto i donijela zasluženi pehar.

 

Naši učenici, učesnici projekta „Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti“

okviru Aktivnosti 2.3.projekta "Jačanje partnerstva - Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti" koji finansira Općina Novo Sarajevouspješno je prezentiran rad Centra za upravljanje otpadom na području Kantona Sarajevo, odnosno rad Sarajevske deponije u Smiljevićima. 

Naime, dana 31.10. 2019. Godine predstavnik KJKP Rad, d.o.o. g-din Mirza Ramić pozdravio je sve prisutne predstavnike 5 škola učesnica u projektu sa područja Općine Novo Sarajevo, kao i predstavnike COOR-a i u okviru edukacijske sale ovog preduzeća prezentirao je cijeli period rada deponije od početka pa sve do danas, te postavljao je pitanja učenicima s ciljem njihovog što boljeg usvajanja znanja na ovu temu. 
Edukativno predavanje obuhvatilo je cjelokupan sistem upravljanja otpadom, od prikupljanja otpada i načina prijevoza do deponije, pa zatim ulaza, vaganja, istovara, razdvajanja otpada u reciklažnom dvorištu, istovara, izrade sondi za prikupljanje deponijskog plina, sistema proizvodnje električne energije iz toplotne energije, prekrivanja tijela deponije, zbijanja, sistema za prečišćavanje procjednih voda deponije i ostalih bitnih specifičnosti sanitarno uređene deponije. Nakon predavanja, izvršen je obilazak same deponije kao i reciklažnog dvorišta.
Cilj ove aktivnosti bio je unaprijediti znanja i podići svijest učenika, nastavnog osoblja, te stanovništva o načinu integralnog upravljanja otpadom na području Kantona Sarajevo, razdvajanja različitih vrsta otpada i prikupljanju u kontejnere u okviru novoizgrađenog reciklažnog dvorišta i sanitarno uređene deponije u Smiljevićima.
Sveukupni cilj projekta je doprinijeti poboljšanju stanja okoliša i jačanju partnerstva za zajedničke akcije u Općini Novo Sarajevo.
 

Obilježili smo Svjetski dan čistog vazduha
Akcijom uređenja Parka-šume Hum obilježen Svjetski dan čistog vazduha. 

Povodom obilježavanja ekološkog datuma „Svjetski dan čistog vazduha“  Centar za okolišno održivi razvoj – COOR uz podršku Općine Novo Sarajevo u ponedjeljak, 4. novembra ove godine organizovao je akciju čišćenja i uređenja Parka-šume Hum.

U akciji su učestvovati učenici i nastavnici pet novosarajevskih škola: OŠ „Velešićki heroji“, OŠ „Malta“, OŠ „Pofalići“, Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, te Elektrotehničke škole za energetiku, kao i članovi savjeta mjesnih zajednica koje gravitiraju na ovom području. Tim povodom, profesori Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, u saradnji sa KJP Sarajevo-šume d.o.o., prisutne učesnike u projektu upoznali su sa planskim održavanjem i redovnim uzgojnim mjerama na području Parka-šume Hum,  nakon čega je izvršena i sadnja novih sadnica drveća na ovom lokalitetu. 
Akcija čišćenja i uređenja se organizira kao jedna od aktivnosti u okviru projekta “Jačanje partnerstva – Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti” podržanog od strane Općine Novo Sarajevo.
U okviru pomenutog projekta kojeg provodi Centar za okolišno održivi razvoj – COOR uz podršku Općine Novo Sarajevo, jedna od aktivnosti bila je i posjeta učenika pet novosarajevskih škola Centru za upravljanje otpadom na području Kantona Sarajevo, odnosno Sarajevskoj deponiji u Smiljevićima. Cilj ove aktivnosti bio je unaprijediti znanja i podići svijest učenika, nastavnog osoblja, te stanovništva o načinu integralnog upravljanja otpadom na području Kantona Sarajevo, razdvajanja različitih vrsta otpada i prikupljanju u kontejnere u okviru novoizgrađenog reciklažnog dvorišta i sanitarno uređene deponije u Smiljevićima. 
Tom prilikom, prisutnim učenicima održano je edukativno predavanje o cjelokupnom sistemu upravljanja otpadom, od prikupljanja otpada i načina prijevoza do deponije, pa zatim ulaza, vaganja, istovara, razdvajanja otpada u reciklažnom dvorištu, istovara, izrade sondi za prikupljanje deponijskog plina, sistema proizvodnje električne energije iz toplotne energije, prekrivanja tijela deponije, zbijanja, sistema za prečišćavanje procjednih voda deponije i ostalih bitnih specifičnosti sanitarno uređene deponije. Nakon predavanja izvršen je obilazak deponije, te reciklažnog dvorišta.
Projekat “Jačanje partnerstva – Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti” podržan je od strane Općine Novo Sarajevo.Prvi školski dan

Intoniranjem himne, u ponedjeljak, 2. 9. 2019. godine, u našoj školi označen je početak školske 2019/2020. godine.
Svečanim prijemom posebna pažnja posvećena je našim najmlađim učenicima, prvačićima
   

Nakon prigodne priredbe priređene u holu škole, prvačiće je posjetio načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa svojim saradnicima.
Načelnik je tom prilikom našim najmlađim učenicima uručio poklone – ruksake i školski pribor.

  
 


Sarajevo Film Festival

Projekcije filmova 25. Sarajevo Film Festivala (SFF) ove godine će se u Općini Novo Sarajevo održati na dvije lokacije – JU “Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo” i novootvorenom objektu “Dječija kuća”.

U JU “Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo” prikazivat će se projekcije Dječijeg programa SFF-a, dok će u Dječijoj kući biti projekcije za odrasle .

Općina Novo Sarajevo je obezbijedila određeni broj besplatnih ulaznica za Dječiji program.

Svi zainteresovani građani  rezervacije za ovaj program mogu izvršiti na broj telefona 033 641 895, u terminu od 08:00 do 14:00 sati svakog dana tokom trajanja Festivala koji se održava od 16. do 22. augusta.

Ulaznice za željenu projekciju se rezervišu dan prije projekcije.

 

Inoviranje i unapređenje nastavnih planova i programa u školama KS

Ugovore o realizaciji eksperimentalne nastave s primjenom ishoda učenja u predmetu Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost za školsku 2019/2020. godinu potpisala je danas, 15.8.2019. ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić sa direktoricama šest osnovnih škola.


Ugovori su potpisani sa direktoricama OŠ Džemaludin Čaušević”, “Musa Ćazim Ćatić”, “Pofalići”, “Stari Ilijaš”, “Vrhbosna” i “Mehmedalija Mak Dizdar” Bebom Šarkinović, Fatimom Prohić, Suvadom Muftić, Almom Salketić, Erzumanom Fukelj i Samirom Nukić.

Više o ovome na linku: https://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti-sa-vlade/inoviranje-i-unapredenje-nastavnih-planova-i-programa-u-skolama-ks


Bosna i Hercegovina
FederacijaBosne i Hercegovine
Kanton Sarajevo
Općina Novo Sarajevo
Javna ustanova Osnovna škola ''Pofalići'' Sarajevo
Na osnovu člana 87.Pravila  JU Osnovne škole “Pofalići”  i Odluke Školskog odbora broj 01-1-184/19  od 20.6.2019. godine raspisuje se:

JAVNI OGLAS

ZA PRIKUPLJANJE PISMENIH PONUDA ZA IZDAVANJE ŠKOLSKE KUHINJE U ZAKUP

I 

Predmet ovog javnog oglasa je davanje u zakup prostora školske kuhinje koja se nalazi u prizemlju školske zgrade, ukupne površine 18,00 m2.

II

Kuhinja se izdaje u zakup za period od 1.9.2019. do 30.6.2020. godine.

III

Ponude mogu slati sva pravna i fizička lica koja su registovana za obavljanje ugostiteljsko-uslužne djelatnosti što će se dokazati izvodom iz sudskog registra i posjedovanjem međunarodnog certifikata HACCP.

IV

Uslovi koje mora ispunjavati ponuđač su sljedeći:

-          Da u svom poslovanju osigura nesmetanu provedbu propisa o hrani. Kamini ili kuhinje u kojima se priprema hrana moraju biti opremljeni popropisima koje zahtijevaju posebni propisi Zakona o hrani i Pravilnika o higijeni ishrane

-          Da posjeduje certificate kojima se potvrđuje da ponuđač zadovoljava određene standard osiguranja kvaliteta

-          Da ponuđač ima uređen system kontrole kako u objektu (higijenski i zdravstveno tehnički uslovi) tako i kontrolu proizvoda i njegovih sastojaka prema važećim zakonskim propisima

-          Da svi proizvodi imaju deklaraciju koja ispunjava uslove Pravilnika o deklarisanju, a ponuđač je dužan navesti Nutritivnu deklaraciju koja daje informaciju o nutritivnoj vrijednosti određene hrane

V 

Ponuda sa nazivom firme, adresom, brojem telefona i identifikacionim brojem, treba biti ovjerena pečatom i potpisom odgovorne osobe, te da je u skladu s Pravilnikom o ishrani učenika u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo  (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj: 2/18).

IV

Uz ponudu dostaviti i sljedeće dokumente kojim se dokazuju uslovi koji treba da ispunjavaju ponuđači:

- Aktuelni izvod iz sudskog registra ne stariji od tri mjeseca

- Rješenje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kojim se dokazuje da je objekat upisan u jedinstveni registar odobenih i registrovanih objekata u Federaciji BiH i kojim se objektu određuje veterinarski kontrolni broj

- Dokaz o posjedovanju HACCP certifikata, HALAL certifikat, ISO 9000, ISO 22000

- Dokaz da ponuđač ima najmanje dva vlastita ili iznajmljena prijevozna sredstva koja su tehnički opremljena za prijevoz hrane (dokaz izvod iz knjige osnovnih sredstava ili Ugovor o iznajmljivanju vozila)

- Dokazi o sistemu kontrole i mjerama kojima ponuđač raspolaže za osiguranje kvaliteta (obavezan Ugovor sa verificiranom firmom o kontroli kvaliteta proizvoda i njegovih sastojaka)

- Potvrdu porezne ispostave o izmirenim poreznim obavezama

- Potvrda banke o solventnosti firme u posljednjih šest mjeseci, ne starija od deset dana

- Ponuđeni iznos mjesečne zakupnine

- Reference o dosadašnjem radu.

VII

Jedan ponuđač može dostaviti samo jednu ponudu.

VIII

Ponuđeni iznos mjesečne zakupnine ne može biti manji od 400,00 KM (četristotine i 00/00 KM)-zakupnina sa paušalom za električnu energiju.

Prostor kuhinje se može pogledati svakim radnim danom od ponedjeljka do petka u vremenu od 10,00do 13,00 sati.

IX

 Kriteriji za izbor najpovoljnijeg ponuđača:

-  Najpovoljniji uslovi za učenike (asortiman, kvalitet, reference i cijene užine)

-  Najviša cijena zakupnine

 X

 Prava i obaveze između ugovornih strana regulisat će se ugovorom.

XI

Ponude sa naznakom za “Javni oglas za davanje u zakup prostora školske kuhinje”, slati ili dostaviti na adresu:  JU Osnovna škola “Pofalići” Sarajevo,  ulica Ivanjska broj 1. 

Javni oglas je objavljen u Dnevnom listu “Oslobođenje 2.8.2019.godine i ostaje otvoren osam radnih dana od dana objave. Rok za dostavljanje ponuda ističe 15.8.2019. godine.

Neblagovremene ili nepotpune ponude neće se uzimati u razmatranje.

Sve potrebne informacije za Javni oglas se mogu dobiti radnim danom na telefon 033 654-098 ili lično kod sekretara škole.

Potpisivanje ugovora za pružanje usluga prevoza učenika sa područja MZ „Pofalići I“ i Pofalići II“, 
u ponedjeljak 27. maja ove godine u 10:00 sati

U ponedjeljak 27. maja ove godine u 10:00 sati, općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisaće Ugovor za pružanje usluga prevoza učenika sa područja  mjesnih zajednica „Pofalići I“ „Pofalići II“ do škole i kuće. Ovaj prevoz koristiće 200 učenika sa pomenutih mjesnih područja, a koji pohađaju Osnovnu školu „Pofalići“.
Za najpovoljnijeg ponuđača izabran je Centrotrans-Eurolines.
Za ovu namjenu u Budžetu Općine Novo Sarajevo u 2019. godini obezbijeđena su sredstva u iznosu od 25.000 KM.
Potpisivanje ugovora biće obavljeno u prostorijama Osnovne škole „Pofalići“ (ulica  Ivanjska br. 1).

   

Turnir u malom nogometu "Vjekoslav Brezar"

U okviru obilježavanja Dana škole "Malta" 22.5.2019. održan je Turnir u malom nogometu" Vjekoslav Brezar " Učenici naše škole su osvojili 2.mjesto. Ekipu su činili učenici Vl razreda: Ciljević Arnel, Šurković Tarik, Kamberović Rijad, Okica Ajdin, Šatrović Abdulah-Adi, Baličevac Ilhan, Jež Irhad i Grebović Dino. Vođa ekipe Džudža Dino.IX brdska biciklistička utrka "Fikret Krakonja"

IX brdska biciklistička utrka "Fikret Krakonja" održana je 8.5.2019. na brdu Hum Učenici naše škole su osvojili 3.mjesto u ekipnom plasmanu. Učestvovali su: Ljubuškić Emel lV-3, Ljubuškić Emrah Vl-3, Bajgorić Ajdin lX-2, Panjeta Nakit lX-2, Krupalija Vedad lX-2, Makaš Ernad lX-2


Državno prvenstvo u akrobatskom rock'n'roll-u

U nedjelju, 28.04.2019. je održano državno prvenstvo u akrobatskom Rock´n´roll-u u Tešnju. Dva učenika naše škole, Arman Mirvić i Abidal Dupić su, ispred plesnog kluba „SPIN“ Sarajevo,  ostvarila zavidne rezultate. Arman Mirvić, učenik I razreda, je sa svojom partnericom osvojio I mjesto u svojoj kategoriji, a Abidal Dupić, učenik II razreda, i njegova partnerica IV mjestoPles je sport koji razvija kreativnost, umjetnički izražaj i samopouzdanje kod djece. Čestitamo našim učenicima i želimo im još uspijeha u daljim takmičenjima.

 
  

Dan planete Zemlje
U utorak 23.4.2019.u sklopu projekta Eko Mess obiljezen je Dan planete Zemlje. Ucenici su sa bh glumicom Irmom Alimanovic Alihodzic i domarom skole Becirom Babicem u skolskoj basti posadili vocke. Koordinatori projekta Maida Sahinagic, Kornelia Sabo Mehic i Mensura Klacar.

  
 

"Volontiranje je cool"
U petak 19.4.2019.u Centru za Zdravo starenje opcine Centar odrzana je Edukacija za koordinatore projekta "Volontiranje je cool!". Koordinatori projekta: Kornelia Sabo Mehic i Maida Sahinagic, koordinatorica ucenika volontera: Iman Bajrovic.

 
 

Taekwon-do turnin "SPIRIT OPEN"

Dana,6.4.2019.godine  je u Budimpešti održan prestižni međunarodni taekwon-do turnir "SPIRIT OPEN" na kojem je pored naših šest takmičara učešće uzelo oko 700 takmičara iz 12 zemalja.U kategoriji dječaka do deset godina DŽAKA TARIK , ucenik treceg razreda nase skole, okitio dvjema medaljama, srebrena u disciplini formi i zlatna u disciplini borbi od ukupno 42 dječaka koliko ih je nastupilo u ovom uzrastu.
"SPIRIT OPEN" predstavlja jedan od najjačih turnira centralne evrope pa i šire te je uspjeh utoliko vrijedniji. Želimo im još puno uspjeha i upućujemo iskrene čestitke!

 
 
 

Škola za 21. vijek
U organizaciji British Council-a, edukaciji Škola za 21. vijek prisustvovale su nastavnice Semira Fočo, Kimeta Maslo, Meliha Suljić i Mirela Avdibegović. U sklopu edukacije, koja je trajala od 22.-24.3. je bila obuka iz kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja, upoznavanje sa mogućnostima micro:bit-a. Predavači su bili Arma Tanović i Lamija Šćeta kojima se ovom prilikom i zahvaljujemo na izuzetnom predavanju i vođenju radionica.

 
 

Takmičenje iz pružanja prve pomoći

XXIV Općinsko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz poznavanja pružanja prve pomoći održano je 23.03.2019.g u OŠ ‘Kovačići’ sa početkom u 11:00 sati. Naša škola je osvojila I (prvo) mjesto i time stekla pravo učešće na kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći koje će se održati 20.04.2019.g.

 

 

Upis prvačića u školsku 2019/2020. godinu


Dodjela volonterskih knjižica
Volonterski tim OS Pofalici ucestvovao je 26.3.2019.na svecanoj dodjeli volonterskih knjizica u Parlamentu BiH, u okviru projekta Volontiranje je cool! Koordinatori projekta: Kornelia Sabo Mehic, Maida Sahinagic i Mensura Klacar.

 
 

HVALA
BSIP d.o.o.


Učestvovali smo na EYOF-u

Već godinama slušamo priče o  zimskim olimpijskim igrama, onim igrama koje su Sarajevu dale titulu olimpijskog grada I neizbrisivi trag zajedništva I sportskog duha. Mi, djeca 21. stoljeća, nismo imali priliku biti dio slične organizacije, te smo samim time propustili jedan od najsvečanijih događaja u historiji svoga grada. Dana 10. februara 2019. Godine ponovno smo pisali historiju.

Naša škola je dala svoj doprinos na ovogodišnjem Eyof- u . Na  platou Skenderije dana 15. 2.2019.godine  organizovano je predstavljanje sarajevskih škola.Učenici OŠ „Pofalići“ od drugog do sedmog razreda su bogatim sadržajima , recitalima, vokalnim izvođenjem i plesom predstavili školu.

 
 

Obilježili smo 8. mart, Dan žena


Obilježili smo 1. mart, Dan nezavisnosti BiH

PRUŽANJE PRVE POMOĆI
17. DRŽAVNO TAKMIČENJE

Nakon dvije titule viceprvaka BiH, ekipa OŠ " Pofalići" je na državnom takmičenju, koje se održalo 23.2.2019,  osvojila titulu prvaka BiH u pružanju prve pomoći. Ekipa je imala priliku osjetiti duh takmičenja na razini Europskog , te pokazati tehnike i vještine kod pružanja prve pomoći unesrećenim u požaru, saobraćajnoj nesreći i mnogim drugim realističnim situacijama. Bravo za našu ekipu!

  
Skijanje VI-1
Škola skijanja (u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo) za učenike VI-1 odjeljenja realizirana je na Bjelašnici u periodu od od 18. - 22.2.2019.
 
 

DRŽAVNO PRVENSTVO U UMJETNIČKOM KLIZANJU

Državno prvenstvo u umjetničkom klizanju je održano 17.2.2019. godine. Učenica naše škole Edna Hamzić je osvojila srebrnu medalju a Meisa Hamzić bronzanu. Ponosni smo na naše učenice!
 
1. ĆUPINA KARATE KUP
17.2. u Liege-Belgija odžan je 1. Ćupina karate kup na kojem je učešće uzelo preko 300 takmičara. Naša učenica Emina Sipović je osvojila 1. mjesto u kategoriji U16, - 55 kg, a drugo mjesto u kategoriji U16, +55 kg, a njena sestra Neira Sipović, bivša učenica naše škole, osvojila je 1. mjesto u kategoriji U16, +55 kg, a drugo mjesto u kategoriji U16, -55 kg. Ponosni smo na naše učenice!
 
 

Bilten o školsko-obrzovnom djelovanju, Mersin, Turska

Na web stranici Pokrajinske direkcije za nacionalno obrazovanje provincije Mersin u Turskoj izašao je novi, 10. po redu bilten o školsko-obrazovnom djelovanju. Na 97. stranici tog biltena nalazi se i ime naše škole kao dobar primjer projektnog povezivanja škola iz raznih zemalja. Riječ je o eTwinning projektu "Geogebra with mathematics" u koji su uključeni učenici osmih razreda zajedno sa nastavnicom Mirelom Avdibegović.

  

PROMOCIJA ZDRAVE ISHRANE

U srijedu, 13.2.2019. godine u našoj školi radi promocije zdrave ishrane , dr.Emina Kurtagić- Pepić  realizirala je interaktivno predavanje i radionicu pod nazivom „Prevencija gojaznosti“.

  

HVALA 
ALJAZEERA BALKANS d.o.o. I ANIDA ŠURKOVIĆ

  

Ruža za našeg Emina

 
  

Tužni smo

Na put bez povratka otišao je Emin Erdić, naš učenik VI-2 razreda.

 

RUŽA ZA EMINA

Da smo riječima mogli pomoći Eminu i skinuti težak teret s njegovih mladih pleća...

Da smo mu riječima mogli sve boli zaustaviti...

DA MU RIJEČIMA MOŽEMO VRATITI DJETINJSTVO...

Ruža bijela miriše i dječački snovi u njoj...  


OBAVJEŠTENJE
NASTAVA U DRUGOM POLUGODIŠTU ŠKOLSKE 2018/2019. GODINE POČINJE U PONEDJELJAK, 28. 1. 2019. GODINE, PREMA SLJEDEĆEM RASPOREDU SMJENA:
PRVA SMJENA (U 8:00 SATI): I-1, I-2, I-3, III-1, III-2, III-3, V-1, V-2, VII-1, VII2, VII-3, IX-1, IX-2
DRUGA SMJENA (U 13:50): II-1, II-2, II-3, IV-1, IV-2, IV-3, V-3, VI-1, VI-2, VI-3, VIII-1, VIII-2, VIII-3

 „Ledena čarolija 2018/2019. – Vilsonovo otvoreni kulturni centar“

Pozivamo sve učenike i roditelje da svojim prisustvom u petak, 28.12.2018. godine, u 18,00 sati na platou između Historijskog i Zemaljskog muzeja, uveličaju manifestaciju pod nazivom "Ledena čarolija 2018./2019. - Vilsonovo otvoreni kulturni centar".


U iščekivanju Nove godine
 Plaketa KARATE KLUBA "Perfekt" našoj školi

DESETI FESTIVAL FOLKLORA NOVOSARAJEVSKIH OSNOVNIH ŠKOLA
Folklorna sekcija naše škole osvojila je prvo mjesto.

     
 

PRIREDBA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
U petak, 23. 11. 2018. godine, u prostorijama naše škole upriličena je priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Kroz pjesmu, igru, ples, glumu i govor stihova na različitim jezicima (na bosanskom, slovačkom, romskom i albanskom) učenici su iskazali ljubav i poštovanje prema domovini. Posebno emotivni trenuci priredbe bili su posvećeni željama za ozdravljenje našeg učenika Emina Erdića.
  

Završena sanacije sportske sale u OŠ "Pofalići"
Općinski načelnik Nedžad Koldžo sa saradnicima, 27. novembra ove godine, obišao je OŠ „Pofalići” gdje je završena sanacija sportske sale. Više o sanaciji sportske sale možete pročitati na linku:

SIPOVIĆ EMINA PONOVO PRVAKINJA DRŽAVE BIH!!
Državno prvenstvo za kadete, juniore i U21 je 
održano u Banja Luci, 17.11.2018. god. 
SIPOVIĆ EMINA, učenica VIII-3 razreda naše škole, je ponovo prvakinja BIH, ovaj put u kategoriji borbe kadetkinje, -47 kg, te je time četvrti put potvrdila status reprezentativke BiH. Emina je svojim plasmanom sebi osigurale nastup na Balkanskom šampionatu koji se ove godine održava u Dubrovniku- Hrvatska, od 30.11.- 02.12.2018. i nastup na Evropskom prvenstvu u Aalborg-Danska od 08.-10.02.2019.
   


 


DANI MATICE HRVATSKE
U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, u utorak, 13. 11. 2018. godine, otvorena je Izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola a među kojima su i radovi naših vrijednih učenika.
 
 
 
 


20. novembar - Dan dječijih prava
Učenici 7.razreda su na časovima Građanskog obrazovanja obilježili 20.novembar-Dan dječijih prava. Učenici su se upoznali sa dječijim pravima i na svojim radovima slikovito i maštovito predstavili Deklaraciju o dječijim pravima.  


HVALA
KJKP "Toplane - Sarajevo" i Bećirević Mevledinu

OPĆINSKI NAČELNIK U POSJETI NAŠOJ ŠKOLI
Općinski načelnik Nedžad Koldžo sa saradnicima je, 25. oktobra ove godine, obišao radove na sanaciji sportske sale u OŠ „Pofalići".

Škola planinarstva za učenike 7. razreda
Izlet na Ormanj: nedjelja, 14. 10. 2018.
 
 
 

ŠKOLA PLANINARENJA

Škola planinarenja

12.10.2018

Cijenjene koleginice i kolege, poštovani roditelji, dragi učenici,

uzimajući u obzir veoma pozitivna iskustva koja smo imali u realizaciji Škole skijanja i Škole plivanja, vaše pozitivne reakcije i molbe da nastavimo sa projektima i aktivnostima koji doprinose mentalnom i fizičkom zdravlju učenika, odlučili smo se za realizaciju Škole planinarenja koja će krenuti 13.10.2018. godine.... Detaljnije na sljedećem linku: 

PRVI PLANINARSKI VOZ

Prvi planinarski voz sa učenicima kreće sutra

12.10.2018
(Press služba)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, sutra 13.10. i u nedjelju 14.10.2018. godine započinje realizaciju programa "Škola planinarstva" za učenike sedmih razreda osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo. .... Detaljnije na sljedećem linku:

http://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti-sa-vlade/prvi-planinarski-voz-sa-ucenicima-krece-sutra

"ŽIVJETI ZDRAVO" - 
PROJEKAT U OKVIRU DJEČIJE NEDJELJE

Učenici/ce Srednje škole za okoliš i drvni dizajn sa osnovcima iz JU OŠ "Pofalići" i JU OŠ "Grbavica I" realizirali su planinarske aktivnosti projekta "ŽIVJETI ZDRAVO" kroz pješačku tura na Cveni kuk 1733 m/nv, na planini Visočici, u okviru obilježavanja Dječije nedjelje 2018. 

 
 
 

DJEČIJA NEDJELJA
U okviru obilježavanja međunarodnog praznika „Dječija nedjelja“ 4. oktobra ove godine na otvorenoj sceni Vilsonovog šetališta održana je tradicionalna manifestacija „Dan dječije radosti Općine Novo Sarajevo“.

 

Predavanje za nastavnike

 

1.       

 

Stres kod nastavnika

Razredna i predmetna nastava

 

11. 10.2018.

 

13:00h

2.       

Stop nasilju među vršnjacima

Razredna i predmetna nastava

 

25. 10.2018.

 

13:00h

3.       

Mladi  i internet

Razredna i predmetna nastava

 

08. 11.2018.

 

13:00h

4.       

Partnerstvo škole i porodice

Razredna i predmetna nastava

 

22. 11. 2018

 

13:00h

 

                           Predavanje za roditelje

               

5.        

Mladi i internet

Roditelji VII razreda

11. 10. 2018

17:30h

6.        

Autoritet u savremenoj porodici

Roditelji IV razreda

25. 10. 2018.

17:30h

7.        

Partnerstvo porodice i škole

Vijeće roditelja

08. 11. 2018.

17:30h

8.        

Porodica kao zaštitni faktor razvoja rizičnih ponašanja kod djece i mladih

 

Roditelji VIII

 

22. 11. 2018

 

17:30h

 

                  Radionice za učenike

 

9.        

Mladi  i internet

VII-1

11. 10. 2018

12:20h

10.    

Zajedništvo

IX-1

25. 10.2018.

12:20h

11.    

Nenasilna komunikacija

VI-3

08. 11. 2018.

13:50h

12.    

Kreativan možež biti ti

VIII-1

22. 11. 2018

13:50h


ŠKOLA U PRIRODI
Učenici četvrtih razreda su u perodu od 26.09. do 28.09. 2018. godine, zajedno sa svojim učiteljicama, boravili u Školi u prirodi u Šabićima.
Za vrijeme svog boravka, učenici su se upoznali sa prirodnim ljepotama planine Bjelašnice i njenih sela, te posjetili selo Rakitnica, izvor i kanjon rijeke Rakitnice kao vodenice i dolinu stećaka u selu Umoljani. Učenici su također učestvovali u sportskim i likovnim radionicama.
 
 
 
 
 
 
 EKSKURZIJA IX RAZREDA
Bilo nam je lijepo na ekskurziji.
 
 
 
 
 
 

PORODIČNI DAN
 
 


SVEČANA PRIREDBA POVODOM PRIJEMA PRVAČIĆA ŠK. 2018/2019.
 
 
 
 

 
  
 


 
  

Školski kalendar za 2018/2019 godinu


OBAVJEŠTENJE ZA RODITELJE PRVAČIĆA

JAVNI OGLAS ZA PRIKUPLJANJE PISMENIH PONUDA ZA IZDAVANJE ŠKOLSKE KUHINJE U ZAKUP

Učenik - Ali Skenderagić

Naš učenik, Ali Skenderagić, ponos naše škole i BiH, koji je u junu mjesecu ove godine, imao svoj prvi javni nastup, u sklopu koncerta koji je u Međunarodnom franjevačkom studenskom centru u Sarajevu, organizovala Međunarodna muzička škola „Mali Mozart“. Za Alija iz muzičke škole „Mali Mozart“ kažu da je veliki talenat i njemu svi stručnjaci iz muzičke oblasti prognoziraju sjajnu pjevačku karijeru.

 
 

Časopis mladi i škola


EKSTERNA MATURA

Dragi učenici, cijenjeni nastavnici i roditelji,
Obavještavamo vas da će se eksterna matura u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2017/2018. godini polagati 20. i 21. juna 2018. godine (u srijedu i četvrtak), istovremeno u 67 osnovnih škola na području Kantona Sarajevo.

Prvog dana, 20. juna učenici će polagati eksternu maturu iz predmeta Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost sa početkom u 12.00h.
Drugog dana, 21. juna učenici će polagati eksternu maturu iz predmeta Matematike i Prvog stranog jezika (Engleski jezik ili Njemački jezik).

Preuzeto sa: http://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/obavjestenje-o-polaganju-eksterne-mature-u-osnovnim-skolama-0

OBILJEŽEN DAN ŠKOLE
Priredba povodom Dana škole
 
     

KARATE - SVJETSKA OLIMPIJSKA LIGA - SOFIA
EMINA SIPOVIĆ postala je šampionka Youth League Sofia, osvojivši 1. MJESTO (zlatnu medalju). Na ligi je učestvovalo 1877 takmičara iz 73 države širom svijeta. Emina je nastupala u kategoriji U14, -42 kg, gdje je briljirala, jer joj od 6 mečeva, koliko je ukupno imala, nijedna od takmičarki nije zadala niti jedan poen. Pobijedila je reprezentativke Ukrajine, Engleske, Rusije, Holandije i u finalu je ubjedljivo pobijedila favoritkinju iz Turske, rezultatom 2:0.

PREDAVANJE - ŠARENI SVIJET LEPTIRA
U utorak, 24.4. organizacija ,,Genofond" odrzala je predavanje Šareni svijet leptira. Učenici, članovi bioloske sekcije pažljivo su slušali o životu leptira.
   


OBAVJEŠTENJE
Dragi naši učenici,
Nastava se neće odvijati: u ponedjeljak, 30.4.2018. godine, u utorak, 1.5.2018. godine i u srijedu, 2.5.2018. godine.
U četvrtak, 3.5.2018. godine, nastava će se odvijati po ustaljenom rasporedu.

Čas engleskog jezika
U utorak, 11.4.2018. godine pripravnica Ena Čelik je održala čas engleskog jezika u odjeljenju V2. Tema časa bila je Uskrs na kojem su učenici na zabavan način naučili običaje i simboliku ovog vjerskog praznika. Cilj ovog časa je bio upoznavanje sa različitim kulturama i religijama koji bi trebao rezultirati razvijanjem tolerancije prema drugim i drugačijim.
 
 

Stars of English
U subotu, 24. 3. 2018. učenici osmih i devetih razreda naše škole učestvovali su u Stars of English takmičenju u Međunarodnoj školi u Sarajevu. Dva debatna tima je pripremila i vodila nastavnica  Kornelija Sabo-Mehić. Dramu "Seven reasons not to be in a play" (Sedam razloga zbog kojih nećemo da glumimo u predstavi) izveli su učenici devetih razreda. Dramu je napisala i pripremila nastavnica Semira Fočo. Naši debatanti su uspješno, pokazujući visok nivo znanja iz engleskog jezika, odbranili svoje stavove na zadate teme. Naša drama je osvojila DRUGO MJESTO na ovom takmičenju.
 
 
 

IGROKAZ "Topsy Turvy Fairy Tale"
U subotu 24.3.2018. učenici petih razreda su učestvovali na Četvrtom karnevalu u oranizaciji SCC. 
Naši učenici su se predstavili sa igrokazom na engleskom jeziku "Topsy Turvy Fairy Tale" Izokrenuta bajka.
 
 
 

NAŠI VOLONTERI
Predstavnici volonterskog tima naše škole u ponedjeljak, 22. 3. 2018. godine prisustvovali su svečanosti koja je upriličena u Parlamentu BiH. Tom prilikom uručene su im volonterske knjižice kao i zahvalnice za uspješno realizirane volonterske aktivnosti u proteklom periodu.
 
   MEĐUNARODNI DAN ŽENA U ZNAKU PROMOCIJE ZDRAVE ISHRANE

U organizaciji Vijeća učenika i članova Bibliotekarske sekcije, učenici naše škole ove godine su na specifičan način obilježili Međunarodni dan žena. Naime, roditeljkama u školskom dvorištu i slučajnim prolaznicama u blizini škole učenici su poklanjali po jednu voćku i poruke o važnosti zdrave ishrane.

 
 
   

DAN RUŽIČASTIH MAJICA
Milion mladih u cijelom svijetu obilježilo je Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja "Dan ružičastih majica".  28.02.2018.godine  grupa naših učenika  se aktivno pridružila toj manifestaciji koja je održana u Domu mladih.
 
 
 
 
 
 

DOMOVINO, SLUŠAJ PJESMU MOJU
Pod motom "Domovino, slušaj pjesmu moju", u našoj školi svečano je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (srijeda, 28. 2. 2018. godine).
 
    
 
 
UMJETNIČKO KLIZANJE - DRŽAVNO PRVENSTVO
Učenica naše škole, Edna Hamzić je osvojila prvo mjesto na Prvenstvu BiH u umjetničkom klizanju održanom 23.2.2018. u dvorani "Juan Antonio Samaranch" 
 


ŠKOLA SKIJANJA
Škola skijanja (u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo) za učenike VI-2 odjeljenja realizirana je na Bjelašnici u periodu od 21. 2. 2018. do 28. 2. 2018. godine.
 MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA - 21.2.
 
 

ŠKOLA SKIJANJA
Škola skijanja (u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo) za učenike VI-1 odjeljenja realizirana je na Bjelašnici u periodu od 14. 2. 2018. do 20. 2. 2018. godine.
 

 

RODITELJI I ŠKOLA - ZAJEDNIČKI CILJ
Dragi roditelji, 
hvala vam što zajedno s nama radite na poboljšanju uslova za rad s našim učenicima; s vašom djecom.

NAJPERSPEKTIVNIJI SPORTISTA U 2017.
Na manifestaciji Izbora najboljeg sportiste Kantona Sarajevo koji se održao 15.02.2018. u Domu mladih Skenderija, a u organizaciji Sportskog saveza Kantona Sarajevo, Emina Sipovic je izabrana za najperspektivniju sportiskinju Kantona Sarajevo u 2017. godini.
 
   

34 godine od olimpijade u Sarajevu
Predavanje za Vijeće učenika na temu 
"Uticaj ishrane na zdravlje"
Dana 08.02. je u našoj školi dr. Safija Softić-Namas održala predavanje za Vijeće učenika na temu "Uticaj ishrane na zdravlje".
 


 

 

Predavanje za roditelje na temu 
"Znakovi koji ukazuju na konzumiranje psihoaktivnih supstanci"

Dana, 07.02.2018. godine u OŠ „Pofalići“, Tim za prevenciju ovisnosti je realizirao predavanje za Vijeće roditelja.

Tema predavanja je bila: „Znakovi koji ukazuju na konzumiranje psihoaktivnih supstanci“.

Kroz predavanja namijenjena roditeljima, naš cilj je da ih podsjetimo na ulogu koju imaju u odgoju djece, kao i na to da je porodica prvo okruženje u kojem djeca odrastaju i stiču osnovna znanja, vrijednosti i norme ponašanja.


73.izbor najuspješnijih sportista u Bosni i Hercegovini
U četvrtak, 25.1.2018. u Narodnom pozorištu je održan 73. izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u Bosni i Hercegovini gdje je učenica naše škole, Emina Sipović članica Karate-kluba „Ippon“, proglašena za sportsku nadu BiH za 2017. godinu.
 

 RASPORED SMJENA ZA DRUGO POLUGODIŠTE
Drugo polugodište školske 2017/2018. godine počinje u ponedjeljak, 29.1.2018.godine prema sljedećem rasporedu:
I smjena u 8,00 sati - učenici II-1, II-2, II-3, IV-1, IV-2, IV-3, VI-1, VI-2, VI-3, VII-1, VII-2, VIII-1, VIII-2
II smjena u 13,50 sati - učenici I-1, I-2, I-3, III-1, III-2, III-3, V-1, V-2, V-3, VII-3, IX-1, IX-2, IX-3
Budite radosni, dostojanstveni i uspješni u drugom polugodištu, dragi učenici!
OSNOVNA.BA
Do 20.2.2018. na stranici www.osnovna.ba omogućeno je besplatno korištenje lekcija iz 6 predmeta: bhs jezik - gramatika, matematika, fizika, hemija, biologija i engleski jezik, za učenike od petog do devetog razreda. Lekcije sadrže objašnjenja, ilustracije, audio i video sadržaje i vježbe za provjeru znanja. 
PODJELA KNJIŽICA
Zbog unapređenja informacionog sistema EMIS, knjižice za učenike od 1. do 3. razreda će se podijeliti krajem januara 2018. godine. Za ostale razrede podjela će se izvršiti u četvrtak, 11.1.2018. kako slijedi:
U 9,00 sati učenici IV-1, IV-2, IV-3, VI-1, VI-2, VI-3, VII-1, VII-2, VIII-1 i VIII-2
U 10,00 sati učenici V-1, V-2, V-3, VII-3, IX-1, IX-2, IX-3
7. Međunarodni odbojkaški turnir
Na 7.Međunarodnom odbojkaškom turniru održanom u Ljubljani, 5., 6. i 7. januara 2018. godine, odbojkašice Odbojkaškog kluba Novo Sarajevo, čije su članice učenice VII-2 razreda naše škole - Nerina Mahmutović i Ena Zulfić, osvojile su 3. mjesto u pionirskoj kategoriji.
 

 
 
ZIMSKI KUTAK
I nije nas zime strah jer nas kreativnosti grije dah! 
 


STOP KORUPCIJI! NAŠE RUKE SU ČISTE!
Pod motom "Stop korupciji! Naše ruke su čiste!" u srijedu, 14. 12. 2017. godine,  održan je čas odjeljenjske zajednice u lX-1. Času su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici Vijeća učenika. Nakon prezentacije i zanimljive rasprave o oblicima korupcije; o načinima borbe protiv korupcije, učenici su dramskim postupcima predstavili kakva to korupcija može biti u obrazovanju, u saobraćaju i u zdravstvu. Ovim su učenici lX-1 razreda željeli dati svoj doprinos u borbi protiv korupcije.
 

ZIMSKA ŠKOLA
Obještavaju se učenici  lX1, lX2 i lX3 razreda da će se u periodu od 3.1.2018. godine do 12.1.2018. godine u okviru projekta "Zimska škola" održati dodatni časovi iz matematike, bosanskog/hrvatskog/srpskog i engleskog jezika. "Zimska škola" je projekat organizovan u svrhu pripremanja učenika OŠ "Pofalići" za eksternu maturu.
Učenici se trebaju javiti nastavnicima pomenutih predmeta radi formiranja grupa i dogovora oko tačnih termina održavanja časova.
Almir Gekić, nastavnik bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika i književnosti.
Hava Fejzović, nastavnica matematike.
Semira Fočo, nastavnica engleskog jezika i književnosti.

BUDI CYBER-DETEKTIV
Dana 5.12.2017. godine, Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS (MFS-EMMAUS) javnosti je predstavio kviz "Budi Cyber-detektiv!", interaktivno-edukativnu aplikaciju u vidu kviza koji za cilj ima naučiti djecu kako prepoznati i zaustaviti nasilje, te ih upoznati i sa relativno novim tipom nasilja u digitalnom okruženju, koje se širi srazmjerno ekspanziji informaciono-komunikacijskih tehnologija.
Sva djeca koja završe kviz sa rezultatom i titulom Super Cyber Detektiv imaju mogućnost osvajanja sedmičnih nagrada. Kviz će biti aktivan šest sedmica, a svake sedmice, djeca imaju pravo ponovnog učešća u kvizu, sve sa ciljem upoznavanja sa problemom nasilja nad djecom. Ukoliko iz prvog pokušaja učesnik nije završio kviz sa rezultatom Super Cyber Detektiv, već sljedeće sedmice ima mogućnost da svoj rezultat poboljša. Svakim unosom učesnici dobijaju mogućnost za osvajanje super nagrada.
Više o pravilima učešća pročitajte na: http://sigurnodijete.ba/cyber-detektiv


MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA
Dan ljudskih prava u našoj školi obilježen je prigodnim predavanjem kao i uređenjem panoa u holu škole.

Ove godine, 10. decembra obilježava se 69. godišnjica Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Historijski dokument od 30 članova odigrao je značajnu ulogu u podizanju nivoa zaštite ljudskih prava. Prilikom potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, 10. decembra 1948. godine, prvi put u historiji čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na „život, slobodu, sigurnost... bez ikakvih razlika“ i pri tome je udaren kamen temeljac Međunarodnom danu ljudskih prava.

Opća deklaracija o ljudski pravima naglašava da se „Sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva. Svako ima pravo na jednaku zaštitu od bilo kojeg oblika diskriminacije kojim se krši ova Deklaracija, kao i od svakog poticanja na takvu diskriminaciju.“ Ljudska prava zabranjuju diskriminaciju na temelju rase, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, hendikepiranosti, imovine, rođenja ili drugog statusa.

Ipak, danas je borba protiv diskriminacije svakodnevna borba za milione ljudi širom svijeta. Ljudska prava socijalno ugroženih, starijih i nemoćnih osoba, manjinskih grupa ugrožena su u razvijenim zemljama širom svijeta. Poštovanje načela Deklaracije, solidarnost, tolerancija i aktivna uloga svakog pojedinca u promoviranju ljudskih prava, zadaća je koja nikada neće biti završena.

Znanje o ljudskim pravima predstavlja novu kulturu. Ono predstavlja dio obrazovanja svakog mladog modernog čovjeka. Učeći, treba sebi da postavljamo pitanje ne samo ko smo mi, nego i ko bismo trebali da budemo; ne samo odakle dolazimo, nego i kuda idemo. Da bismo to ostvarili, moramo učiti. Da bismo bili pravedni, moramo prakticirati pravednost. Da bismo bili tolerantni, moramo vježbati toleranciju, a da bismo poštovali ljudska prava – moramo učiti o njima, razumjeti ih i koristiti.

Zato danas naučimo o ljudskim pravima kako ne bismo kršili prava drugih i kako bismo mogli aktivno da učestvujemo u demokratskom životu naše zemlje.

Demokratija, mir i sloboda neka budu osnovne vrijednosti naše zemlje a i cijelog svijeta.

Prezentiranje teme: "Preveniranje negativnih utjecaja interneta na djecu"
   
 
 

Sat kodiranja u našoj školi
 
 


Hour of Code - Sat kodiranja
U okviru obilježavanja sedmice programiranja, 4.12.2017. SMART Resurnsi centar (Centar za promociju civilnog društva - CPCD) je ugostio 15 učenika naše škole. Facilitatori Sata kodiranja su partneri iz HUB387, Adnan Rahić i Sven Zaimović koji su, koristeći predviđene tutorijale, čari programiranja prenijeli na osnovce. 
Sat kodiranja je globalni pokret koji je započeo kao jednočasovni uvod u kompjuterske nauke da bi pokazao da svako može naučiti osnove u oblasti informatike. Od tada postaje svjetski napor u proslavi računarskih nauka. Svaki učenik bi trebao imati priliku naučiti informatiku te na taj način razviti vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Izgradnja objekta OŠ "Pofalići"
Porodični sajam hrane, tekstila i vjenčanja u hotelu Hills
Učenici naše škole su se predstavili na „Porodičnom sajmu hrane, tekstila i vjenčanja“ u hotelu Hills. Možemo se pohvaliti činjenicom da su tri tačke: "Tračak nade", "Move and Freeze" i "Neznalica i ptica mržnje tjeralica" bile zapažene i nagrađene glasnim aplauzom.
     

Bajkom protiv vršnjačkog nasilja
U okviru projekta „Bajkom protiv vršnjačkog nasilja“ 29. 11. 2017. učenici II-3 razreda su izradili lutke na radionici filcanja.
 
 
 

Kreativno protiv vršnjačkog nasilja
U okviru realizacije projekta „Kreativno protiv vršnjačkog nasilja“ učenici naše škole izveli su ulični performans kako bi skrenuli pažnju javnosti na štetnost vršnjačkog nasilja. Performans je propratila OBN televizija.

 
   
 

Obilježavanje Dana državnosti u našoj školi
 
 
 
 
 
 
 
 

Obilježavanje Dana državnosti u organizaciji grada Sarajeva

Učenici četvrtih razreda naše škole učestvovali su u Dječijem programu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hecegovine koji se odvijao pod sloganom „Domovina u srcu“. 

U subotu, 25. 11. 2017. godine program je počeo okupljanje m učenika (u pratnji učiteljica) kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva 1992 – 1995. 
Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti ubijenoj djeci Sarajeva, učenici su u Vijećnici izložili svoje čestitke – poruke domovini, prisustvovali svečanosti u kojoj su učestvovali učenici osnovnih muzičkih škola (među kojima je bio i učenik naše škole – Vedad Husomanović, učenik IX-2 razreda) te na kraju obišli izložbenu postavku o Bosni i Hrcegovini kroz historiju.
 
 
 
 
 
 

RASPORED ZVONJENJA (za petak, 24.11.2017.)

U petak, 24.11.2017. godine (s početkom u 17,30) u našoj školi održat će se priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
PRVA SMJENA

1.  čas:  8,00 - 8,35
2.  čas:  8,40 – 9,15
3. čas:  9,30 – 10,05
4. čas:  10,10 – 10,45
5. čas:  10,50  - 11,25
6. čas:  11,30 – 12,05
DRUGA SMJENA
1. čas:  12,30 – 13,05
2. čas:  13,10 – 13,45
3. čas:  14,00 – 14,35
4. čas:  14,40 – 15,15
5. čas:  15,20 – 15,55
6. čas:   16,00 -  16,35


SVJETSKI DAN DIJABETESA

Učenici II-1 razreda su 14.11.2017.god. učestvovali u manifestacijama koje je organizovalo Udruženje dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo povodom Svjetskog dana dijabetesa.Povod je bio da podržimo  našu drugarcu iz razreda Henu Šišić koja je dijabetičar uz koju smo puno naučili o zaštiti zdravlja. Kroz učešće u „Šetnji za dijabetes“ do polaganja cvijeća na Spomenik poginuloj djeci grada Sarajeva, zatim prisustvo Press konferenciji u okviru kampanje „Odgovornost“  i učešća u akciji „Danas djeca mjere šećer“  smo puno naučili kako čuvati zdravlje i boriti se mirno i dostojanstveno za svoja prava.

 
 
       

DAN LJUBAZNOSTI

 


DABAR INFORMATIČAR

Poziv za učešće u međunarodnom izazovu Dabar Informatičar

 Poštovani roditelji i učenici,

naša škola već drugu godinu uzima učešće na međunarodnom izazovu pod nazivom Dabar Informatičar. Iskustva su nam pozitivna, pa smo odlučili i ove godine da učestvujemo po malo izmijenjenim pravilima. Više o ovom takmičenju možete saznati na stranici 

http://www.dabar-informaticar.ba/  gdje su navedeni primjeri i sve aktivnosti  koje smo realizovali prošle školske godine.

1. Izazov Dabar Informatičar će se u Bosni i Hercegovini održati od 13. do 24. novembra ove godine, upravo kao i u cijelom svijetu uz učešće miliona učenika, i kao i do sada u školskim računarskim kabinetima pod nadzorom nastavnika i profesora Informatike. I ove godine osnovni cilj izazova je promocija nauke a naročito Informatike među učenicima osnovnih i srednjih škola. Nije potrebno nikakvo predznanje niti se zahtjeva posebna priprema za učešće na Dabar izazovu.

2. Osnovna ideja i razlog organizacije Dabar izazova je promocija i popularizacija Informatike među samim učenicima ali i njihovim roditeljima i prijateljima. Svi zadaci su orginalni i izazovni i pristupačni svima. Preporučljivo je da učešće u Dabar izazovu uzme što više učenika škole a svakako da cijeli razredi probaju izazov, dakle bez biranja “boljih” i “talentovanijih” učenika.

3. Nakon osnovnog Dabar izazova planirano je održavanje i 3 kvalifikaciona takmičenja, online i onsite, u mjesecu januaru, martu i maju kao i polufinale u junu i veliko finale u julu mjesecu.

Učenici će se kvalifikovati prema svojim rezultatima za sva ova takmičenja kao i za naredne runde. Svako takmičenje će biti u tri različite kategorije i učenici će moći prelaziti iz jedne u drugu kategoriju na osnovu svojih rezultata, ili pak rješavanjem dodatnih zadataka (kategorije su određene prema težini zadataka). Tokom procesa takmičenja učenici će malo po malo sticati sve veća znanja iz Informatike i usavršavati vještine kompjutacionog razmišljanja ali im neće biti neophodno poznavanje nekog programskog jezika pa čak i za učešće i u samom finalu. Najbolji će biti nagrađeni vrijednim nagradama kao što su besplatni kampovi i/ili učešće na međunarodnim takmičenjima.

4.    Pravila takmičenja predviđaju da učenici AKO ŽELE simbolično participiraju (i finansiraju) svoje učešće  Izazovu sa svotom od 1.5 KM po učeniku. Novac odlazi na materijalne troškove (članarinu u međunarodnoj organizaciji, pripremu zadataka za sva predviđena takmičenja, izradu diploma, administrativne i poštanske troškove, ispravak zadataka). Sva dodatna takmičenja do finala su potpuno besplatna.

a)   Svaki učenik će na kraju dobiti digitalnu diplomu za učešće a najbolji će dobiti i posebne diplome za izvrsnost.

b) Takođe smo obezbijedili nastavnicima, ali i učenicima, prevod knjige za dodatni rad iz Informatike, CSUnplugged. Prijavljeni učenici će dio knjige(prva dva dijela) dobiti od nastavnice  na e-mail-tek nakon prijave. Sa željom da promovišemo Informatiku i napredak učenika i nastavnika korištenjem ove knjige, i ostalih alata koji će biti dostupni tokom godine, škola će za svakih 20 učenika svoje škole dobiti jedan besplatan primjerak knjige CSUnplugged u mekom povezu.

c) Predviđena je i mogućnost Participacije sa knjigom za svakog učenika koji to želi.

Participacija sa knjigom je 5.0 KM . Svaki učenik sa ovakvom participacijom će dobiti svoj primjerak knjige CSUnplugged u mekom povezu. Materijal u knjizi je takav da će i učenici imati (velike) koristi od njega.

Svaki učenik može izabrati participaciju sa ili bez knjige. Svi prijavljeni učenici stiču pravo učešća na 3 kvalifikaciona kruga, polufinalu i finalu ukoliko osvoje dovoljan broj bodova za ta takmičenja ili poslije izradom posebnih zadataka steknu pravo takmičenja.

Učenici nižih razreda osnovnih škola, od prvog do četvrtog, kojima može biti problem korištenje računara, ili učenici u školama gđe kabineti informatike nisu adekvatno opremljeni mogu uzeti učešće na Izazovu i na papiru participirajući u dodatnim troškovima sa 2 KM po učeniku. Sav potreban materijal za ovo takmičenje će biti obezbjeđen od organizatora kao i pregled radova učenika. Nastavnici koordinatori su zaduženi za prikupljanje participacija od učenika u svojim školama.

5.    Prema međunarodnim dogovorima svaki učenik ima pravo uzeti učešće na Dabar izazovu bez obzira na uspjeh u redovnoj nastavi.

6.    10 % najbolje plasiranih učenika može uzeti učešće na prvom kvalifikacionom takmičenju u januaru mjesecu 2017 godine. Organizator ima pravo promijeniti granicu od 10 % učenika samo na više.

PRIJAVLJUJETE SE MENI, NA SEKCIJI ILI NA ČASU. ROK ZA PRIJAVU JE  PETAK, 03.11.2017. kako bih imala vremena pripremiti dokumentaciju  za dalju prijavu. UČENICI SU OBAVEZNI PITATI RODITELJE I PONUDITI IM DA PROČITAJU SADRŽAJ OVE OBJAVE. SMATRATE SE PRIJAVLJENIM KADA DONESETE NOVAC I POTPIŠETE SE NA ADEKVATAN SPISAK.

 Vaša nastavnica Mirela Avdibegović

Organizacija izazova

1. Aktiv informatičara škole treba da odredi jednog koordinatora u svakoj školi koji brine i organizuje izazov za cijelu školu uz pomoć kolega a naročito profesora i nastavnika informatike.

2. Koordinator će takođe u što kraćem roku prijaviti svoju školu i zatražiti pripadajući registracijski dvocifreni/dvoznamenkasti broj. Koordinator prijavljuje školu na email dabar.informaticar.ba@gmail.com .

3. Koordinator pravi spisak učenika-učesnika iz svoje škole koristeći Excel dokument koji je poslat sa ovim uputstvom ili ga može preuzeti na www.dabar-informaticar.ba, ili zatražiti na email dabar.informaticar.ba@gmail.com.

Krajnji rok za prijavu takmičara je 06.11.2017 godine u 15 sati.

4. Sve škole će materijale za takmičenje dobiti blogovremeno a najkasnije dva dana prije prije samog takmičenja kako bi imali dovoljno vremena da provjere da li su sve primili u redu i da prema uputama mogu pripremiti samo takmičenje.

5. Izazov Dabar Informaticar 2017 u BiH će se održati u od poneđeljka 13. novembra/studenog do petka 24 novembra/studenog ove godine. Koordinatori mogu u toku ovih 12 dana u bilo koje  vrijeme organizovati takmičenje u grupama prema raspoloživim mjestima u kabinetima informatike u svojim školama, ili, na primjer, tokom redovnih časova informatike.

6. Rezultati natjecanja najbolje plasiranih učenika bit će objavljeni 11. decembra/prosinca 2017. godine na www.dabar-informaticar.ba, a ostali učenici mogu svoj plasman saznati kod koordinatora škole nakon preuzimanja nagrada.

7. Od 18. decembra/prosinca škole će dobiti digitalne diplome, koje mogu štampati ako žele i  uručiti učenicima na priredbama povodom kraja semestra i sl.

Molimo Vas da nas konktaktirate na 061/215-955 ili na email dabar.informaticar.ba@gmail.com.

S poštovanjem

Haris Gavranović, prof. dr.

Koordinator međunarodnog informatičkog izazova „Dabar Informatičar 2017“

"Kako je biti uposlen u osnovnoj školi?"

Dana 23.10.2017.godine volonterski tim naše škole realizirao je volontersku aktivnost pod nazivom ''Kako je biti uposlen u osnovnoj školi?''. Petnaest volontera je dva školska časa preuzelo uloge učitelja, nastavnika, kuharice/servirke, direktora, bibliotekara, pedagoga i domara. Volonteri su pokazali veliku želju i zrelost u obavljanju raznih uloga. Sa svojim mentorima obavljali su razne svakodnevne poslove, od sređivanja arhive, držanja časova, ispomoći u kuhinji, izdavanja lektira do popravljanja dotrajalih učeničkih stolica. Aktivnost je ocijenjena kao vrlo uspješna i svi učesnici su izrazili želju da je uskoro ponove.

 
 
 
 
 
 
 
 

OBILJEŽEN 20.OKTOBAR, SVJETSKI DAN JABUKE

Članovi Ekološke i Biološke sekcije pokrenuli su akciju prikupljanja jabuka za Punkt za distribuciju hrane Crvenog križa u Pofalićima. Prikupljene jabuke učenici su zajedno sa volonterima Crvenog križa dijelili korisnicima.

 
 
 
 

DANI MATICE HRVATSKE

U ponedjeljak, 16. 10. 2017. godine a povodom Dana Matice hrvatske, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu otvorena je izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola. Izložbu je, već tradicionalno, upriličio i otvorio akademik fra Petar Perica Vidić.
Tom prilikom naše učenice Adna Halać (VIII-1) i Anida Tabaković (IX-3) predstavile su se svojim likovnim radovima. Učenice su novčano nagrađene za svoje radove. 
Čestitamo nagrađenim učenicama i nastavnici Ivanki Raguž.

     

REZULTATI KONKURSA MLADI I NASLIJEĐE 2017.
UPOZNAJMO KULTURNU BAŠTINU I ČUVAJMO PRIRODU

U kategoriji likovnih radova drugonagrađeni rad je rad naše učenice Elmedine Idrizović.
Čestitamo Elmedini Idrizović, učenici IX-3 razreda, kao i nastavnici Ivanki Raguž.

OBILJEŽENA DJEČIJA NEDJELJA

Prvačići naše škle obilježili su dječiju nedjelju.

 
 
 
 
 
 

SEDMICA MIRA I NENASILJA

Povodom obilježavanja Sedmice mira i nenasilja,  u JUOŠ „Pofalići“ održane su radionice za učenike VI razreda pod nazivom „ Kroz život bez nasilja“. Kroz radionice učenici su obilježili Međunarodni dan mira (21.9.), i Međunarodni  dan nenasilja(2.10.), te razgovarali o liku i djelu zagovarača„nenasilne revolucije“ Mahatma Gandiju.  Nakon toga učenici su izrađivali plakate o važnosti  mira i nenasilja, te dijelili poruke svojim vršnjacima.

 
 
 
 
 


 

FONDACIJA KRILA NADE
DRAGI UČENICI, RODITELJI I NASTAVNICI

OVIM PUTEM VAS OBAVJEŠTAVAMO DA AKTIVNOSTI U FONDACIJI KRILA NADE (KURS NJEMAČKOG I ENGLESKOG, INSTRUKCIJE, POMOĆ U UČENJU I SAVLADAVANJU ŠKOLSKOG GRADIVA, POČINJU 07.10.2017. (SUBOTA) GODINE ZA ŠKOLSKU 2017/2018. GODINU.

10 – 12h NJEMAČKI I ENGLESKI JEZIK
12 – 13:30h MATEMATIKA ZA OSONVNU ŠKOLU (IV, V i VI)
14 – 15:30 h MATEMATIKA  ZA OSONVU ŠKOLU ( VII, VIII i IX)
12 – 13:30h MATEMATIKA ZA I i II RAZRED SREDNJE ŠKOLE
14 – 15:30h MATEMATIKA ZA III i IV RAZRED SREDNJE ŠKOLE

ZA SVE DODATNE INFORMACIJE NAZOVITE NA BROJ TELEFONA: 033/ 650- 715 ILI PISITE NA EMAIL: wohbh@bih.net.ba; berina@wings-of-hope.ba; ILI DODJITE NA ADRESU DR.MUSTAFE DENIŠLIĆA 8.

NAŠE UČENICE - USPJEŠNE SPORTAŠICE

Karate- klub "Ippon"  nastupio 16. 9. 2017. godine  na Međunarodnom karate- turniru DBG u Čitluku gdje je učestvovalo oko 600 takmičara iz 56 klubova i 6 zemalja regiona. Naše učenice, članice Karate-kluba „Ippon“ postigle su sljedeći plasman: 

EMINA SIPOVIĆ – 1. MJESTO (zlatna medalja) – borba kadetkinja (14 – 15 godina; 47 kilograma)
NEJRA SIPOVIĆ – 3. MJESTO (bronzana medalja) - borba kadetkinja (14 – 15 godina; 47 kilograma)
AJLA SIPOVIĆ – 3. MJESTO (bronzana medalja) – djevojčice (11 godina – 36 kilograma)

Porodični dan Općine Novo Sarajevo - petak, 15.9.2017.

Aktivno smo učestvovali - organizovali smo "Eko-kutak":
 
 
Predstavili smo se performansom: "Tračak nade":
 

 
 

Nagrađena Esma Turković

Među 106  osnovaca i srednjoškolaca kojima je u utorak, 12. 9. 2017. godine ministar Elvir Kazazović uručio nagrade za predan i marljiv rad u toku školske 2016/2017. godine, bila je i   Esma Turković, učenica IX-2 razreda.

Čestitamo našoj Esmi sa željom da i u ovoj školskoj godini svoj život dostojanstveno i uspješno obogaćuje novim znanjem.


Posjeta porodice Morphet našoj školi

Godine 1998. svečano je otvorena rekonstruisana sala za tjelesni i zdravstveni odgoj zahvaljujući, između ostalog, i porodici Charslesa Morpheta, britanskog dužnosnika koji je 1997. godine poginuo kod Prokoškog jezera u helikopterskoj nesreći.

U srijedu, 13. 9. 2017. godine našu školu posjetile su supruga (Helene) i kćerka (Anne) Charslesa Morpheta. Prijateljska i emotivna povezanost porodice Morphet sa našom školom ostaje da živi.

In 1998 the rebuilt gym for Physical and Heath Education was opened, thanks to, among others, Charles Morphet's family, a Brit officer who died in 1997 at the Prokosko Lake in a helicopter accident. 

On Wednesday, the 13th September, 2017, his wife Helen and daughter Anna visited our school. The friendly and emotional connection between the Morphet family and our school keeps living vividly.

 
 
 
 

Upozoravanje na mine!
U utorak, 12. 9. 2017. godine naši učenici prisustvovali su predavanju o minsko-eksplozivnim sredstvima. 
Predavanje su održali članovi EUFOR LOT tima.
 
 
 
 

POČETAK ŠKOLSKE 2017/2018. GODINE I PRIJEM PRVAČIĆA

 
 
 
 

 

 

OBAVJEŠTENJE

U ponedjeljak, 4.9.2017. godine nastava će se odvijati prema sljedećem rasporedu:
Prva smjena (u 8,00 sati): III-1, III-2, III-3, V-1, V-2, V-3, VII-3, IX-1, IX-2, IX-3
Druga smjena (u 10,00 sati): II-1, II-2, II-3, IV-1, IV-2, IV-3, VI-1, VI-2, VI-3, VII-1, VII-2, VIII-1, VIII-2
Prijem prvačića - u 12,00 sati

RAZMJENA UDŽBENIKA

OBAVJEŠTENJE ZA RODITELJE

    

SVJETSKI KUP ZA MLADE U KARATEU

U Umagu je u petak, 30.06.2017. god., održan 10. SVJETSKI KUP ZA MLADE, gdje je učestvovalo 2500 takmičara iz 72 zemlje. Učenica naše škole, EMINA SIPOVIĆ je osvojila 1. MJESTO u borbama (zlatna medalja), kategorija do 14 godina, -42 kg, pobjedivši takmičarke Hrvatske 2:0, Holandije 4:1, Švedske 1:0, Belgije 5:0 i finalna borba sa odličnom takmičarkom Kanade gdje je Emina pobijedila 6:5.

YouTube Video


 
 
 
 

OBAVJEŠTENJE

U UTORAK, 6. 6. 2017. GODINE U OŠ „POFALIĆI“, S POČETKOM U 11,00 SATI,
REALIZOVALA SE POKAZNA VJEŽBA: „SIGURNOST 2017“.

UČESNICI VJEŽBE:
- OPĆINA NOVO SARAJEVO
ŠTAB CZ OPĆINE NOVO SARAJEVO
- OŠ „POFALIĆI“
-VD „NOVO SARAJEVO – 1934“
-GORSKA SLUŽBA SPAŠAVANJA KS
-FUCZ – ODSJEK ZA NUS
-SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE
-OPĆINSKA ORGANIZACIJA CRVRNOG KRIŽA/KRSTA
-POLICIJSKA UPRAVA NOVO SARAJEVO

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 

 ZA DJECU I RODITELJE: PLAVI TELEFON - POMOĆ DJECI

Ovo je besplatna, anonimna i povjerljiva savjetodavna linija za djecu. Plavi telefon radi svakim radnim danom od 09 do 17h, a dostupni su i za e-mail savjetovanje putem stranice www.plavitelefon.ba. Odrasli takođe slobodno mogu kontaktirati ukoliko imaju problem vezan za neko dijete ili ukoliko znaju da neko dijete ima problem.

OBAVJEŠTENJE O POLAGANJU EKSTERNE MATURE U OSNOVNOJ ŠKOLI
Eksterna matura u školskoj 2016/2017. godini će se polagati 19. i 20. juna 2017. godine, istovremeno u 67 osnovnih škola na području Kantona Sarajevo. - preuzeto sa:

ZA RODITELJE: SAVJETI ZA VEĆU SIGURNOST DJECE NA INTERNETU

RECIKLAŽA
 
 
 
 
 
 
 
 

PRIPREME ZA POLAGANJE EKSTERNE MATURE
Fondacija "Krila nade" će organizovati pripreme za polaganje eksterne mature 5.6., 8.6., 12.6. i 13.6. sa početkom u 10,00. Zainteresovani bi trebali poslati prijave najkasnije do 31,5. na mail adrese: wohbh@bih.net.ba ;  berina@wings-of-hope.ba ; ili na broj telefona 033/650-715.
DAN ŠKOLE    
U utorak, 16. maja u našoj školi bilo je veselo. Već od ranih jutarnjih sati iz svih uglova dopirao je žamor, pjesma, veseli glasovi naših recitatora – svi učesnici priredbe željeli su još samo jednom probati ono čime će se predstaviti u najsvečanijim trenucima jedne škole. Neki još jednom ponavljaju plesne korake, neki tekst koji će ponosno izgovarati pred brojnom publikom, neki još jednom provjeravaju da li je neki detalj, nije bitno koji, na svom mjestu – bitno je provjeravati jer svi su željeli biti uspješni, biti najljepši, biti besprijekorni u danu u kojem se slavi škola i ono što je najljepše u njoj – njeni učenici. Još jednom se provjeravaju svi detalji u enterijeru – blista školski hol. Ptičice u letu, koje su napravile vrijedne ruke naših učenika, dobiše svoje mjesto; okružiše tekst mota svečanog druženja. Vrijedni domar još jednom provjerava da li je bina, na kojoj će igrati i plesati mnogobrojni učenici, sigurna. Stara je naša škola, mnogo toga joj još treba, ali ljubavi, ljepote dječijeg osmijeha – toga ne manjka. Oko 200 učenika, učesnika priredbe, smjestilo se u učionice i svako čeka svoj red, svoj trenutak da zablista na pozornici. Toplo je u učionicama, pomalo i zagušljivo, ali ne smeta jer radost trenutka izlaska pred publiku ublažava sve.

I gotovo – sve je spremno. Na pozornicu izlazi Nidžara Bajrović, već iskusna voditeljica priredbi u našoj školi. S njom je i Faris Trnka. Prvi put se pojavljuje u ulozi voditelja. Međutim, stamen i odlučan je. Ne da tremi da ga opije i da mu oduzme snagu. Ponosan je jer otvara najsvečaniji trenutak – druženje povodom Dana škole.

I odjeknuše prvi tonovi himne naše domovine. Svi su na nogama. Dugoočekivani trenutak razli se školskim holom; i otpoče druženje pod motom „Širimo krila ljubavi i znanju“. Potom se razliše riječi i tonovi himne naše škole – „temelji joj ljubav//zidovi dobrota//nasmijana dječija lica//njena su ljepota...“ Pjeva hor – svi kao jedno – o školi „Pofalići“; odjekuju i sve do Huma se čuju ubrzani otkucaji srdašca mladih. Radost se nastavlja. Tu je naša Emina Moćević – recituje o tome da škola nije samo zgrada; Jusuf Hadžić i Lamija Čakal vodiše nas kroz priredbu tekstom koji simbolizira borbu protiv nasilja. Folklorne grupe pokazaše da se tradicionalna igra brižno njeguje u našoj školi. I sve sljedeće što se slušalo i gledalo imalo je miris ljubavi: Kako „Zeko pleše“ pokazali su prvačići; da ostaju u Bosni i Hercegovini kazali su mlađi recitatori tekstom „Ako me pitate“; Neobičnim performansom stiže nam „Tračak nade“, „Svi smo mi isti“ pjesmom nam poručiše članovi Horske sekcije (mlađi); „Ljubav“ nam na scenu donesoše članovi Recitatorske sekcije; zvuke sevdaha u školski hol donese naša Majra Jusović svojim zvonkim glasićem; „Action song“ pokrenu ples i igru; uz pjesmu „Ne rugaj se“ pokazasmo poštovanje prema onima koji se sporazumijevaju znakovnim jezikom; naši drugačići uz pjesmu „Škola“ svojim pokretom kazaše „da je škola ozbiljna stvar“; naši učenici, članovi Muzičke radionice „Note“,  zagrliše gitare i pokazaše kako to uspješno prsti plešu po tankim žicama; „Pjevaj, Bosno“ zahtijevao je naš vrijedni hor; da „Nasilje nije hrabrost“ pokretom poručiše učenici nižih razreda.
I tako dođosmo do kraja -  kad se začinje i početak čekanja sljedećeg maja. Ostade trag ljubavi i poštovanja koje smo promovirali u najsvečanijem danu.
I ko to kaže da je škola mjesto na kojem se uče samo definicije i formule?
Ushićeni učenici i nastavnici obraza rumenih i pogleda užarenih umorni jesu, ali dostojanstveno izlaze pred roditelje, naše vjerne pratioce. Opet nastaje komešanje; klupko spletenih ruku učenika, roditelja i nastavnika uvezano je nitima ljubavi i poštovanja. To su najljepše i najvažnije formule i definicije. Provjera znanja o ovakvim formulama i definicijama ne dešava se u junskom roku. Ona se dešava kasnije -  kad naši dječaci i djevojčice stasaju u ljude koji će, nadamo se, svoj život graditi na temeljima ljubavi i dobrote. 

YouTube Video

EKSPERIMENT U NASTAVI
Učenici IV-1 razreda su u petak, 12.5.2017. realizovali eksperiment u nastavi u okviru predmeta Moja okolina. Na taj način su obradili nastavnu temu Osobine vode. Tom prilikom su učili o osnovnim svojstvima vode, volumenu i obliku vode, tvarima koje se otapaju i rastvaraju, plutaju i tonu u vodi, te kretanju vode. 
Ovom metodom učenici su bili aktivno uključeni u nastavni proces, učili su neposredno, koristeći sva čula, samostalno su došli do spoznaja i zaključaka. Učenici su bili oduševljeni ovakvim načinom rada.